BİLİŞİM SEKTÖRÜNÜN TEMELİ: KODLAMA

 BİLİŞİM SEKTÖRÜNÜN TEMELİ: KODLAMA

Kodlama Nedir?

Bildiğiniz üzere bilgisayarlar insanların yapabileceği işleri milyonlarca kat hızda yapabilen makinelerdir. Mantıksal kararlar verip, en kısa ve en etkili şekilde dosyalarımızı, işlemlerimizi yönetir ve yine aynı şekilde insan hafızasının barındıramayacağı kadar çok bilgiyi barındırır.

Fakat bilgisayarlar, yapacakları işlerin ne olduğunu ancak bizim verdiğimiz komutlar ile öğrenebilirler. Bu şekilde çalışan bilgisayar programlarına yazılım adı verilir. Bilgisayar programları kullanarak bu verileri işlemeye kodlama adı verilir.

Kodlama aracılığıyla masaüstünde kullandığımız bilgisayar programları, oyunlar, web siteler, cep telefonu uygulamaları, cep telefonları oyunları ve daha pek çok yazılım geliştirilebilir. Son zamanlarda kodlama dillerindeki çeşitlilik arttıkça da kod yazmak yaygınlaşmıştır.

Kodlama Dili Nedir?

Kodlama dili; genel tabiriyle bilgisayarın anladığı şekilde konuşmaktır. Belli söz dizilimleri ile nasıl ki yazı yazarken kelimeleri ve sembolleri kullanıyorsak kodlama dillerinde de bazı semboller kullanırız, bu semboller harf, sayı ya da noktalama işareti olabilir.

Kodlama dilleri zaman içerisinde teknolojinin her alanında olduğu gibi bir evrim sürecinden geçmiştir. Nesneye yönelik programlama dilleri, yapısal programlama dilleri gibi farklı kodlama dili çeşitleri vardır. Kodlama yerine programlama tabiri de çok sık kullanılır.

Sıfır ve birleri kullanmanın anlamı ise “evet veya hayır” şeklinde iki seçenek belirlemektir. Bilgisayar programcıları, bilgisayar mühendisleri, yazılım mühendisleri, matematik mühendisleri, elektrik elektronik mühendisleri gibi pek çok alanda insanlar kodlama dili kullanırlar.

Bunun yanı sıra geniş kaynak olması ve artık herkesin internete rahatça ulaşması sayesinde de insanlar akademik bir eğitim almadan kodlama dili öğrenebilirler.

Kod Nasıl Yazılır?

Kod yazmak için uzman olmayı beklemeniz gerekmez. İlk etapta bir kodlama dili öğrendikten sonra bir kod editörü edinip öğrendiğiniz kodları deneyebilirsiniz.

Kod editörlerinde sizin yazdığınız kodların uygulandıktan sonra nasıl görüneceğini görmek için çalıştırmalısınız. Yazılımda her bir noktalama işareti çok önemlidir. Örneğin C++ dilinde her satırın sonuna noktalı virgül koymalısınız.

Eğer noktalı virgül koymazsanız editör size uyarı verecektir ve hatanın ne olduğunu söyleyecektir. Bu gibi detayları anlamak için orta derecede de olsa İngilizce’ ye hâkim olmak gerekir. Zaman içerisinde pratiklik kazanılarak kod yazımı kolaylaşır. Kod yazmak ciddi bir sabır ve emek gerektirir.

Kod yazmayı öğrenme sürecinde en çok yapılan hata, kopya kodları girip çalıştırma yöntemini kullanmaktır. Örnek almak adına kopya kodlara bakıp kodunuzu kendiniz yazmalısınız. Her ne kadar tüm iş bilgisayar üzerindeymiş gibi görünse de not tutmanız çok fayda sağlayacaktır.

Kod Öğrenmek Zor mudur?

Kod öğrenmek merakı olan her insan için mümkündür. Bir kodlama dili öğrenmek istiyorsanız önce ne yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Her ihtiyaca yönelik kodlama dili vardır. Böylece işinizin başlangıç kısmını kolaylaştırmış olursunuz.

Daha sonra kod yazacağınız dil seçeneklerini listeleyin. Bu dillerden hangisi daha işlevsel karar verin. İlk defa kod yazacak biriyseniz, “syntax” dediğimiz yazım kurallarının sade olmasına dikkat etmelisiniz. Günümüzde online platformlarda yeni kod yazmaya başlayan ve birbirine destek olan insanların bir arada olduğu forumları, grupları kullanabilirsiniz.

Her yerde ücretsiz videolu kursları bulmak da artık mümkün. Aynı zamanda piyasaya sürülmüş pek çok Türkçe ve İngilizce içerikli kitaplar sayesinde yetkinliğinizi artırabilirsiniz. Başlangıç seviyesi için Türkçe kitaplar daha doğru olacaktır. O dilde derinleşmek isterseniz de İngilizce kitaplara yönelebilirsiniz.

Kod Yazmak İsteyenler İçin Bazı Tavsiyeler

Bilişim sektöründe ciddi pozisyon açıkları var. USA tarafından 2020’ye kadar bilişim sektöründeki pozisyon açıkları %45 oranında artacağı en görülüyor. Uluslararası çalışan tecrübeli bir programcının ortalama yıllık net kazancı 73 000 $ dır. Programlama ile beraber İngilizce öğrenmek çok doğru bir karar olacaktır.

Çünkü, bahse geçen pozisyon açıklarının büyük çoğunluğu Amerika Birleşik Devletlerindedir. Çok iyi derecede bir İngilizce bilmenize ilk etapta gerek yok ama kendinizi ve yeteneklerinizi anlatmak adına ortalama bir İngilizce şart. Yazılım öğrenirken aynı zamanda Preply de Amerikalılar ile iyi bir konuşma pratiği yaparak mülakatlara profesyonel şekilde hazırlanabilirsiniz.

Doğru programlama dilinden başlamanın öneminden söz etmeye gerek yok, sizi ilgi alanınızdan soğutmayacak zorlukta ama kullanımının da yaygınlığı açısından işe yarayan C, C++ ya da Java gibi diller ile başlamanızı tavsiye ediyoruz. Udacity, W3Schools, Codecademy gibi çevrimiçi ve ücretsiz web sitelerden destek alabilirsiniz.

Küçük bir hataya takılmak yerine temel algoritmalara odaklanın. Başlangıç için kısa kısa kodlar yazın. İyi programcıların yazdıkları kodlara göz atın. Problemlere yaklaşımlarını değerlendirin. Tüm kurallara tamamen hâkim olduğunuzu düşünüyorsanız, basit bir uygulamayı örnek alın ve onun benzerini yapmaya çalışın.

Birden fazla programlama dili bilip hepsinde orta düzeyde olmaktansa önce bir tane dil seçip onda uzmanlaşın. Daha sonra yeni bir dil öğrenmek zaten ilk öğrendiğiniz dil kadar vaktinizi almayacak, sizi yormayacaktır. Aynı işi yaptırmak için beş kod da kullanabilirsiniz, yirmi kod da. Ama kod sayısı ne kadar az olursa program o kadar kullanışlı ve hızlı olacaktır.

Örnek bir kodlama dili üzerinden anlatmanın kodlama yapacak kişiler için daha somut bir yol olacağını düşündük. Bu yüzden nesneye yönelik programlama dilleri içerisinden en popüler olanlardan ve en kolay öğrenilenlerden biri olan C++ ‘ ı anlatmak istedik.

C++ Nedir?

C diline birtakım özelliklerin getirilmesiyle birlikte nesneye yönelik bir programlama dili oluşturulmuş ve bu dile C++ adı verilmiştir. Nesneler defalarca kullanılan yazılım elemanlarıdır. Bu sayede nesneler ile programlama yapmak çok daha verimli ve kolay bir hale gelir. C++ programları iki kısımdan oluşur. Bunlar sınıflar ve fonksiyonlardır.

Bazılarını belirlenmiş kurallar çerçevesinde biz yazarız. Bazıları ise hazır olarak C++ paketindedir. Nesneye yönelik programlamada tüm nesneler modellenebilir. Bu nesne kimi zaman bir insan, kimi zaman bir ders, kimi zaman bir öğrencidir. Modellenen yazılım parçalarının her birini tekrar kullanma imkânımız vardır.

Nesneye yönelik programlama yapan kişiler için programlarını denetlemek ve bakım yapmak bu yüzden ciddi anlamda zamandan kazandırır ve maliyeti hafifletir.

Ne İşe Yarar?

C++ dilinin atası olarak geçen C dili kullanarak program yazmak çok zahmetli bir iştir. Bu yüzden insanlar C++ dilini daha çok tercih ederler. En son 2011 yılında yayımlanan sürümü sayesinde C++ sistem yazılımlarında, uygulamalarda, gömülü firmware yazılımlarında çokça kullanılır.

Bilgisayarınızda kullandığınız pek çok donanım da C++ sayesinde oluşturulmuştur. Bir kodlama dili öğrenmek isteyen, kendi masaüstü uygulamasını yapmak isteyen ya da bunu ticarete dökmek isteyen herkes C++ öğrenebilir. Ayrıca C:++ sürücü yazılımlarında, özel yazılımlarda ve kullanıcı taraflı yazılımlarda da işimize yarar

Net senaryolarla belirlenmiş olan projeler için C++ kullanmak çok yaygındır. İşlevsel hibrit programlama dillerinden biri olarak sayılan bu dil tüm dünyada kullanılır, böylece yabancı bir yazılımcı oluşturulmuş olsa bile başka bir yazılımcı kolaylıkla bakımı üstlenebilir, hataları düzeltebilir.

C++ Öğrenmek

C++ öğrenirken de diğer programlama dillerinde olduğu gibi kurallarını bilmek gerekir. Basit alıştırmaları devamlı yapmak sizi bir yere taşımaz her seferinde öğrendiklerinizin üstüne bir şeyler daha katmalısınız. Piyasada bulunan ve Türkçe’ ye de çevrilmiş olan “C++ How to Program” ya da İngilizce bir kaynak olarak “C++ Early Objects” gibi kitapları takip edebilirsiniz.

Bunun yanı sıra internette sosyal mecralarda onlarca farklı video serileri halinde kurslar bulunuyor. Çoğu insan İngilizce bir kaynaktan yararlanmak için İngilizce bilgisinin mükemmel olması gerektiğini sanır. Oysa özellikle İngilizce video eğitimlerinde her şey yazılı ve uygulamalı da gösterildiği için anlaması zor olmaz.

En büyük yanılgılardan biri de insanların C++ kodlarını yazarken çok hata yaptığını, o yüzden öğrenemeyeceğini düşünmeleridir. Oysa ne kadar çok hata yaparsanız, o hataları her düzelttiğinizde öğreniminizi daha kalıcı hale getirirsiniz.

Her işte olduğu gibi, insanların kapasitelerine göre kod yazmak da kimisi için bir ayda kimisi için bir yılda gelişen bir süreçtir. Bu sebepten C++ dilini öğrenmek için sabırlı ve meraklı olmanız şarttır.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu