Scottish Fold Beyaz Kediler Nasıl Beslenir

 Scottish Fold Beyaz Kediler Nasıl Beslenir

Scottish Fold beyaz renkli kürkü ile de ön plana çıkmaktadır. Oldukça sevecen ve uysal bir kedi ırkı olan Scottish Fold’lar sahiplerine fazlası ile bağlanabilirler.

Ancak sahiplerinin haricinde evdeki diğer aile bireyleri ile ve gelen konuklarlar da son derece iyi anlaşabilirler. Scottish Fold beyaz yavru kediler, görünüşleri itibari ile küçük peluş bir oyuncağa ya da yavru bir baykuşa benzetilmektedir.

Hem görünüşlerinin sevimli olması hem de kolay bir şekilde eğitilebilir olmaları bu kedilerin evcil hayvan olarak sıklıkla tercih edilmesini sağlamaktadır.

Scottish Fold beyaz kediler, çocuklu aileler tarafından tercih edilebildiği gibi yalnız yaşayan kişiler tarafından da tercih edilmektedir.

Scottish Fold Kedileri Nasıl Beslenmelidir?

Scottish Fold kedilerinin sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebilmeleri için düzenli ve dengeli bir şekilde beslenmeleri gerekir. Scottish Fold ırkına ait kedilerin beslenme rutinlerinin veteriner hekimler tarafından belirlenmesi son derece önemlidir.

Bu kedilerin vücut değerleri, kiloları, günlük aktivite seviyeleri ve genel sağlık durumları ile kiloları ve cinsiyetleri günlük beslenme programlarının belirlenmesinde en etkili unsurları oluşturur. Scottish Fold kedilerinin beslenmesi konusunda bilinmesi gereken temel bilgiler ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Scottish Fold kedileri için kaliteli kedi mamalarının tercih edilmesi gerekir. İyi bir kedi mamasının, kedilerin temel besin maddesi ihtiyaçlarını karşılaması gerekir. Aynı zamanda kuru mama ve yaş mama dengesinin de iyi bir şekilde ayarlanması son derece önemlidir
  • Scottish Fold kedilerinin diyetinde yüksek kaliteli et kaynaklarına, özellikle tavuk, hindi ya da balık gibi protein değeri yüksek gıdalara yer verilmesi gerekir. Kedilerin yeteri kadar protein alması, kas gelişimleri ve genel sağlık sistemleri için önemlidir.
  • Sağlıklı yağlar ve Omega – 3 yağ asitleri Scottish Fold kedilerinin cildi ve tüy yapıları için önemlidir. Omega-3 yağlarını içeren mineral ve vitamin açısından zengin olan mamalar özellikle aşırı tüy dökülmesini önüne geçerek ve deri sağlığını destekler
  • Karbonhidratlar Scottish Fold kedilerinin enerji ihtiyaçlarının karşılamaya yardımcı olabilir. Ancak dengeli bir beslenme programında karbonhidrat oranının iyi ayarlanması gerekir.
  • Lifli gıdalar bu kedilerin sindirim sistemini destekler
  • Vitamin ve mineraller, kedilerin genel sağlığını koruyabilmeleri için önemlidir. Özellikle A vitamini, D vitamini, E vitamini ve K vitamini göz sağlığı, kemik sağlığı ve bağışıklık sistemi için gereklidir
  • Scottish Fold kedilerinin günlük su ihtiyaçlarının karşılandığından emin olunması gerekir. Bu nedenle kedilerin sularını her daim temiz ve taze olmasına özen gösterilmelidir
  • Kulak yapıları nedeni ile kulak hastalıklarına yakalanma eğilimde olan Scottish Fold kedilerinin kulak sağlıklarının korunması için Omega – 3 yağ asitleri içeren gıdalar ya da takviyeler ile beslenmesi gerekir

Scottish Fold Kedileri Tüy Döker Mi?

