REM Uykusu Nedir?

 REM Uykusu Nedir?

Uyku, günümüzde araştırmaların halen daha sürdürüldüğü bir alandır. Farklı evrelerden meydana gelen uyku, insan vücudunda değişmelerin meydana geldiği bir süre olarak da bilinir. Uyku evreleri içerisinde yer alan ve rüyaların en sık görüldüğü zaman dilimi olarak bilinen REM uykusu, uykunun önem teşkil eden bir kısmıdır. %20 gibi yüksek bir bölümü kaplayan REM uykusu sürecinde zihin son derece aktif olup, kalp atışlarında dalgalanmalar yaşanır.

Uykunun evreleri incelendiği takdirde pek çok sıra dışı bilgiye ulaşılması mümkündür. Algının zayıfladığı ve kapandığı süre içerisinde kasların kontrol dışı olduğu bölüm, aynı şekilde REM felci olarak da açıklanabilir. Sağlıklı bir insan, uyku süresince birden fazla kez REM uykusuna girer ve çıkar. Bu esnada sıkça rüyalar görülür. Fakat uyanıldığı takdirde rüyaların hatırlanamadığına rastlamak mümkündür.

REM uykusunda uyanmak, saatlerce uyumuş olsanız dahi bir hayli uykulu ve yorgun hissetmenize yol açabilir. Derin bir uykudan uyanarak gerçek hayata dönmeniz, elbette zihinsel ve bedensel olarak farklı bir süreci oluşturur.

REM Uykusu Neden Önemli?

Yapılan araştırmalar, REM uykusunun insan sağlığı açısından son derece önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Buna göre REM uykusundan uyandırılan bir insan, yorgun hissetmenin yanı sıra sinirli, agresif ve saldırgan davranışlar sergileyebilir. Ancak REM uykusu evrelerini tamamlayan ve ardından uyanan bir kişi, güne çok daha zinde bir şekilde başlama şansına erişir.

REM uykusundan uyanmak ve ardından tekrar uykuya dalmak ise yine kişi açısından bazı belirtilerin gözlemlendiği bir süreç haline gelir. REM uykusundan uyanıp, tekrar uykuya dalan bir kişi, daha rahatsız ve huzursuz bir uyku çekebilir. Daha çok ruhsal olarak gözlemlenen belirtiler, uykunun ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir.

Kasların tamamen gevşediği bir süre olan REM uykusu, buna bağlı bir şekilde hareketsizliğin de görüldüğü bir evre olarak bilinir. REM uykusu özellikleri içerisinde kan basıncının sürekli olarak dalgalanması da yer alır. Tıpkı kalp atışlarında olduğu gibi kan basıncı da değişme kaydeder ve dalgalanır.

Sağlıklı Bir Beden İçin Düzenli Uyku Şart

Uyku saatlerinizi belirlemeniz, düzenli ve yeterli miktarda olacak şekilde uyumanız son derece önemlidir. Sağlıklı bir bedene ve ruh sağlığına kavuşmak istiyorsanız uyku düzeninizi sağlamanız gerekir. Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için sağlıklı besinler ile beslenmeniz önemli olduğu gibi yeterli miktarda uyumanız gerektiğini de unutmayın.

Non REM gibi normal uyku da önem teşkil eder. Birden fazla kez gireceğiniz REM uykusu evresinin yanında normal bir şekilde uyuma evrelerine de dahil olursunuz. Günlük uyku ihtiyacınızı karşılamamanız durumunda ruhsal bozukluklar yaşayabileceğiniz gibi bağışıklık sisteminizde de olumsuz etkiler gözlemleyebilirsiniz. Güçsüz bir bağışıklık sistemi, hastalıklara karşı daha açık hale gelmenize yol açar.

Sağlıklı bir zihne ve bedene kavuşmak istiyorsanız uyku saatlerinizi günlük olarak planlayabilirsiniz. Örneğin her gün aynı saatte yatağa girebilir ve her gün aynı saatte uyanabilirsiniz. Düzenli bir şekilde bu planı uygulamak, zaman içerisinde uyku düzenine sahip olmanızı sağlayabilir. Ayrıca bu esnada bilgisayar ve akıllı telefon gibi cihazlardan uzak durmanız gerektiğini de unutmayın.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu