Scottish Fold Irkı Hangi Kedilerin Çiftleşmesiyle Ortaya Çıkmıştır

 Scottish Fold Irkı Hangi Kedilerin Çiftleşmesiyle Ortaya Çıkmıştır

Scottish Fold son derece sevimli ve dikkat çeken bir yapıya sahip olan bu kediler, ev ortamında bakılabilecek en ideal kedilerden birisidir. İnsanlarla ve çocuklarla arası iyi olan bu kediler aynı zamanda diğer evcil hayvanlarla da anlaşabilir.

Satılık Scottish Fold araştırmaları özellikle son yıllarda giderek artış göstermektedir.  Cana yakın ve ilgi görmekten hoşlanan Scottish Fold ırkına ait kediler, sahipleri ile aralarında güçlü bir bağ oluşturabilir.

Satılık Scottish Fold aramaları ile kedi sahiplenmek isteyenler geniş bir araştırma yapabilir ve kendileri için en uygun seçeneğe ulaşabilir.

Satılık Scottish Fold araştırmalarının yanı sıra bu kedilerin sahip olduğu özelliklerin ve sağlık durumlarının da araştırılarak öğrenilmesi gerekir. Elde edinilen bilgiler, Scottish Fold ırkına ait kedilere en iyi şekilde bakılabilmesine yardımcı olur.

Scottish Fold Irkı Hangi Kedilerin Çiftleşmesiyle Ortaya Çıkmıştır

Scottish Fold ırkına ait kediler ülkemizde oldukça sık tercih edilmektedir. Scottish Fold cinsi kedilerin kökenleri 1961 yılında İskoçya’nın Coupar Angus kentinde bulunan ve beyaz bir kürke sahip olan Susie adında bir kediye dayanmaktadır.

Susie’nin kafa yapısı ve katlı kulakları, burada yaşayan William Ross adındaki yerel bir çiftçinin ve bölgedeki kedi meraklılarının dikkatini çekmiştir.

Ross, Susie’nin yavru kedilerinden birini almış ve bir genetik uzman ile bir araya gelerek bugünkü Scottish Fold ırkını üretmek için British Shorhair cinsi kediler ile melezlemeye başlamıştır İlk başta bazı kedi yetiştiricileri ve kedi meraklıları bu yeni ve farklı cins için oldukça hevesli olmuşlardır.

Ancak kısa bir süre sonra ortaya çıkabilecek potansiyel sağlık sorunları hakkında bu kişiler endişelenmeye başlamıştır.

Ortaya çıkan bu yeni melez kedilerdeki olası sağırlık, kulak enfeksiyonları ve kulak akarları ile ilgili endişeler, bu türün İngiltere’de popüler olmasını engellemiştir. 1970’li yıllara gelindiğinde ise Scottish Fold ırkı Amerika’da başarılı bir şekilde yetiştirilmeye başlanmıştır. Bu cinsin kişisel özelliklerinin oturması ise o yıllardan bugüne kadar dünya çapında Scottish Fold ırkının popüler olmasını sağlamıştır.

Scottish Fold Kedileri Sahibine Nasıl Davranır

Scottish Fold ırkına ait kediler genel olarak uysal ve zeki bir karaktere sahiptir. Çocuklu aileler ya da yalnız yaşayan kişiler için oldukça ideal bir seçenek olan Scottish Fold kedileri, sahiplerine de son derece bağlıdır.

Ev içerisindeki diğer kişilerle de sıkı bir bağ kurmaktan hoşlanan bu kediler, sahiplerini ne kadar çok severse sevsinler ev içerisinde onları takip etmez ya da kucaklarında olmaktan hoşlanmazlar. Kime ne kadar açık olacağını kendisi belirleyen Scottish Fold ırkına ait olan kediler aynı zamanda kime ne kadar sevgi göstereceğini de kendisi belirler.

Bu durum da ev halkından birinin kendisini sevmesine izin verirken, başka bir aile üyesinin bu hareketi yapmasına izin vermeyebileceği anlamına gelir.