Scottish Fold kedilerinin tüyleri genel olarak kısa, yumuşak ve yoğundur. Tüy yapısı, kedinin cinsine ve renk varyasyonuna göre değişebilir. Ancak genel olarak Scottish Fold ırkına ait kedilerin tüy bakımları son derece kolaydır.

Bu cinsin kedilerinin tüy yapılarının yoğun olması, bu kedilerin tüylerinin dökülmesine neden olur. Kedi sahiplenmek isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri olan tüy bakımı ve Scottish Fold kedilerinin tüy döküp dökmediğidir. Genel olarak tüm kediler gibi Scottish Fold kedileri de tüy dökmektedir.

Ancak bu durumun minimum seviyeye indirilmesi, düzenli bir tüy bakımı ile mümkündür. Bunun için hafta iki ya da üç kez olacak şekilde kedilerinin tüylerinin taranması, mevsim geçişlerinde bu rutinlerin arttırılması ve Scottish Fold kedilerinin düzenli ve sağlıklı bir şekilde beslenmesi yeterlidir. Bunlara dikkat ederek gerçekleştirilecek kedi bakımları ile tüylerin dökülmesi büyük oranda azaltılacaktır.

Scottish Fold Kedileri Nelerden Hoşlanmaz?

Scottish Fold kedileri diğer özgürlüğüne düşkün kediler gibi kendi başlarına vakit geçirmekten keyif alır. Sahipleri ile günün belli bir kısmında oyun oynamaktan hoşlanan bu kediler kucağa alınmaktan ise hiç hoşlanmazlar.

Kucak kedisi arayanlar için pek de doğru bir tercih olmayan Scottish Fold kedileri aynı zamanda kucağa alınarak bir yerden başka bir yere taşınmaktan da hoşlanmaz.

Bunun yanı sıra uzun süre evde tek kalmaktan ve ilgisizlikten de hoşlanmayan Scottish Fold kedileri, sahiplerinin kendileri ile ilgilenmediğini düşündüğünde yüksek sesler çıkartarak durumdan rahatsız olduğunu ifade edebilir. Ancak sahiplerinin kedilerini uzun süre temas kurarak sevmelerinde de hoşlanmazlar.

Scottish Fold Kedilerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Kedi ırklarının genetik olarak yatkın oldukları belli başlı hastalıklar vardır. Bu hastalıklarından bazıları, kedilerin sahip olduğu fiziksel özelliklere bağı olarak meydana gelebilir. Scottish Fold kedilerinin de genetik yapılarından dolayı hayatları boyunca yakalanma risklerinin olduğu bazı hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar şu şekilde sıralanabilir;

  • Osteokondrodisplazi: Bu sağlık sorunu Scottish Fold kedilerinde sıklıkla görülmektedir. Kıkırdak ve kemik gelişimini etkileyen bu hastalık genetik bir iskelet hasatlığı olarak tanımlanabilir. Scottish Fold sahiplenirken sert bir kuyruk, sert bacak eklemleri ya da bacak veya ayaklarda hareket sorunun olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Nitekim bu semptomlardan biri kedide var ise durumun zaman içerisinde kötüleşmesi söz konusu olacaktır
  • Kedilerde Polikistik Böbrek Hastalığı: Bu hastalık, böbreklerde sıvı ceplerinin oluşmasına neden olan kalıtsak bir sağlık sorunudur
  • Kardiyomiyopati: Bu sağlık sorunu Scottish Fold ırkında görüldüğü gibi British Shorthair ırkında da görülmektedir. Bir tür kalp hastalığı olan kardiyomiyopati, kedilerin ciddi sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir
  • Kedilerde Obezite: Scottish Fold ırkına ait olan kediler, diğer kedilere nazaran daha az hareket eder. Aynı zamanda yuvarlak hatlara sahip bir vücutlarının olması da bu kedilerin kolaylıkla kilo almasına ve dikkat edilmezse obezite ile karşı karşıya kalmalarına neden olmaktadır.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu