Grip, tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de yaygın görülen bir hastalıktır. Köpek gribi oldukça bulaşıcıdır ve mevsimsel değişikliklerde daha sık görülür.
Köpek sahiplenme ile köpeğinizin yakalanabileceği hastalıklar için hazırlıklı olmanız önemlidir. Çoğu grip vakası ölümcül değildir. Fakat özellikle yavru köpekleriniz için son derece rahatsız edici olabilir.
Köpek sahiplenme ile köpek gribi gibi hastalıklarda öncelikle paniğe kapılmamanız gerektiğini bilmelisiniz. Aynı zamanda yaşadığınız bölgede herhangi bir salgın olması halinde köpeğinizin gösterebileceği semptomları öğrenmelisiniz.
Köpek gribi, Canine İnfluenza olarak da adlandırılır. Genellikle köpek barınakları ve kulübelerinde daha yaygın görülür.
Köpek sahiplenme sürecinde dostunuzu bir barınaktan alacaksanız, tüm sağlık kontrollerini yaptırmalı ve herhangi bir semptomu olup olmadığını gözlemlemelisiniz.
Köpek Gribi Belirtileri
Köpeğinizin grip olduğunu anlamanızı sağlayacak birkaç semptom vardır. Bu semptomları her köpek sahibinin bilmesi gerekir. Vakalar hafif ya da şiddetli olabilir ve insanlardaki gibi mevsimsel gelişmeyebilir.
- Nemli ya da kuru öksürük
- Burun akıntısı
- Hapşırma
- Göz akıntısı
- Pürülan burun akıntısı
- Letarji
- Ateş
- Nefes alıp verirken zorluk
- İştahsızlık
Köpek gribi belirtileri, Kennel Cough hastalığına benzer. Bu nedenle belirtileri fark ettiğinizde mutlaka veteriner hekiminize ulaşmanız gerekir. Çoğu grip hastalığı hafif seyretse de ciddi vakalar olduğunu da rastlayabilirsiniz.
Ciddi vakalarda solunum güçlüğü, yüksek ateş ve zatürre görülebilir. Ölüm oranları nispeten düşük kabul edilir. Grip hastalığı olan köpeklerin %10’undan daha azı ölümle sonuçlanmaktadır.
Köpek Gribinin Tedavisi
Diğer viral enfeksiyonlarında ki gibi, grip hastalığında da tedavi daha çok destekleyici olmaktadır. Köpeğinizin diğer köpeklerden uzak, kuru ve sıcak alanlarda olması önemlidir. Sağlıklı beslenme sayesinde köpekte iyileşme hızlancaktır.
Köpek gribinden etkilenen köpeğiniz ikincil bakteriyel solunum yolu enfeksiyonları geliştirebilir. Bu durumda köpeğinizin burnunda yeşil mukus akıntısı olabilir. Antibiyotik tedavisi ile tedavi sağlayabilirsiniz. Gribin zatürreye dönüşmesi halinde köpeğinizin hastanede tedavisi gerekebilir.
İlaçlar, antibiyotikler ve intravenöz sıvı takviyesi ile kısa süre içerisinde sağlığına kavuşabilir. Çoğu köpek 2-3 hafta içinde gribi atlatır ve iyileşir.
Köpeğiniz için en doğru tedavi yöntemlerine veteriner hekiminiz karar vermelidir. Virüsle temas eden köpeğinizi, yayılmasını engellemek için 4 hafta kadar izole etmelisiniz.
Köpek Gribini Önleyici Tedbirler
Köpek gribini basit adımlar izleyerek önlemeye çalışabilirsiniz. Dengeli ve sağlıklı bir diyet programı uygulayarak köpeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz. Böylece virüs kendi kendine ortadan kalkabilir ve köpeğiniz hastalanmaz.
Ayrıca köpeğinizin düzenli olarak egzersiz yapması da savunma sisteminin güçlenmesi için iyi bir seçenektir. Bakterileri yok etmek amacıyla köpeğinizin sıklıkla vakit geçirdiği ortamların temizliğini sağlamalısınız. Hava akımlarına maruz kalmamasına özen göstermelisiniz.
Grip genellikle hava yoluyla bulaşır. Hava akımına ne kadar az maruz kalırsa hastalığa yakalanma ihtimali o kadar azalır. Dışarı çıktığınızda park ve çevresinde alternatif yolları tercih edebilirsiniz. Böylece enfekte olmasını büyük oranda azaltabilirsiniz.
Köpek gribi olduğundan şüphe ettiğiniz bir köpekle temas ederseniz, köpeğinize temas etmeden önce ellerinizi ve kıyafetlerinizi yıkamalısınız.
Köpek Gribi Tehlikeli mi?
Enfekte olan köpeklerin ortalama %80’i solunum yolları belirtileri gösterirken, %20’si belirti göstermez ama enfeksiyon yayılmaya devam eder. Enfekte olan köpeklerin birçoğu, virüse temas ettikten sonraki ilk 2 gün içinde belirti gösterir.
Yapılan araştırmalara göre, enfekte bir köpeğin, belirtiler başladıktan 20 gün sonra virüsü yaymayı bırakması beklenir. Tıpkı insanlarda olan virüs gibi, köpeklerde ortaya çıkan grip de hastalık belirtisi göstermeden hemen önce daha çok bulaşıcılık gösterir. Köpek sahipleri, genelde köpeğin ne zaman virüs ile enfekte olduğunu bilemez.
Bu nedenle enfekte köpeklerin teşhisten sonra 4 hafta kadar evde karantinada kalması önerilir. Köpeklerin küçük bir kısmında, özellikle basık burunlu ya da yaşlı köpeklerde, pnömoni görülebilir. Pnömoni yaşamı tehdit eden ciddi bir rahatsızlıktır. Bu köpeklerde ciddi komplikasyonlar görülebileceği için kısa süre içerisinde tedavisi sağlanmalıdır.
650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL
Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz
Bir hata oluştu