Maltese Terrier cinsi köpekler fiziksel özellikleri bakımından numara numara ayrılır. Bu ırka ait köpeklerin numaraları doğduklarından itibaren anlaşılır. 0 numara Maltese Terrier olması gereken boyutun ve ağırlığın altındaki köpeklere verilen isimdir.
Yetişkin bir Maltese Terrier boyutu 8 ile 10 inç kilosu ise 1,5 ile 3kg arasında iken 0 numara Maltese Terrier boyutu ve kilosu bu rakamların altında olabilir.
Boy ve kilo oranları her köpek ırkı için geçerli değildir. Maltese Terrier cinsi köpeklerin kilo ve boylarını; genetik durumları, beslenmeleri ve sağlıkları etkiler. 0 numara Maltese Terrier köpeklerde sağlık sorunları yaşanabilir aynı zamanda fiziksel olarak daha hassas olabilirler.
Maltese Terrier Genel Bakış
Maltese Terrier uzun, bembeyaz, yukarıdan aşağıya akan tüyleri olan küçük köpeklerdir. Eğer tüylerinin uzamasına müsaade edilirse yere kadar uzayabilir. Koyu renkli ve büyük gözleri olan Maltese Terrier, aynı zamanda kucak köpeği ya da süs köpeği olarak da anılır.
Huy olarak iyi huylu köpeklerdir ve sahiplerine uygun olan her türlü kişiliğe bürünürler. Sağlam ve akıllı oluşları onları küçük ırklardan ayıran en büyük özelliktir. Tüyleri çok uzun olduğundan dolayı sürekli bakım ve tarama gerektirir.
Bakımı yapılmayan tüyler keçe bir hale gelir. Göz altlarında sürekli olarak gözyaşı lekesi bulunur. Çok tüylü olmalarına rağmen tüyleri dökülmez. Çok zeki olmalarından dolayı birçok ülkede terapi köpeği olarak kullanılmışlardır. Yaşam süreleri ortalama olarak 15 yıldır. Kaliteli beslenme, düzenli bakım ve veteriner takipleri ile uzun bir yaşam sağlamanız mümkün.
Maltese Terrier Kişilik ve Mizaç
Maltese Terrier küçük boyutlarda, sahibine düşkün ve sadık ruhlu bir köpek cinsidir. Çok hareketli olmasından dolayı dışarıda egzersiz yapmasına gerek yoktur, fakat oyuncu yapılarından dolayı oyun oynamayı çok severler.
Ev eğitimi konusunda oldukça inatçıdırlar ve bundan dolayı bir uzmandan destek almak gerekebilir. Diğer hayvanlar ve insanlarla iyi bir iletişim kurması için yavruluk döneminde sosyalleştirmeye başlamanız ile sağlanır. Uzun süre yalnız bırakılmaktan hoşlanmayan bu ırk, aksi bir durumda sürekli olarak havlar. Çok hassas olan Maltese Terrier kırılgan yapılarından dolayı çocuklu aileler için önerilmez.
Maltese Terrier Fiziksel Özellikleri
Maltese Terrier diğer köpek ırklarına nazaran boyut olarak oldukça küçüktür. Boyları 20 ile 25 santimetre, ağırlıkları ise 2 ile 4 kilo arasında değişiklik gösterir. Çok uzun düz ve beyaz tüylere sahiptir. Kulakları düşük ve tüylerle kaplıdır. Gözleri iri siyah ve parlaktır. Bacakları ince ve ayak yapısı da küçüktür. Baş yapısı ise küçük olup burnu siyahtır ve tüylerle kaplıdır.
Maltese Terrier cinsi köpeklerde zaman zaman genetik ve kalıtsal rahatsızlıklar meydana gelir ve bu durum fiziksel özelliklerini etkileyebilir. Özellikle çok fazla egzersiz ve spor yaptırılması onlar için uygun değildir. Sebebi ise fiziksel özelliklerini etkileyecek olan eklem rahatsızlıklarıdır.
Maltese Terrier Beslenme Şekli
Maltese Terrier cinsi köpeklerin çok hassas bir sindirim sistemleri vardır bu nedenden dolayı özel olarak hazırlanmış, içinde bulunan malzemeler açısından besleyici ve aynı zamanda dengeli bir köpek maması ile beslenmeleri gerekir. Maltese Terrier cinsi köpeklerin her birinin beslenme programları farklıdır. Bunun nedeni ise kullanılan mamanın kalitesi, içeriği ve köpeğin fiziksel yapısı ile ilgilidir.
Kaliteli bir mama Maltese Terrier köpeklerin sağlıkları ve gelişimleri açısından önemlidir. Her köpeğin günlük beslenme ölçüsü farklıdır ve bunun için veteriner hekimlerden destek alınabilir. Beslenmenin yanı sıra mama ve su kaplarının temizliği de oldukça önemlidir. Mama ve su kapları her gün yıkanmalı, tavsiye edilen ölçüler dahilinde boş bırakılmamalıdır.
Maltese Terrier Sağlık Durumu
Maltese Terrier ırkı köpekler aşırı hissiyatlarından dolayı psikolojik travmalara mağdur kalabilirler. Mesela evde yalnız bırakılmak onların psikolojilerini olumsuz etkileyerek travma yaşamalarına sebep olabilir. Bazı Maltese Terrier köpekler yanlış çiftleştirmeden kaynaklı olarak genetiksel sağlık sorunları yaşayabilir. Bu sağlık sorunlarından sıklıkla görülenler ise;
- Kalp hastalıkları
- Karaciğer hastalıkları
- Diş hastalıkları
- Göz ve görme problemleri
- Eklem rahatsızları ve diz çıkığıdır.
Maltese Terrier kişisel temizlik ve bakımının yapılmaması ya da ihmal edilmesi durumunda da birçok hastalıkla karşılaşabilir. Özellikle deri hastalıkları ile bağışıklık sistemi hastalıkları bu ırk köpeklerde oldukça fazla görülür. Bu gibi durumlarda en yakın veteriner kliniğinden destek alınması gerekir.
Maltese Terrier Bakımı Nasıl Olmalı
Sağlıklı, mutlu bir köpek için beslenme ne kadar önemliyse deri ve tüy bakımı, göz, kulak temizliği de bir o kadar önemlidir.
Uzun ve ipeksi yumuşaklıkta tüylere sahip olan bu köpeklerin düzenli bir şekilde haftalık taranmaları gerekiyor. Düğüm olmaya en müsait olan bölgesi kulak arkası ve bacaklarıdır. Bu alanların taranırken ayrıca dikkat etmek gerekiyor.
Maltese terrier göz akıntısı sorununu sıkça yaşar. Genetik olarak bu ırkın göz altında göz yaşı lekelenmesi sıkça olacağı için haftada 2 defa gözlerinin çevresini silmelisiniz. Yumuşak nemli bir bezle ya da köpek göz temizleme mendili ile bu bölgeleri silmek oldukça hızlı ve kolay olacaktır.
Köpekler ne zaman yıkanmalı soruna karşılık ise çok sık olmamakla beraber yaz aylarında ayda bir kere kış aylarında ise 2 ayda bir yıkamanız yeterli olacaktır. Köpeklerin kendine has kokusu sizi rahatsız edeceği için kuru şampuan, pudralama ile kokuyu haftalık bakımında engelleyebilirsiniz. Kuru şampuanı ya da toz pudrayı köpeğin tüylerine döktükten sonra elinize tüm vücuduna yedirerek işlemi tamamlayabilirsiniz.
Köpeklerde kulak temizliği düzenli yapılması gereken bir diğer bölgedir. Nemli pamukla kulağın çevresi ve giriş kanalındaki kirleri temizlerken kulak zarına kadar inmeyiniz. Aksi takdirde hasar bırakabiliriz. Kulaklarının sarkık ve hava almamasından kaynaklı kirler burada daha hızlı birikir.
Bu yüzden olası rahatsızlıkların önüne geçmeniz için haftalık bakım rutinine kulak temizliği de dâhil edilmeli. Köpeklerde tırnak kesimi pati ortasına bastırdığınızda uzadığını fark ettiyseniz eğer çok dibinden kesmeden ucundaki sivri ince kısmı kesmelisiniz. Ancak köpek tırnağı biraz kalın olduğu için bu işi veteriner hekim ya da pet kuaför uzmanlarına bırakmanızı tavsiye ederiz.
650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL
Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz
Bir hata oluştu