yavru kedi sahiplenme

WordPress kurulumdan önce bilmeniz gerekenler

 WordPress kurulumdan önce bilmeniz gerekenler

Merhabalar, şimdiye kadar hesap wordpress nasıl kurulur, wordpress eklenti kurulumu, sql yedek alma vb. wordpess işemleri hakkında siz takipçilerimize bilgi vermeye çalışmıştık. Bu yazımızda wordpress kurmadan önce bilinmesi gereken bilgiler nelerdir bunları size sırasıyla anlatmaya çalışacağız.

Bu işe yeni başlayacaksanız bazı terimleri bilmeniz mutlaka gerekir bundan sonra bu terimlerle aşina olacaksınız saten o yüzden şimdiden aşina olmaya başlayınız.

DOMAİN

Bir site kuracaksınız o zaman bir isme ihtiyaç duyacaksınız aynen bir dükkan açacaksınız ve dükkana isim vermekle veya isim bulmak için işe koyulursunuz. Dükkan ismi, internette sitenizin adı olarak alan adı { domain name } olarak adlandırılır.

Domain adı alabilmek için bir boş alanın olup olmadığı domain saten aracı firmalar üzerinden kontrol ederek boş alanı satın alabilirsiniz. Bunun için piyasada domain adı alma için en ideal Godaddy, TurkTicaret, Natro ve diğer siteler vardır.

Buradan alacağınız domain alan adı sizin sitenizin adı olacaktır birde bu domain ait ip adresinizin olacaktır. Kullanıcılar ip adresi ya da domain adıyla sitenize erişim sağlayabilirler. Fakat domain adı akıllar da kalıcı olduğu için hızlı erişime sahiptir.

Detaylı Bilgi; domain nedir?

Yukarıda domain daha ayrıntılı olarak inceleyebileceksiniz. Domain adı satın alınmaz sadece kiraladığınız bir hizmet diyebiliriz. Adınıza tescil ettirebilirsiniz 1 yıl ile 10 yıla kadar adınıza tescil ettirerek kayıt ettirilmektedir. Yıllık ücretini ödemediğiniz de domain alanları boşa düşer böylece başka biri tescil ettirebilir.

Domain ismi sizin belirlediğiniz bir isim olabilir uzantıları sabittir buna örnek com, net, co, org bunlar gibi domain uzantıları mevcuttur.

Tavsiye Yazı; Domain uzantı isimleri ve anlamları

HOSTİNG

Önceki konumuzda dükkanımızın ismini { domain alan adı } belirledik ve belirlediğimiz alan adını kiraladık. Şimdi geldi bu domain adını barındırmaya geldi. Yani şöyle örnek verecek olursak dükkanın ismi var ama dükkanın içini ürünlerle dolduracağımız dükkanı kiralamaya bu dükkan kiralamaya “hosting” adı verilmektedir.

Yani wordpress kurulum dosyalarını, görsel resimleri, dosyaları, belgeleri yükleyeceğimiz, alan adını {domain} yayınlayacağımız bir bilgisayara ihtiyaç vardır. Tüm içerikleri içinde barındıracak internetten erişilmesini sağlayacağımız bilgisayarı hosting firmalarından kiralamak, kendi bilgisayarımızdan yayınlamaktan daha düşük maliyette olduğu için aracı firmalardan kiralamak mantıklı olacaktır.

Bunlara sunucu adı verilmektedir. Veri saklamak ve bu verileri yayınlamaya web server bu verilere de saklanan yere web hosting adı verilmektedir.

Belirlediğiniz güvenilir sunuculardan kiralama işlemi yaparak size verdikleri erişim paneli üzerinden dosyalarını yükleyebilir kurulumu bu sunucu üzerinden yaparak yayınlayabilirsiniz.

FTP

Daha önceden ftp nedir konusunda sizlere ayrıntı olarak anlatmaya çalışmıştık. File Transfer Protocol anlamının Türkçe karşılığı Dosya transfer protokolüdür.

Satın aldığınız hosting de ftp yw wordpress dosyalarını aktarmak ardından kurulum sonrasında wordpress içinde paylaşmak istediğiniz yazıların içinde görselleri, eklentileri, temaları bu alanda barınmaktadır.

Bu ftp’yi size satın aldığınız hosting firması size erişim link adresi vererek Cpanel üzerinden dosya yönetimi ve kullanıcı adı ve şifre { hosting firması verecek } FileZilla yazılımı aracılığı ile dosyaları aktarmak, indirmek, yüklemek için son derece kullanışlı bir yazılım ile yönetebilirsiniz.

WordPress kurulum öncesi bilinmesi gerekenler konusunda diğer konumuz olan son konularımıza değiniyoruz.

HOST YÖNETİM PANELİ

Kiraladığınız hosting de size bu alanı yönetmek için bir kontrol paneli oluşturacaklar ve bu panel aracılığı ile sitenizin tüm dosya yönetimi, güvenliği, e-posta servisi ve diğer servis yönetimini size teslim edeceklerdir.

Bu alanda site kurulumu için gerekli phpmyadmin üzerinden SQL veritabanı oluşturacaksınız. Tüm yönetimi bu panel üzerinden gerçekleştireceksiniz.

Yönetim paneli Cpanel ve Cpaneli yöneten üst paket WHM dir. Bu yönetim paneline girebilmek için hosting firması size link adresi verecek veya cpanel.siteadi.com veya whm.siteadi.com olarak da bu admin paneline erişim sağlayarak kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.

VERİTABANI;

Website için olmazsa olmazlardan verileriniz bütünlüğünün olduğu saklandığı, kontrol edildiği tabloların olduğu veritabanıdır.

phpMyAdmin üzerinden oluşturacağınız SQL veritabanı sayesinde wordpress bağlayarak tüm içerikleri burada bulabilirsiniz. Kullanıcılar sitenizi ziyaret ettiğinde SQL üzerinden sorgulama yapmaktadır. SQL veritabanı da veri tablolarından oluşmaktadır. Bu veritabanı değiştirilebilir, taşınabilir, güncellenebilir.

Tavsiye Yazı; SQL veritabanı nasıl oluşturulur

Yukarıda saydığımız sitenin temel bilgileridir. Bir site bunlar üzerine kurulur. Bu yukarda saydığımız konu başlıkları kurulumdan önce bilmeniz gereken ana konu başlıklarıdır.

METİN EDİTÖRLERİ

WordPress de yer alan kurulum, tema, eklenti ve diğer programlama dil ve dosyalarını düzenlemek için kullanabileceğiniz, tema, eklenti Türkçeleştirme düzenleme, değiştirme için kullanabileceğiniz kod editörleri olarak kullanılacak yazılım için NotePad++ yazılımı kullanabilirsiniz.

Bundan sonraki konularımızı ayrıca takip etmek için e-posta abonesi olabilirsiniz. WordPress ücretli kurulum için bizimle irtibata geçerek %25 varsan indirimlerden yararlanabilirsiniz.

Bundan sonra konumuz bilgisayara wordpress kurulumu yani mevcut kullandığınız bilgisayara temel başlangıç olarak hosting kiralamadan bir alan adı almadan denemeler yaparak bilgisayarınıza wordpress kurulumu yapabilirsiniz.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın