Kedinin kilosuna göre uygun mama seçimi

 Kedinin kilosuna göre uygun mama seçimi

Kediniz için en uygun kedi maması arayışınızda dikkat etmeniz gereken birtakım unsurlar olduğunu unutmamanız gerekmektedir. Nitekim kedilerin yaşamlarını devam ettirmelerinde ihtiyaç duydukları besinleri sağlayan temel beslenme ürünleri kedi mamalarıdır.

Bu konuyla ilgili olarak hayvan bakımında uzman otoriteler, kedilerin beslenmesinde mama dışında hiçbir unsurun etkili olmamasına özen gösterilmesi gerektiğini sıklıkla dile getirmekteler.

Dolayısıyla kedilere uygun kedi maması tercihi dışında başka bir beslenme ürünü sunmak, kedi dostlarımızın sağlığını riske atan hareketlerin arasında yer almaktadır.

Kedi bakımında otorite sahibi olan isimlerin de sıklıkla dile getirdiği gibi kedi dostlarımızın beslenmesinde kedi mamaları dışında bir alternatiflere yönelmek kedilerin sağlığını bozabilir nitelikte bir hareket olarak kabul edilmektedir.

Zira kediler, vücut dirençleri genetik olarak oldukça kuvvetli olmalarına rağmen yeterli beslenmemeleri veya yanlış beslenmeleri durumunda çok çabuk dış etkenlere açık hale gelmektedir.

Vücut dirençlerinin bu şekilde düşmesinin ardından hasta olan kedilerin iyileşme sürecinde de beslenme temel unsur olarak öne çıkmaktadır.

Kedilerin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Yaş veya kuru kedi maması türlerinden önce kedi dostlarımızın nasıl bir beslenmeye ihtiyaç duydukları hakkında temel bilgilere hakim olunması gerekmektedir.

Kedi sahiplerinin kedi dostlarının en iyi şekilde beslenmelerini gerçekleştirmede ilk dikkat etmeleri gereken unsur olan bu konu hakkında detaylı bilgileri muhakkak elde etmeleri şarttır.

Dolayısıyla herhangi bir kedinin ne tür besinlere ihtiyaç duyduğunun ve nasıl bir yöntem izlenerek beslenilmesi gerektiğini, bir veteriner hekime danışarak öğrenmek mümkündür.

Bu noktada kedi sahipleri kedilerini veteriner hekime muayene ettirerek hangi tür kedi mamaları kullanmaları gerektiğine dair önemli bilgilere sahip olabilirler.

Bu sayede beslenme ipuçlarına sahip olduktan sonra piyasada kedi malzemeleri satan önemli firmaların ürünleri incelenebilir. Bu ürünler arasında her yaştan ve her özel durumdan kedilere yönelik kedi mamaları bulunmaktadır.

Kedi sahipleri bu tür mamalar dışına hiçbir şekilde kendi yiyeceklerini kedi dostları ile paylaşmaması gerekmektedir. Dolayısıyla her ne kadar yediğiniz gıdanın temizliğinden ve besleyici olduğundan emin olmuş olsanız bile, söz konusu gıdaların kedilerin sindirim sistemlerinde nasıl bir etki yaratacağını veya metabolizmalarını bozacak bir etkisinin olup olmadığını bilemezsiniz.

Bu sebeple kediler için özel olarak üretilmiş olan kedi maması çeşitleri dışında herhangi bir gıdayı kedi dostlarınıza sunmamanız gerekmektedir. Hatta kendi yemek artıklarınızı bile bilinçsiz bir şekilde kedilerin yemesi için vermemeye dikkat etmeniz önem teşkil etmektedir.

Kedi Maması Nasıl Seçilir?

Kedi maması seçimi sırasında birtakım faktörlere özen gösterilmesi gerekmektedir. Bu faktörler arasında kedinin yaşı, kedinin kısırlaştırılıp kısırlaştırılmaması gibi değişkenler etkili olmaktadır. Kedi maması seçiminde dikkat edilmesi gereken unsurlara tek tek değinirsek eğer şu bilgilerden bahsetmek gerekmektedir:

Kedinin Yaşı

Kedi maması tercihi yaparken kedi dostumuzun özelliklerine göre doğru tercihte bulunmamız gerektiğini ifade etmiştik. Söz konusu özellikler arasında en önemli olan da kedi dostumuzun mevcut durumdaki yaşıdır.

Bu noktada yavru kediler için yavru kedi maması olan “junior”, yetişkin kediler için ise yetişkin kedilere özel olarak üretilen “adult” adı verilen kedi mamaları tercih edilmelidir.

Her ne kadar sayıca az olsa da yaşlı kediler için de farklı kedi mamaları piyasaya sürülmektedir. Dolayısıyla bu çeşitler arasından kedi dostumuza uygun olanı seçmek durumundayız.

Kedinin Kilosu

Kedi maması seçiminde bir diğer önemli unsur kedi dostumuzun mevcut durumdaki fiziksel özellikleridir. Bu noktada dikkat çekici faktörlerden biri de kedinin kilosuyla ilgilidir.

Hareket kabiliyetleri kısıtlı ve egzersiz yapmayı sevmeyen bir kediye sahipseniz özel üretim mamalar tercih etmeniz gerekmektedir. Yağ ve lif oranları bakımından diğer mamalara göre çok daha düşük seviyede olan bu mamalar, düşük kalorileri sayesinde kilolu kedilere özel olarak üretilmektedir.

Kedinin Cinsiyeti ve Kısırlık Durumu

Mama seçiminde bir diğer dikkat edilmesi gereken faktör de kedinin cinsiyeti ve kısır olup olmamasıdır.

Nitekim piyasadaki pek çok kedi maması markası kısırlaştırılmış kedi maması seçenekleriyle bu alandaki ihtiyacı karşılamaktadır. Firmaların bu şekilde bir seçeneği piyasaya sunmalarındaki temel amaç, kısırlaştırılmış olan kedilerin kilo almaya çok daha müsait olmalarıyla ilgilidir.

Her ne şartta olursa olsun kedinizin temel özelliklerine dikkat ederek kediniz için en uygun kedi maması seçiminde bulunabilirsiniz.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu