Köpeğinizin çeşitli hastalıklara karşı korunması için aşılama önemlidir. Pug ırkı köpekler iyi bakıldığında sağlıklı bir hayat sürebilirler. Fakat her köpek ırkı gibi onlarında karşılaşabileceği çeşitli hastalıklar bulunur.
Pug fiyatları göz önünde bulundurulduğu zaman sahip olabileceği hastalıklar hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. Köpeğinizin hayatı boyunca bazı aşılara ihtiyacı olur.
Pug fiyatları ile birlikte köpeğinizin aşı ya da herhangi bir hastalıkta tedavi masrafları da düşünülmelidir. Pug köpekleri sahipleri ile bağ kuran bir ırktır.
Pug fiyatları ya da bakım masrafları nedeniyle bırakılması onların depresyona girmesi ve hatta ölmesine neden olabilir. Köpeğinizin sahip olduğu özellikler göz önünde bulundurularak farklı aşılama programları tercih edilebilir. Detaylı bilgi için veteriner hekiminize danışmalı ve tavsiyelerine uymalısınız.
Pug Köpeği Aşılama ve Bağışıklık
Aşılar, köpeklerde hastalığa neden olan etkenlerin hastalık yapamayacak kadar zayıflatılması ile oluşturulan bileşiklerdir. Antijenler köpeklerin vücuduna çeşitli yollarla verilir ve köpeğin bunlarla mücadelesi sağlanır. Mücadeleyi kazanan köpeğe tekrar antijen verilir ve asıl mikroba karşı güçlenmesi sağlanır.
Aşılamanın hiçbir zaman %100 garantili olmadığını bilmelisiniz. Yavru köpeklerde aşılara karşı oluşması gereken bağışıklık yanıtı çeşitli etkenler engelleyebilir. Yeni doğan yavru köpeklerin anneleri daha önce aşılanmış ise, plasenta yoluyla veya anne sütüyle antikorları alırlar.
Böylece kendi bağışıklık sistemleri geçici bir süre mikroplarla mücadele gücü kazanır. Anne köpekten alınan antikorlar, anne köpeğin bağışıklığına göre farklılık gösterir. Yapılan aşıların canlı ya da ölü virüs olması da oldukça önemlidir.
Canlı aşılar daha uzun süreli ve daha hızlı bağışıklık oluşmasını sağlar. Ölü aşılar ise daha geç bağışıklık oluşturur. Fakat yine de daha güvenilir olduğu düşünülür ve daha fazla tercih edilir.
Pug Köpeği Aşılama Neden Önemlidir?
Pug köpeklerini aşılamak hayatlarını ve genel sağlık durumlarını olumsuz etkileyerek hastalıklardan korumak için gereklidir. Pug yavru köpeğinizin aşıları tam olabilir. 48 süren doğum zamanında anne Pug köpekler yavrularına aşı bağışıklığını iletir.
Yine de bağışıklığı sağlayan bu koruma zaman içerisinde potansiyelini kaybeder. Yavru Pug köpeğiniz büyüdükçe bağışıklık sistemi zayıflar. Bu nedenle uyarılması önemlidir. Köpeğinizin aşılama işlemleri ilk 5 haftadan sonra başlar.
Bu süreçte veteriner hekiminizin önerilerini uygulayabilirsiniz. Pug ırkı köpeğinizin bağışıklık sistemi aşı olduğu zaman ölümcül olan enfeksiyöz olan ajanların ve patojenlerin yok edilmesi için antikor üretimini uyarır. Ayrıca köpeklerin aşılanması kamu güvenliği bakımından da gereklidir. Kuduz aşıları halkın genel sağlığının korunması için önemlidir.
Pug Köpeği Aşı Takvimi
- 5 Hafta
Viral hastalıkların engellenmesi için parvovirüs aşısı yapılır.
- 6-9 Hafta
Corono virüsün ortaya çıkmaması için leptospirosis aşısı uygulanır.
- 10-12 Hafta
Lyme hastalığı, leptospiroz ve bordotella için karma aşı yapılır.
- 12-24 Hafta
Kuduz aşısı uygulanır.
- 14-16 Hafta
Bordotella, lyme hastalığı ve corono virüsün engellenmesi için karma aşı yapılır.
- 12-16 Aylık
Kuduz aşısı ve karma aşı uygulanır.
- 1-2 Yıl Aralığında
Yılda veya 2 yılda bir defa karma aşı uygulanmaya devam edilir.
- 1-3 Yıl Aralığında
Yılda veya 3 yılda bir defa kuduz aşısı uygulanmaya devam edilir.
Yavru pug köpeklerin yetişkin pug köpeklerden daha az dozlarda aşılanması gerektiği bilgisi yanlıştır. Köpeklerin aşısı ağırlıkları, cinsiyeti ve yaşı baz alınarak yapılmaktadır. Aşılama konusunda veteriner hekiminizin tavsiyelerini göz önünde bulundurmalısınız.
Pug Köpeği Aşılamada Yaş Faktörü
Yavru köpeklerin ilk aşılaması T hücreleri, kortikosteroidler, endojen ya da maternal antikorların interfesi sebebiyle 4.haftadan sonra yapılmalıdır.
Çünkü canlı aşıların ciddi yan etkileri görülmektedir. Zayıflatılmamış gençlik hastalığı aşısı, 3 haftalık yavru köpeklerde bayin iltihabına, zayıflatılmış gençlik hastalığı aşısı da kardiyomiyopatilere sebep olabilmektedir.
Yapılan araştırmalarda doğumdan sonra aşı olan bir Labrador köpeğin, 22 gün sonra sinirsel belirtiler görülmüş ve yavrulardan 5 tanesi ölmüştür.
Bunun nedeni ise köpeklerin beyin iltihabı geçirmesidir. Köpeklere yapılan aşılar arasındaki aralıklar oldukça tartışılan konulardan biridir.
Aşıların 10 günden daha kısa aralıklarla yapılması, bağışıklık sistem üzerinden etkisi nedeniyle beklenenden düşük düzeyli bir koruma elde etmesine neden olmaktadır.
650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL
Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz
Bir hata oluştu