yavru kedi sahiplenme

Bilgisayar Ram Bellek bilgilerini öğrenme

 Bilgisayar Ram Bellek bilgilerini öğrenme

Merhabalar, bu konumuzda bilgisayar donanım birimlerinden geçici bellek ram boyutunu öğrenme konusunda bu işe yeni başlayan pc kullanıcıları için bilgiler vermeye çalışacağız.

Bilgisayarın ram boyutu öğrenme konusunda başlamadan ilk önce ram nedir? Bu konuda bilgi vermeye çalışacağız.

RAM NEDİR?

random access memory harflerinin kısaltılmasıdır. Türkçe karşılığı ise rastgele erişim belleği adı verilmektedir. Bilgisayar açıldığında programları, dosyaları geçici olarak bu bellekte tutulur bilgisayar kapandığında bu bellek silinir. Geçici bellek olarak anılan bu donanım parçasında hafıza kapasitesi ne kadar yüksek ve MHz yüksek olursa bilgisayarın performansını da dolaylı yoldan etkileyecektir.

Anakart ile Ram bellek uyumlu olarak çalışmak zorundadır eğer uyumsuz donanım olursa darboğaz yaşanabilir ve performans düşüklüğü yaşanabilmektedir.

RAM ÇEŞİTLERİ

Bilgisayarlarda en çok kullanılan ve artık kullanılmayan ram çeşitleri olarak aşağıdaki örnekleri verebiliriz.

  • DRAM
  • SRAM
  • SDRAM
  • DDR
  • DRD RAM
  • PSRAM
  • RLDRAM
  • SGRAM

Bu ram modellerinin yanında artık yaygın olarak kullanılan ram türleri DDR2, DDR3, DDR4 boyutları vardır. Bu ram hız ölçüsü olarak MHZ olarak belirtilmektedir.

Bilgisayarın işletim sistemi yapısı 64 bit veya 32 bit yapısına göre desteklediği ram boyutu farklılık göstermektedir.

Eğer bilgisayar 32 bit destekliyorsa 4 GB kadara kadar destekler buna sistemde 3,86 GB olarak gösterecektir. Sistem 64 bit destekliyorsa 4 GB üstünü desteklemektedir. Bu şu oluyor ki eğer işletim sisteminizde ram boyutunu yükseltmek isterseniz işletim sisteminin desteklediği bit yapısını da değiştirmeniz gerekecektir.

 BİLGİSAYAR BELLEK BOYUTUNU ÖĞRENME

Bilgisayarın olmazsa olmazlarından ve performansı doğrudan etkileyen, oyuncuların, grafikçilerin oldukça önem verdiği bu donanım parçası olan ram kapasiteni öğrenme için sizlere farklı yöntemlerle nasıl öğrenilir aşağıdaki konularımız da vereceğiz.

1- YÖNTEM

Bilgisayarın kullandığı ram boyutunu bulmak için aşağıda adımları takip ediniz.

  • Bilgisayarım
  • Fare ile üzerine gelerek sağ tuş ile “özellikler” bölümüne giriniz.

Bilgisayarda yüklü bellek boyutunu öğrenmek için bu adımları takip ederek özellikler kısmına girdiğiniz de “YÜKLÜ RAM KAPASİTESİ” bu alanda yazmaktadır.

Yukarıda sistem yapısına baktığınız da sistem türü 64 bit ve ram boyutu 8 GB olarak görünmektedir. Konu içinde anlattığımız şekliyle. Bu şekilde bilgisayarda takılı ram boyutu görüntüleyebilirsiniz.

2-YÖNTEM

Bilgisayarın tüm sistem yapısını görüntülemek suretiyle ram bilgilerini öğrenebilirsiniz. Bunun için çalıştırma kodu ile “SİSTEM BİLGİLERİ” pencerelerini açabilirsiniz.

  • Win + R tuşlarına bastığınız da “çalıştır” penceresi açılacaktır.
  • Msinfo32 komutunu bu pencereye yazınız.

Bilgisayarda yüklü fiziksel bellek boyutu bu alanda “sistem özeti” kısmından görüntüleyebilirsiniz. PC’nin ram kapasitesini öğrenmek için diğer yöntemlere devam ediyoruz.

3- YÖNTEM

Diğer yöntem yine bir dos komutu ile bilgisayarın tüm sistem bilgilerini size listeleyecek bir komut ile ram boyutunu bulmak için kullanacağız.

  • Win + R tuşlarına basınız.
  • Çalıştır penceresine “cmd.exe” komutunu yazın
  • Açılacak dos penceresine “systeminfo” komutunu yazınız.

Sistem bilgilerinin listelendiği bu alanda “TOTAL PHYSİCAL MEMORY” kısmında ram bellek boyutunu, kapasiteni öğrenebilirsiniz.

4- YÖNTEM

Diğer bir yöntemde bellek boyutu, kanal ve hızı gösteren ram dos komutudur. Yine dos ile öğrenebileceğiniz bellek kapasite alanı öğrenmek için

  • Win + R çalıştır penceresine
  • Cmd komutunu yazın
  • Dos penceresi açılacaktır
  • Burada “wmic MEMORYCHIP get BankLabel,DeviceLocator,Capacity,Speed” tırnak işareti olmadan bu komutu yazınız.

Yukarıda yöntem ile de bellek hızını, kullandığı kanal ve kapasitesini görebileceğiniz farklı bir yöntemle bilgisayarda takılı ram boyutunu öğrenmek mümkün olacaktır.

Peki bilgisayar ram modeli öğrenme konusunda be yapabiliriz. Bunun için ram kapasitesini programsız olarak anlatmaya çalıştık. Birde program kullanarak ram kapasitesini öğrenmek için hani yazılımı kullanabiliriz.

Önceki konularımızda ram montajı nasıl yapılır? Bunu sizlere diğer konularımızda anlatmaya çalışmıştık. Ram montaj etmek aslında oldukça basittir. Bununla alakalı olarak konumuzu ayrıca okuyabilirsiniz.

Ram montajı sırasında ram üzerinde etikette üretici firma ismi ve ram türü, bilgileri yazmaktadır. Kasa içini açarak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Bilgisayar çalışır halde sakın ramı sökmeyiniz.

5- YÖNTEM

Bilgisayara portable ya da kurulum yaparak program yüklemek suretiyle ram bilgilerine sahip olabilirsiniz.

ram bilgilerini öğrenme programı için cpu-z bu iş için biçilmiş kaftan programdır. Bu programla “memory” kısmından her türlü bilgiye sahip olabilirsiniz.

Bilgisayarda takılı olan ram ve diğer donanım bilgilerine sahip olmak için önceden yazdığımız bilgisayar özelliklerini öğrenme konulu yazımızı okuyabilirsiniz.

Diğer ilgili konularımızda sizin için seçerek ilgilini seçebilecek konular olarak bu bilgilere sahip olabilirsiniz.

RAM ÖN BELLEK TEMİZLEME

RAM DEĞİŞİMİ

32 BİT KAÇ GB RAM DESTEKLER

RAM MARKA VE MODELİNİ ÖĞRENME

Yukarıda şimdiye kadar anlattığımız konumuzda ram kapasitesi nasıl öğrenilir konusunda birden fazla yöntem olduğunu bu konuda araştırma yapan bilgisayar kursu öğrencileri, bilgisayar hakkında meraklı olan kullanıcılar için bilgiler vermeye çalıştık.

Bu konuyla alakalı olarak sorularınız için sayfamızın hemen altında yorumlar kısmından veya diğer tüm sorularınız için soru & cevap sayfamızı kullanabilirsiniz.

Yapılan Yorumlar
  • umutyetisdirdim@gmail.com dedi ki:

    Merhabalar. Hepsini denedim ama hiçbirinde olmadı. laptap casper nirvana model. Sistem bilgileri gizli diyor diğerlerini denediğimde de erorr veriyor

Bir Yorum Yapın