Merhabalar, bu konumuzda bilgisayarda yüklü donanımlar nasıl bulunur, yüklü donanımları öğrenmek için neler yapılır konusunda bilgi vermeye çalışacağız.
Bilgisayardaki farklı donanım aygıtlarının bir listesi ve donanım aygıtı hakkında ek bilgileri belirlemenin farklı yöntemleri vardır. Aşağıda sizler için vereceğimiz sistem bilgilerini algılayan ücretsiz yazılımları bulabilirsiniz.
Bilgisayarımızda temel ve ek çevre birimlerini bulmamız mümkün olmaktadır. Aşağıda bulunan temel aygıt listesini vererek başlayalım ve sonrasında bilgisayarda yüklü aygıtları bulmak konusunda komutları verelim.
- CD-ROM
- OPTİK SÜRÜCÜLER
- DENETLEYİCİ
- DİSK SÜRÜCÜLER
- SABİT SÜRÜCÜLER ( HDD )
- RAM ( BELLEK )
- ADSL MODEM
- MONİTÖR
- ANAKART
- AĞ KARTI ETHERNET DENETLEYİCİSİ
- PSU GÜÇ KAYNAĞI
- YAZICI
- İŞLEMCİ ( CPU )
- TARAYICI
- SES KARTI
- EKRAN ( VİDEO ) KARTI
Bilgisayarda genel olarak bulunan çevre birimleri ve ana temel bileşenleri yukarıda vermeye çalıştık. Bilgisayarımız da yüklü olan bileşenler, aygıt listesini görüntülemek için aşağıda kullanacağımız Windows komutları ile örenmek mümkün olacağı gibi ücretsiz üçüncü parti yazılımlarda iş görecektir.
Bilgisayarımızda kurulu olan donanımları öğrenmek, minimum sistem gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını belirlemek, upgrade ( yükseltmeler ) için uygun olup olmadığını kontrol etmek için gerek duyulabilmektedir.
BİLGİSAYARDA YÜKLÜ AYGITLARI TESPİT ETME
Bilgisayarımızda yüklü aygıtları tespit etmek için Windows 98, ME, 2000, XP, Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10 ve Windows 11 de en çok kullanılan komut listesi aşağıda gibidir.
Tüm sistem bilgilerini görüntüler aynı zamanda bilgilerin kaydedilmesine de olanak sağlamaktadır. Bu programı çalıştırmak için Windows + R tuşlarına basınız açılan çalıştır penceresine “dxdiag” komutu yazarak enter tuşuna basmanız yeterlidir.
Detaylı Bilgi; https://ademocut.com/dxdiag-tani-araci-nasil-acilir/
Yüklü donanım ve yazılım özelliklerini belirlemek için Windows sistem bilgilerini görüntülemek için kullanılır. Windows + R tuşlarına basınız. Çalıştır penceresine “msinfo32” komutunu yazmanız yeterlidir.
Detaylı bilgi; https://ademocut.com/ram-bellek-marka-modeli-nasil-ogrenilir/
Bilgisayarınızda yüklü aygıtları buradan görüntülemeniz mümkündür. Bilgisayarınızda yüklü fakat sürücüsü yüklenmemiş donanımlar sarı ünlem işaretiyle belirtilmektedir.
Aygıt yöneticisi açmak için Windows + R harfine basınız çalıştır penceresine “devmgmt.msc” komutunu yazmanız yeterli olacaktır.
Detaylı Bilgi; https://ademocut.com/aygit-yoneticisi-nasil-acilir/
Yukarıda Windows komutları ile bilgisayarınızın genel taramasını yaparak sistemde yüklü donanımları size listeleyecektir.
Bunun yanında ücretsiz üçüncü parti yazılımlar da mevcuttur. En çok kullanılan yardımcı programlar olarak https://ademocut.com/islemci-cpu-cekirdek-sayisini-ogrenme/ yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Bu konumuzda bilgisayarda hangi donanımlar yüklü nasıl öğrenebilirim, nasıl bulunur konusunda bilgi vermeye çalışacağız. Konumuzla ilgili olarak sorularınız için sayfamızın hemen altında yorumlar sekmesinden bizimle paylaşabilirsiniz. KOD: 2022-2023-2024-2025-2026