Avukatlık Hakkında Genel İfadeler

 Avukatlık Hakkında Genel İfadeler

Avukatlık en basit ifadeyle; yargının kurucu unsuru olan ve bağımsız savunmayı temsil eden meslek grubu olarak tanımlanabilir. Kökenleri Eski Roma ve Yunan uygarlıklarına kadar giden avukatlığın, yapılan araştırmalar neticesinde 13. yy’ da ortaya çıktığı tespit edilmiştir.

Bu noktada ilk savunma dolayısıyla avukatlık örneğinin; Sokrates’ in yaptığı deyim yerindeyse dillere destan konuşma olduğu noktasında uzman görüşlerin tümünün fikir birliği ettiğini belirtmek gerekir. Türkiye’ de ise Tanzimat öncesinde başlayan avukatlık faaliyetleri gelişerek günümüze kadar gelmiş ve cumhuriyet döneminde kanun ile güvenceye alınmıştır.

Avukatlığın Geleceği Üzerine

İnternetin, dolayısıyla dijitalleşmenin yaygınlaşması her meslek grubunu olduğu gibi avukatlığı da etkilemiş ve mesleğin gelecekteki konumu noktasında birtakım soru işaretleri ortaya çıkmasına sebebiyet verdi. Bu noktada avukatlığın geleceğini etkileyen en temel olay; insanların internet sayesinde kanunlara erişebilme kolaylığı elde etmesi oldu.

Hukuk kurallarının zamanla sadeleşir bir hal alması ve belirtildiği gibi dijital dünyanın getirileri ile daha kolay ulaşılabilir hale gelmesi neticesinde, hukuk kurullarını ya da prosedürlerini bilmek ayrıcalıklı bir konum olmaktan çıktı. Geçmiş dönemlerde çeşitli yollarla kurallara erişilse dahi bu kuralların anlaşılması ya da yorumlanması aşamasında avukatlara duyulan ihtiyaç çağımızın bir getirisi olarak neredeyse ortadan kalkmış durumda. Genel bir ifadeyle toparlanacak olursa; 21. yy’ da yalnızca hukuk ve kuralları bilmek avukatların mesleklerine devam edebilmeleri noktasında yeterli olmadığı açık bir şekilde görülüyor.

Tüm bunlara ek olarak avukatların dijitalleşmeye bakış açıları da mesleğin geleceği üzerindeki kara bulutları çoğaltıyor ifadesi yanlış olmayacaktır. Otoriteler; avukatların hukuk dışında alanlara eğilime karşı gösterdikleri pasif direnişin meslekteki çözülmeyi ve çökmeyi hızlandıracağı noktasında ortak bir görüşe sahip. Bu duruma verilebilecek en net örnek; meslek grupları için geliştirilen UYAP sisteminin faaliyete geçişi ile avukatların icrada işimiz bitti şeklinde yakınmalarıdır. Görünen o ki, yakın bir gelecekte avukatlık ile dijital dünya arasındaki çığ gittikçe büyüyecek ve kapatılması oldukça zor bir hal alacaktır.

Mesleğin En Büyük Sorunu: Müşteriyi Elde Tutamama

Yapılan araştırmalar serbest avukatlık yapanların ve avukatlık bürolarının en büyük sorunun; müşteri devamlılığını sağlayamamak olduğu tespit edilmiştir. Öyle ki; sürekli müşterisi olmayan büroların yaklaşık % 35’ inin son 10 yıllık periyot içerisinde kapanmak zorunda kaldığı istatistiği durumu açıklar niteliktedir. Son dönemde avukat mesleğine mensup bireylerin sayısındaki olağanüstü artış ve bu durumun neticesinde ortaya çıkan sert rekabet ortamı müşteriyi elde tutamama sorununu ortaya çıkan nedenlerden yalnızca bir tanesidir. Ankara avukat büroları da belirtilen problemler ile karşı karşıya kalmış ve çözüm noktasında ilk adımların atılmasına öncülük etmiştir.

Avukatların kalitelerinden ödün vermesi yahut çok yüksek fiyatlar belirlemesi de müşteriyi elde tutamama probleminin temellerini oluşturur. Tüm bunlara ek olarak bireyin mesleğini yerine getirirken müşterisi ile kurduğu ilişkiler de belirleyici olacaktır. Bu noktada avukatların dikkat etmesi gereken temel hususlardan birisinin; güler yüzlü olmak ve müşteri ile ilişkilerini dava boyunca ve gerekirse sonrasında da kuvvetli tutmak olduğunu söylemek yanlış bir ifade olmayacaktır.

Avukatların problemsiz müşteriler ile çalışmaya başlaması ve dikkatlerini belirtilen tarz müşterilere yöneltmesi kazançlarını arttırmaları ve kariyerlerini geliştirme noktasında doğru zemini bulmalarına yardımcı olacaktır. Problemsiz ve iyi niyetli müşterilerin özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

– Avukatlık ücretlerini tam zamanında öderler.

– Avukatın yeni müşteriler ile temasa geçmesini sağlarlar.

– Avukatın uyarılarına ve tavsiyelerine kulak açarlar.

Belirtilen özellikte müşteriler ile çalışmak avukatların işlerini bir hayli kolaylaştırır. Buna ek olarak müşteri devamlılığı noktasında problemsiz müşterilerin istikrarlı bir grafik çizdiği kabul gören bir olgudur.  hukuk avukatlık ofisinden en iyi avukatlara ulaşabilirsiniz.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu