Güneş Sistemi Ve Gezegenler

 Güneş Sistemi Ve Gezegenler

Güneş sistemi içinde sekiz adet gezegen bulunmaktadır. 1930 yılında keşfedilen Plüton, 2006 yılına kadar güneş sisteminin dokuzuncu gezegeni olarak kabul edildi.

2006 yılında Güneş sistemindeki gezegenler arasından çıkarılarak cüce gezegenler grubuna dahil edildi. Güneş sisteminde yer alan sekiz gezegen iç ve dış gezegenler olmak üzere adlandırılır. Dış gezegenler sırasıyla: Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün; iç gezegenler ise Merkür ve Venüs’tür. Bu gezegenlerin özellikleri sırasıyla şöyledir;

 Merkür

Merkür, Güneş sisteminin en küçük ve en hızlı gezegenidir. Adını Roma tanrısı olan Merkür’den alır. Atmosferi ve uydusu bulunmayan Merkür Güneş’e en yakın gezegendir. Merkür’ün Güneş gören bölgelerinin sıcaklığı Dünya’ya kıyasla daha fazladır. Fakat diğer gezegenlere göre günlük sıcaklık farkları daha fazladır.

 Venüs           

Güneş’e en yakın ikinci gezegen olarak bilinen Venüs halk arasında Çoban Yıldızı olarak isimlendirilir. Adını Roma tanrıçası olan Venüs’ten almıştır. Dünya ile hemen hemen aynı büyüklükte olmasına rağmen güneş ışınlarını tutmasından dolayı Güneş sistemindeki en sıcak gezegendir. Venüs güneş doğmadan önce veya battıktan sonra görülebildiği için Sabah Yıldızı veya Akşam Yıldızı olarak da adlandırılır. Diğer gezegenlerin tersi yönde dönen Venüs’ün atmosferi de oldukça yoğundur.

 Dünya           

Uzaydan mavi olarak  görünen Dünya, Güneş’e göre üçüncü gezegendir. Yapı olarak kutuplardan basık ekvatordan şişkin bir görüntüye sahiptir. Kendi etrafında dönmesini ortalama 24 saatte, Güneş etrafında dönmesini ise 365 gün 6 saatte tamamlar. Dünya’nın atmosferi ve uydusu vardır. Tek uydusu Ay olan Dünyamızın atmosferindeki gazların da belirli bir oranı vardır. Atmosferde %78 azot, %21 oksijen, %1 karbondioksit ve diğer gazlar bulunur.

 Mars Güneş’e en yakın dördüncü gezegen olarak bilinen Mars, adını Roma savaş tanrıçası Mars’tan almıştır. Gezegenin Phobos ve Deimos olarak adlandırılan iki adet uydusu vardır. Aynı zamanda Güneş sistemindeki en büyük yükseltiye sahip gezegen, Dünya ile oldukça benzerlik gösterir. Mars’ta Dünya gibi hareket ederek Güneş’e doğru yıl içinde yaklaşır ve uzaklaşır. Gezegenin kutup bölgelerinde de büyük buz kütleleri bulunur. Mars’ın bilinen en önemli özelliği kırmızı-turuncu renk karışımlı kızılımsı bir renkte olmasıdır. Gezegen üzerindeki demir-oksitten dolayı bu renktedir ve aynı zamanda Kızıl Gezegen olarak da adlandırılır.

 Jüpiter  Güneş’e en yakın beşinci gezegen olan Jüpiter kütle ve hacim bakımından da Güneş sistemindeki en büyük gezegendir. Bu nedenle ismini Roma mitolojisinde yer alan ve en büyük tanrı olarak bilinen Jüpiter’den almıştır. Güneş etrafındaki dönüşünü ortalama 12 yılda bitiren gezegenin 79 tane de uydusu bulunmaktadır. Bunlardan en bilinenleri Calista ve Europa’dır.

Satürn           Güneş’e en yakın altıncı gezegen olan Satürn, çıplak gözle bakıldığında görülebilir. Satürn’ün bilinen en önemli özelliği çevresinde bulunan buz ve taşlardan oluşan halkasıdır. İrili ufaklı 20’den fazla uydusu olan gezegen Güneş etrafındaki dönüşünü ortalama 30 yılda tamamlar.

Uranüs           Toplamda 27 adet uydusu bulunan Uranüs, Güneş’e en yakın yedinci gezegen ve Güneş sisteminin en büyük 4. gezegenidir. Kendi etrafında dönüşünü 11 saatte, Güneş etrafındaki dönüşünü ortalama 84 yılda tamamlayan gezegenin ortalama sıcaklığı ise -214 derecedir.

Neptün

Güneş’e en uzak gezegen olan Neptün Güneş sistemindeki en soğuk yerlerden biridir. Matematiksel olarak keşfedilen ilk gezegen olan Neptün 2 uzay aracı tarafından da ziyaret edilmiştir. Gezegen helyum ve hidrojen bakımından oldukça zengindir ve toplamda 14 uydusu bulunur.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu