Parkinson Plus

 Parkinson Plus

Parkinson Plus

Dünya üzerinde görülme oranı artan Parkinson hastalığı, ne yazık ki kişinin yaşam kalitesini doğrudan düşürüyor. Herhangi bir nesnenin el ile kavranmasını zorlaştıran, bu esnada yürümeyi dahi zorlu bir hale getirebilen hastalık, ne yazık ki kesin bir tedaviye sahip değil. Ülkemizde de sıkça görülen rahatsızlık adına çeşitli tedavi yöntemleri geliştiriliyor. Ancak buna değinmeden önce hastalık hakkında detaylı bilgi almanız gerekiyor. Parkinson, beyinde dopamin adı verilen salgıyı salgılayan hücrelerin azalmasıyla ortaya çıkıyor. Bunun sonucunda motor hareket sisteminin aksamasına ve istemsiz hareketlere varan belirtilerin ortaya çıkmasına neden olan dopamin düşüşü, hareket sisteminde etkin bir role sahip oluyor. Kişinin sağlıklı bir şekilde hareket etmesini, yürümesini, herhangi bir nesneyi kavramasını ve hatta ellerini kullanabilmesini engelleyen hastalık, doğrudan psikolojik olarak da kişiyi kötü bir sürece götürüyor. Peki, aynı tür hastalık olarak nitelendirilen Parkinson Plus ne demek?

Parkinson plus, Parkinson hastalığı ile beraber daha farklı rahatsızlıkların da yaşandığı duruma deniyor. Plus kelimesinin anlamı, artı olarak gelen diğer hastalıklar olarak yorumlanabilir. Parkinson türleri içerisinde değerlendirilen rahatsızlık, multisistem atsofisi ile birlikte meydana gelebilir. Bu durumsa kişinin idrarını tutmada, başını eğmede ve tedaviye yanıt vermede zorluk yaşamasına neden oluyor. Ayrıca Supranükleer felç de Parkinson Plus içerisinde değerlendiriliyor. Çok daha nadir görülen bu hastalık, ani düşme ya da hareketsizlik gibi etkileri beraberinde getiriyor.

Parkinson Plus Teşhisi Nasıl Konulur?

Hastanın izlenmesi ve yaşanılan belirtilerin saptanması, hastalığın teşhisi açısından oldukça önemlidir. Nitekim tam teşhis için uzman hekim görüşü önem arz ediyor. Danışacağınız uzman hekim, yaşadığınız belirtileri toplayarak belirli bir sonuca varabilir. Süreç dahilinde belli başlı testler ile birlikte daha kesin sonuçların saptanması da sizden istenebilir. Birçok hastalıkta olduğu gibi Parkinson Plus sendromu açısından da erken teşhis bir hayli önemli görülüyor. Tedavi aşamasına bir an önce geçilmesi, hem hastanın yaşam kalitesinde düşüş yaşamasını engelliyor hem de zaman kaybını ortadan kaldırıyor.

Parkinson hastalığının son evresi, kişide yıkıcı etkiler oluşturabilir. Herhangi bir nesnenin tutulması ve hatta ayakta durmada zorluk gibi etkiler, hastalığın son evresinde görülebiliyor. Bu nedenle söz konusu durumlar yaşanmadan önce gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanmaya başlanması gerekiyor. Hasta, zamanla kontrol yeteneklerinde zorlanma yaşamasıyla birlikte psikolojik olarak da olumsuz olarak etkileniyor. Genel olarak daha fazla içine kapanma olasılığı bulunan Parkinson hastasında buna bağlı gelişecek olan psikolojik rahatsızlıklardan da bahsedilebilir. Tüm bu nedenlerden ötürü teşhis aşamasının hızlıca yapılarak bir an önce destekleyici tedaviye geçilmesi gerekiyor.

Parkinson Plus Tedavisinde İlaç Kullanımı

Parkinson hastalığında olduğu gibi Parkinson Plus sendromunda da belli başlı ilaçların kullanılması mümkün. Hastalığın belirtilerini kontrol altına almaya yardımcı olan ilaçlar, kişinin standart yaşam kalitesine dönmesine yardımcı oluyor. Titreme ve kavrayamama gibi etkilerden uzaklaşan hastada daha etkili bir yaşam şekli oluşturabiliyor. Bu nedenle ilaç ve benzeri tedavi yöntemlerinin bir an önce uygulanması önemli.

Her hastalıkta olduğu gibi Parkinson Plus rahatsızlığında da bilinçsizce ilaç kullanılmamalıdır. Bunun yerine uzman hekim görüşüyle birlikte kullanmaya başlayacağınız bir ilaç, daha etkili sonuçlar elde etmenize yardımcı olabilir. Tüm bunlar, Parkinson Plus yaşam süresi üzerinde olumlu etkiler getiriyor.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu