Scottish Fold Kediler Enerjik mi?

 Scottish Fold Kediler Enerjik mi?

Scottish Fold ırkına ait olan kediler, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de son derece popülerdir. Kıvrık kulakları, kısa tüyleri ve yuvarlak vücut hatları ile peluş bir oyuncağı andıran bu kediler, sevimlilikleri ve cana yakınlıkları ile ön plana çıkmaktadır.

Sahiplerine olan bağlılığı ve diğer insanlar ile kolaylıkla anlaşabilmesi Scottish Fold ırkına ait kedilerin ideal birer evcil hayvan olmalarını sağlamaktadır.

Çocuklarla arasın son derece iyi olan bu kediler hem çocuklu aileler hem de yalnız yaşayan kişiler tarafından rahatlıkla tercih edilebilir.

Scottish Fold ırkına ait kediler, doğaları gereği yüksek zeka seviyelerine de sahiptir. Bu da kedilerin kolay bir şekilde eğitilebilmesine ve davranışlarının öngörülebilir düzeye getirilmesine imkan sunar. Sağlık konusunda ise genetik yatkınlıklar kontrol altında tutulabilir.

Scottish Fold Kedilerinin Geçmişi

Scottish Fold cinsi kedilerin geçmişi 1961 yılına dayanmaktadır. O dönemde İskoçya’nın Coupar Angus kentinde bulunan beyaz renkli bir ahır kedisi olan Susie, Scottish Fold kedilerinin atası olarak kabul edilir. Susie’nin kafa yapısı ve katlı kulakları William Ross adındaki yerel bir çiftçi tarafından fark edilmiştir.

Ardından William Ross Susie’nin yavrularından birini almış ve genetik uzmanı ile Scottish Fold üretimi için çalışmalara başlamıştır.

Scottish Fold üretmek için British Shorthair cinsi kediler kullanılmıştır. Ancak diğer kullanılan kedi cinsi bilinmemektedir.

İlk başlarda bazı kedi yetiştiricileri bu yeni cins için oldukça heyecanlanmıştır. Ancak kulak yapılarından dolayı daha sonra ortaya çıkabilecek hastalıklar göz önüne alınmış ve Scottish Fold ırkının İngiltere’de popüler olması engellenmiştir.

1970’li yıllara gelindiğinde ise Scottish Fold ırkı kedileri Amerika’da son derece başarılı bir şekilde yetiştirilmiştir. O yıllardan sonra hem Amerika’da hem de dünyanın birçok ülkesinde Scottish Fold kedileri popüler bir tür haline gelmeye başlamıştır.

Scottish Fold Irk Özellikleri Nelerdir?

Scottish Fold ırkına ait kediler genel olarak zeki ve uysal bir yapıya sahiptir. Sahiplerine karşı bağlı olan bu kedilerin karakterleri, yeni ortamlara ve yeni insanlara kolayca uyum sağlamalarına imkan sunar.

Çocuklar ile olan dostlukları göz önüne alındığında, Scottish Fold ırkına ait kedilerin tam bir ev kedisi olduğu görülmektedir.

Sahiplerine ve evlerine sadık olan bu kediler, sahiplerinin kısa bir süre kendilerini kucaklarına almasına izin verir. Ancak kendi seçtikleri insanlara karşı daha açık bir yapıya sahiptirler.

Bu kediler, kime ne kadar ilgi göstereceklerine, kişilerin kendilerine gösterdikleri sevgiye göre karar verirler. Ev içerisinde sahiplerini takip etseler de bu hareketi çok sık tekrarlamaz ve sahiplerine ayak bağı olmazlar.

Scottish Fold kedileri karakterleri ile ön plana çıktıkları gibi görünüşleri ile de diğer kedi ırklarından ayrılmaktadır. Kırık kulaklara sahip olan bu kedilerin kafa yapıları yuvarlak ve gözleri ise son derece geniştir.

Bu da Scottish Fold kedilerinin yüz hatlarının yavru bir baykuşa benzemesine neden olur. Katlı ve kıvrık kulakları ise seslere karşı son derece hassas olan bu kediler genel olarak dört ila altı kilogram ağırlığında olurlar.

Yuvarlak bir gövdeye sahip ve kafa yapısına sahip olan Scottish Fold’lar aynı zamanda kısa bir boyna, orta ile kısa arası bacak yapılarına da sahiptir. Bu kedilerin tüyleri ise genel olarak düz beyaz, gri, iki renkli ya da desenli olabilmektedir.

Scottish Fold Kedileri Enerjik Midir?

Scottish Fold ırkına ait kediler, diğer kedi ırklarına nazaran çok fazla hareket etmekten hoşlanmaz. Bu kedilerin enerji seviyelerinin orta derecede olduğu söylenebilir. Çoğu zaman sahipleri ile birlikte oyun oynamaktan hoşlanırlar.

Scottish Fold kedilerinin favori oyunları arasında ise top atıp, getirmek yer alır. Yüksek bir zeka seviyesine sahip olan bu kediler, kolay bir şekilde eğitilebilir. Uykuya olan düşkünleri ile bilinen Scottish Fold’lar genel olarak yetişkinlik dönemlerinde biraz daha haraketli olabilir. Yavrular ve yaşlılar için ise uyku ihtiyacı daha fazladır.

Scottish Fold Kedilerinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Scottish Fold kedilerinin bakımı, birçok kedi ırkına göre daha kolaydır. Bu kedilerin sahip olduğu yoğun tüyleri, en çok bakımı gerektiren bölgeleridir.

Tüylerinin dökülme sıklığının minimuma indirilmesi ve tüylerinin her daim bakımlı olması için haftada bir ya da iki kez taraması gerekir. Mevsim geçişlerinde ise bu işlemin haftada üç ya da dört kez tekrarlanmasında fayda olacaktır.

Scottish Fold kedilerinin tıpkı diğer kedilerde de yapılması gerektiği gibi ağız ve diş  sağlığının korunması için haftada en az bir kez olacak şekilde dişlerinin fırçalanması gerekir.

Geniş bir göz yapısına sahip olan bu kedilerin gözlerinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve temizlenmesi de gerekir. Kulak yapıları nedeni ile kulak hastalıklarına yatkın olan Scottish Fold’ların düzenli olarak veteriner kontrollerinin yaptırılması ve olası bir genetik hastalığın başında önlenmesi gerekir.

Bunların yanı sıra Scottish Fold’ların tırnaklarının da ortalama olarak üç haftada bir kesilmesi gerekir. Aynı zamanda bu kedilere bir tırmalama tahtası almakta onları son derece mutlu edecektir. Kişisel bakımların haricinde Scottish Fold kedilerinin düzenli ve sağlıklı beslenmesine de dikkat edilmesi gerekir.

Scottish Fold Kedilerinde En Çok Görülen Hastalıklar Nelerdir?

Scottish Fold kedilerinde, diğer birçok kedi ırkında olduğu gibi genetik yatkınlıklarının olduğu hastalıklar vardır. Bunların başında ise Scottish Fold’ların sahip olduğu kulak yapısına bağlı olarak gelişme gösterebilen kulak hastalıkları yer alır.

Osteokondrodisplazinin adı verilen hastalık, Scottish Fold ırkında çok sık görülmektedir. Kedilerin yaşamını olumsuz etkileyen bu sorun kıkırdak ve kemiklerinin düzgün gelişmemesine neden olur.Bunun yanı sıra polikistik böbrek hastalığı ve kardiyomiyopati de Scottish Fold ırkında görülen genetik hastalıklar arasında yer alır.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu