Yavru Kedilerde Göz Çapaklanması

 Yavru Kedilerde Göz Çapaklanması

Genellikle sokak kedilerinde ve yavru kedilerde görülen göz çapaklanmasının, birçok farklı nedeni bulunur. Yavru kedi sahiplenme ve bakımında bu durumla karşılaşma ihtimaliniz yüksektir.

Bu durumun en önemli nedeni yavru kedilerin bağışıklığının düşük olmasıdır. Ayrıca yavru kedilerin kendi gözlerini temizleyememesi çapaklanmasına neden olur.
Yavru kedi sahiplenme ile kedinizin anne rolünü üstleneceğinizi bilmelisiniz. Yavru kedinizin gözlerini tıpkı annesi gibi temizlemeye özen göstermelisiniz. Kedilerin göz çapaklanması normal bir durum değildir ve mutlaka bir soruna işaret eder.
Yavru kedi sahiplenme sürecinde bir veteriner hekim ile iletişim halinde olmalısınız. Herhangi bir sorun yaşadığınızda veteriner hekiminize danışabilirsiniz. Veteriner hekiminiz en doğru teşhisi ve tedavi yöntemini uygular.

Yavru Kedilerde Göz Çapaklanmasının Nedenleri

Yavru kedilerde göz çapaklanmasının en sık görülen nedenleri;

  • Göz Hastalıkları

Doğuştan ya da sonradan ortaya çıkan göz hastalıkları yavru kedilerde çapaklanmaya neden olur. Göz hastalıklarının tedavi edilmemesi görme kaybına neden olabilir. Kedinizde göz hastalığı olup olmadığını gözlerini inceleyerek anlayabilirsiniz. Gözlerde çapak, akıntı, sulanma, kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtiler bir hastalığın belirtisi olabilir.

  • Viral Enfeksiyonlar

Genellikle aşı olmayan yavru kedilerde daha sık görülür. Öksürük, ateş, çapaklanma, gözlerde akıntı ve ishal gibi belirtiler görülebilir. Tedavi edilmediği takdirde yavru kediniz ölümcül sonuçlar ile karşı karşıya kalabilir.

  • Göz Enfeksiyonları

Dış etkenlerden kaynaklanır ve gözlerde çapaklanma ile kendini gösterir. Yavru kedilerin bağışıklığının zayıf olması ve kendilerini temizleyememesi iltihaplanmaların en belirgin nedenidir. Uygun tedavi yöntemleri ile göz enfeksiyonlarını engellemek mümkündür.

  • Göze Yabancı Cisim Batması

Kedilerin gözüne kum ve toz kaçması bile göz enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu nedenle kedinizi fazla rüzgarlı havalarda dışarı çıkarmamalısınız.

 Yavru Kedilerde Göz Çapaklanması Tedavisi

Kedilerde göz çapaklanması için uygulanan tedavi yöntemleri;

  • Damla Kullanımı: Göz damlası kullanmak göz çapaklanmalarında en sık tercih edilen yöntemdir. Uygun göz damlası veteriner hekim kontrolünde tavsiye edilmektedir. Rastgele bir damla kullanmak çapaklanma için etkili olmayabilir.
  • Göz Temizleme Solüsyonu: Göz temizleme solüsyonları veteriner hekim muayenesi sonrasında belirlenir. Solüsyonu bir pamuğa damlatıp, çapaklanma olan göze nazik şekilde uygulayabilirsiniz. Solüsyonun gözün iç kısmına temas etmemesi önemlidir.
  • Evde Uygulanabilecek Yöntemler: Kedinizin gözünü evde temizlemeniz mümkündür. Pamuğa ılık su ya da çay damlatıp çapaklanma olan gözü temizleyebilirsiniz. Silerken gözüne fazla bastırmamalı ve tampon hareketler yapmalısınız. Kedinizin gözü kapanmak üzere ise göz kapaklarını aramalısınız. Böylece gözün içindeki sıvı dışarı akabilir.

 Kedilerde Göz Hastalıklarına Dair Belirtiler

Kedilerin en hassas bölgeleri mideleri ve gözleridir. Sağlıklı bir kedinin gözü canlı bir yapıda ve berrak olur.

Bu berraklığın ve canlılığın bozulması herhangi bir sağlık sorununun varlığını düşündürebilir.Kedilerin gözlerini olumsuz etkileyen pek çok sağlık problemi vardır. Her göz hastalığının çeşitli belirtileri bulunabilir. Kedilerde görülen göz hastalıklarının bazı belirtileri;

  • Gözde sarı renkli ve sulu bir akıntı görülür.
  • Kedi sürekli ya da belli aralıklarla gözlerini kısabilir.
  • Bir gözünün diğer gözünden daha küçük olmasıdır.
  • Gözde çapaklanmalar meydana gelmesidir.
  • Gözde iltihaplanmalar izlenebilir.
  • Gözünün önünde saydam bir tabaka meydana gelebilir.
  • Üçüncü göz kapağı ortaya çıkabilir.
  • Göz kapaklarında normalden farklı bir doku gözlemlenebilir.
  • Göz kapaklarında renk değişimleri ya da kızarıklık görülebilir.
  • Gözün altında ya da içinde kızarıklık oluşabilir.

Yavru Kedilerde Sık Görülen Bazı Göz Hastalıkları

  • Keratit

Kornea tabakasının iltihabı sonucu gelişen bir göz hastalığıdır. Kedilerde keratitin ilk belirtisi bulanık görmektir. Ek olarak; şişmiş kırmızı göz, ışığa duyarlılık, yeşil veya sarı renkte göz akıntısı gibi belirtiler görülebilir.

  • Glokom

Göz dokusunda bulunan sıvının tıkanması ile gözdeki basınç artar. Bu durum glokom olarak adlandırılır. En belirgin belirtisi gözde büyüme ve gözlerin şişmesidir. Göz kızarıklığı, göz bebeğinin genişlemesi gözlerinin sulanması da diğer belirtileridir.

  • Göz Travması

Kedilerin gözüne aldığı darbeler sonucunda ortaya çıkabilir. Başka kedilerle kavga sırasında ya da bir eşyanın gözüne çarpması ile meydana gelebilir.

  • Konjonktivit (Pembe Göz)

Gözlerde yaşanan iltihaplar sonucu oluşur. Gözünün üstü saydam bir doku ile kaplanır.

  • Üçüncü Göz Kapağı

Kedilerde 3 tane göz kapağı bulunmaktadır. Bunlar alt, üst ve ince bir zar halinde olan üçüncü göz kapağıdır. Üçüncü göz kapağının ortaya çıkması genellikle bir hastalık belirtisidir ve gözü korumak için meydana gelir.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu