Hub ve Switch bilgisayarları birbirleri ile iletişim kurmak ve birbirine bağlantı kurmak için kullanılan ağ cihazlarıdır. Aynı Ağdaki bilgisayarı birbirleri ile iletişimi sağlamak için ağ kartından bir kablo ile hub veya switch bağlayarak ağ bağlantıları sağlanır.
Hub ve Switch aralarında performans olarak farklılıklar gösterir.
Bilgisayarların Hub / Switch Bağlantı Şekli
Hub : bilgisayarları birbirine bağlayan merkezi birleştirme cihazıdır. tüm bağlantılara ortak paylaşımlı bir yol sunar. Aktif ve Pasif hub lar vardır. Pasif tipler bilgisayarı birbirlerini bağlar ama sinyalleri işlemezler.
Aktif hub lar ( Repeater ) üzerinden geçen veriyi kuvvetlendirerek tekrar oluştururlar. Half Duplex ( iki yönlü ama bir anda sadece bir yöne ) iletimi destekler.
Veriyi Hub kendine bağlı tüm bilgisayarlara gönderir. Veriyi alacak tek bilgisayar olduğu için diğerleri boşuna meşgul olmuş olur. Hublar Switch lere göre performans olarak daha zayıftır. port sayısı kadar bilgisayar bağlana bilir.
Switch : Switchler ise anaktarlama yöntemiylr her bir veriyi iletim kanalına ayrı bir yol tahsis eden cihazlardır. portlarına hangi cihz bağlı ise hepsie ayrı bir yol tahsis eder. Görev olarak hub le aynıdır. fakat performans ve hız olarak hub dan hızlıdır.
Switch kendine glen verinin hangi adrese gideceğine bakar o veriyi gönderen ve alacak olan arasında sanal bir bağlantı kurar diğer bilgisayarların haberi olmadan meşgul etmeden iletir.
Hub / Switch Parametleri :
Port Sayısı : hub ve siwtch üzerinde port sayısına göre bilgisayar bağlanabilir. Ağınızın ihiyacına göre port sayısı belirlemelisiniz.
Bant Genişliği : Ethernet yapısında band genişliği açısından 10.100.1000 mbps olarak üç yapı söz konusur. 100Mbps yapısına uygun ağ kartı ve switchler bulunmaktadır.
Arama Tags & Etiket;
ağ kartları, ethernet kartı, kablosuz bağlantı kartı, ağ kartı nedir, ağ kartı özellikleri nelerdir