Yavru kediler ortalama 4 aylık olduğunda, hamile kalıp doğum yapabilecek olgunluğa erişmiş olur. Birçok insan, kedisinin hamile kalarak üremesini tercih etmez. Yavru kedi sahiplenme kararı vermeniz durumunda kediniz için en doğru kararı vermelisiniz.
Yavru kedi sahiplenme ile birlikte kısa sürede ortalama 6 yavrunun daha bakımından sorumlu olabilirsiniz. Kedilerin kontrolsüz üremesini önlemek ve çeşitli sağlık sorunlarına yakalanmamaları için kısırlaştırma işlemi önerilir. Kısırlaştırma işlemi, veteriner hekim tarafından ve genel anestezi uygulanarak yapılmaktadır.
Kısırlaştırma operasyonunda erkek kedilerin testisleri, dişi kedilerin ise yumurtalıkları ve uterusu alınmaktadır. Bu sayede kediler çiftleşme ihtiyacı duymaz ve üreyemezler. Kısırlaştırma işlemi genellikle aynı gün içinde tamamlanır ve kedinizle birlikte eve dönebilirsiniz.
Yavru Kediler Kaçıncı Ayda Kısırlaştırılır?
Yavru kedi sahiplenme sürecinde kedinizi kaç aylıkken kısırlaştırmanız gerektiğini bilmelisiniz. Yavru kedinizin dört aydan sonra kısırlaştırmanız mümkündür. Kediler 4. aydan itibaren cinsel olgunluğa erişir. Yavru kedinizi ne kadar kısa sürede kısırlaştırırsanız o kadar fayda sağlarsınız.
Ayrıca kediler için her yaşta kısırlaştırma işlemi uygulanabilir. Herhangi bir risk ya da tehlike söz konusu değildir. Uzmanlara göre, kediler 4 aylık olduklarında ve 2 kilo ağırlığına ulaştığında kısırlaştırılabilir. Bu durum dişi yavruların 4 aylıkken kızgınlığa girdiği anlamına gelmez.
Bazı kediler erken dönemde kızgınlık yaşayıp cinsel olgunluğa erişebilir. Erkek yavru kediler daha kısa sürede kızgınlığa girer. Erkek yavru kedinizi 4 ila 5 aylık olduğunda, dişi yavru kedinizi ise 5 ila 7 aylık olduğunda kısırlaştırabilirsiniz.
Dişi Kedileri Kısırlaştırmak İçin Nedenler
- Kontrolsüz Üreme
Dişi kedilerin hiç doğum yapmadan kısırlaştırılması önemlidir. Evde erkek bir kedi olması, siz fark etmeden kedinizin hamile kalmasına neden olabilir. Kontrolsüz üremeyi engellemek için kedilerin kısırlaştırılması büyük önem taşır.
- Sağlık Sorunları
Kısırlaştırılmamış kedilerde meme tümörleri, rahim enfeksiyonları ve kanser gibi hastalıkların görülmesi olasıdır. Genetik hastalıkları olan anne kediler, bu hastalıkları kolayca yavrularına aktarabilir. Aynı zamanda doğum sürecinin de göründüğü kadar kolay olmadığını bilmelisiniz.
- Rahatsız Edici Sesler
Kediler kızgınlık dönemlerinde, yaklaşık 3 haftada bir düzenli aralıklarla miyavlar, mırlar ve ağlar gibi sesler çıkarır. Aslında bu sesi çiftleşmek için erkek kediyi çağırmak için çıkarırlar. Eğer kedinizi çiftleştirmeyi ya da kısırlaştırmayı düşünmüyorsanız sürekli ağlar gibi ses çıkarmasını göze almalısınız.
- Maddi Sorunlar
Plansız gebelikler sonucunda ortalama altı ile yedi yavru kediye sahip olabilirsiniz. Bu durumda hepsinin bakımından ve beslenmesinden sorumlu olursunuz. Ayrıca onlar için ayrı ayrı yuva bulmanız da gerekir. Bu durum maddi anlamda sizi oldukça zorlayabilir.
Erkek Kedileri Kısırlaştırmak İçin Nedenler
- Rahatsızlık Veren Durumlar
Kısırlaşmamış erkek kediler, keskin bir koku ile bölgelerini işaretlemek ister ve idrar püskürtürler. Diğer erkek kedilerle sık sık kavga ederek çevreye rahatsızlık verebilir.
- Sağlık Sorunları
Çiftleşen erkek kedilerin FIV ve lösemi gibi hastalıkları yayma olasılığı yüksektir. Dişi kediler bulmak için geniş alanda dolaşırlar ve başlarına çeşitli kazalar gelebilir. Kısırlaştırılmış erkek kediler diğerlerine göre daha sakin tavırlar gösterirler.
- Kontrolsüz Çoğalma
Erkek kediler yavrulamasa bile birçok dişi kediyi hamile bırakabilir. Dişi kedileri kısırlaştırmak sadece yavru sayısını azaltır. Fakat erkek kedilerin kısırlaştırılması, belli bir alanda, kontrolsüz üremenin önüne geçebilir.
- Evden Kaçma
Kısırlaştırılmamış erkek kedilerde evden kaçma dürtüsü bulunur. Çiftleşmek için dişi bir kediye ihtiyaçları vardır ve dışarı çıkarak onu bulmak isterler. Bu dürtü ile yüksek pencerelerden ve balkonlardan atlayabilirler. Evden kaçtıklarında tekrar geri dönmeme ihtimalleri de yüksektir.
Kedilerin Bir Defa Çiftleşmesine İzin Verilmeli mi?
Kedilerin bir defa çiftleşip, hamile kalmasına ve yavruları olmasına izin vermenin etik olduğu düşüncesi tamamen yanlıştır. Kedilerin yavrulamasının, sağlık bakımından hiçbir yararı yoktur. Kediler yavruları ile ömür boyu süren bir bağ kurmazlar. Duygusal anlamda kedinizin anne olmasına izin vermenin bir anlamı olmaz.
Aksina kısırlaştırmanın gecikmesi idrar püskürtme, plansız gebelikler ve enfeksiyonlar gibi olumsuz sonuçlara neden olur. Kedi kısırlaştırma maliyeti, kedinizin cinsiyetine göre farklılık gösterebilir.
Erkek kedilerin kısırlaştırma operasyonu daha kolay olduğu için dişilere oranla daha uygun fiyatlıdır. 2022 yılı için kedi kısırlaştırma ortalama fiyatları; erkek kediler için 890 TL, dişi kediler için 1750 ila 2800 TL civarında değişmektedir.
650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL
Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz
Bir hata oluştu