Sahipleri tarafından doğru ve etkili bir şekilde eğitilmeleri halinde birçok komutu kolaylıkla yerine getirebilirler. Bu da Scottish Fold kedileri ile sahipleri arasında daha güçlü bir bağın oluşmasına yardımcı olur.

Scottish Fold Kedileri Neler Yemelidir

Scottish Fold kedileri diğer kediler gibi obezite eğilimi gösterir. Ancak bu ırka ait olan kedilerin diğer kedilere nazaran daha az hareket ettikleri göz önüne alınmalı ve beslenme düzenlerinin de buna göre oluşturulması gerekir.

Yüksek proteinli mamalara ihtiyacı olan bu kedilerin, sağlıklı yağlar bakımından da zengin olan mamalar tüketmesi gerekir. Öte yandan yüksek karbonhidrat içeriğine sahip mamalar, bu kedilerin beslenme programına dahil edilmemelidir.

Scottish Fold ırkına ait kedilerin beslenme programlarının oluşturulması için kedilerin veteriner hekimlere muayene ettirilmesi son derece önemlidir. Bu ırkın günlük kaç doz mama tüketebileceği kedinin yaşına, günlük aktivite düzeyine, kısır olup olmadığına, kilosuna ve genel sağlık durumuna göre belirlenir. Aynı zamanda kedilerin yaşları da yine günlük besin ihtiyaçlarının belirlenmesinde etkili olan unsurlardan biridir.

Scottish Fold Sağlığını Korumak İçin Neler Yapılabilir

Scottish Fold ırkına ait kedilerin belli başlı genetik yatkınlıkları vardır. Bu genetik yatkınlıkların arasında ilk sırada elbette kulak enfeksiyonları yer alıyor. Kıkırdak yapılarından kaynaklı olarak Scottish Fold kedilerinin kulakları son derece kıvrıktır.

Bu da kedilerin genetik olarak bazı kulak hastalıklarına karşı risk altında olmasına neden olur. Bu nedenle Scottish Fold kedilerinin düzenli olarak kulaklarının kontrol edilmesi ve temizlenmesi gerekir. Bunun yanı sıra düzenli olarak veteriner kontrollerinin de gerçekleştirilmesi gerekir. Kulak enfeksiyonlarının yanı sıra dejeneratif eklem hastalığı gibi sağlık sorunları da yine Scottish Fold kedilerinde görülmektedir.

Eklem hastalığı, bir ya da birden fazla eklem kıkırdağının kademeli ya da geri dönüşü olmayacak şekilde iltihaplanması anlamına gelir.

Özellikle obez kedilerde aşırı ağırlığın eklemlere bindiği zamanlarda bu durum daha sık meydana gelir. Bu nedenle Scottish Fold kedilerinin düzenli bir şekilde beslenmesi ve günlük olarak belli başlı aktiviteleri yerine getirmesi sağlanmalıdır.

Scottish Fold Kedilerine Evde Bakmak Zor Mu?

Scottish Fold ırkına ait kediler, bakımı en kolay kediler arasında yer alır. Kısa ve yoğun bir kürke sahip olan bu kedilerin haftada bir kez fırçalanması gerekir. Bu sayede hem tüylerinin sahip olduğu özellikler korunmuş olur hem de kedilerin tüy dökme sorunu ortadan kaldırılır.

Aynı zamanda Scottish Fold kedilerinin tüylerinin düzenli bir şekilde taranması, tüylerin karışmasını da engelleyecektir.

Bu kedilerin haftada bir olacak şekilde dişlerinin fırçalanması, ortalama olarak üç haftada bir tırnaklarının kesilmesi gerekir.

Aynı zamanda Scottish Fold kedilerinin kulaklarını da düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Kulaklarında herhangi bir akıntı ya da farklı bir renk değişiminin fark edilmesi halinde ise veteriner hekimlere başvurulması gerekir.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu