Hemen hemen tüm web siteleri çevrimiçi etkinliğinizi takip eder. Bu iş için kullanılan teknoloji, toplanan bilgilere bir dizi rakamdan oluşan bir tanımlama numarası atar ve bunları bir veri tabanında depolar.
Bu bilgi, ekranda gördüğünüz içeriği kişiselleştirmek için kullanılır. Örneğin “ikinci el otomobil” satışı yapan sitelerde çok zaman geçiriyorsanız, ekranınızda “satılık otomobil” reklamları görmeye başlarsınız.
Eğer bunun gizliliğinizi ihlal ettiğini düşünüyorsanız, size kötü bir haberimiz daha var: Sadece web siteleri değil, internet servis sağlayıcınız da sizi takip edebiliyor ve örneğin hangi siteleri ziyaret ettiğinizi görebiliyor.
Diğer bir deyişle, interneti kullandığınız sürece arkanızda dijital bir parmak izi bırakırsınız ve gerekli tedbirleri almazsanız, bu iz kimliğinizi tanımlamak için kullanılabilir. Peki, bunu nasıl engellersiniz? İnternet gezintilerinizde hem gizliliğinizi hem de güvenliğinizi artırmak istiyorsanız, aşağıdaki ipuçlarıyla başlayabilirsiniz.
Tarayıcı Eklentileri Kullanın
Web sitelerinin sizi takip etmesini engellemek için kullanabileceğiniz pek çok tarayıcı eklentisi bulunuyor. Ayrıca bazı kullanım alışkanlıklarınızı değiştirerek bir eklenti bile kullanmanıza gerek kalmadan gizliliğinizi koruyabilirsiniz. Örneğin:
- Kullanıcılarının gizliliğine önem veren arama motorlarına geçiş yapın. DuckDuckGo gibi arama motorları kişisel bilgilerinizi toplamaz ve bunları size özel reklamlar sunmak için kullanmaz.
- Reklam engelleyici tarayıcı eklentileri, web sitelerinin (ve üçüncü tarafların) kişisel bilgilerinizi toplamasını sağlayan kodların çalışmasını da engeller. Güvenilir ve açık kaynaklı reklam engelleme eklentileri kullanmak, takip edilmenizi büyük oranda engelleyecektir. uBlock gibi eklentilere göz atmanızı öneririz.
- Web sitelerinin büyük bir kısmı, sayfalarında piksel boyutunda takipçiler kullanır. Bunlar çerezler gibidir ancak daha farklı çalışırlar, topladıkları bilgiler özellikle kişiselleştirilmiş reklamlar sunmak için kullanılır. Bu tip takipçileri (ve web sitelerinin kullandığı diğer teknikleri) engellemek için geliştirilmiş tarayıcı eklentileri de kullanabilirsiniz. Ghostery, bu tip eklentilere iyi bir örnektir.
Kısacası, sadece iki basit tarayıcı eklentisi kullanmaya başlayıp varsayılan arama motorunuzu değiştirerek dahi kişisel gizliliğinizi önemli ölçüde artırabilirsiniz. Bunları yapması çok basittir ve özel bir teknik bilgi de gerektirmez.
Bir VPN Kullanmaya Başlayın
Bir VPN kullanmak, internet trafiğiniz için güvenli bir tünel yaratmanızı sağlar. Dolayısıyla, internet servis sağlayıcınızın sizi takip etmesini engellemiş olursunuz.
Ziyaret ettiğiniz web siteleri gerçek IP adresinizi değil, bağlandığınız VPN sunucusunun IP adresini göreceği için gizlilik de elde etmiş olursunuz. Üstelik bu sayede engellenmiş web siteleri ve hizmetlere ulaşmanız da mümkün olacaktır:
Bu durum, özellikle Türkiye’deki internet kullanıcıları için önemlidir. Ancak sadece güvenilir ve kendini ispatlamış VPN servislerini tercih edin, aksi halde ne güvenlik ne de gizlilik elde etmeniz mümkün olacaktır.
VPN indir sayfamızı ziyaret ederek hemen şimdi NordVPN kullanmaya başlayabilirsiniz.
Güvenli Bir DNS Sağlayıcıya Geçiş Yapın
DNS, tarayıcınızın adres çubuğuna yazdığınız web adreslerini bilgisayarlar tarafından okunabilen IP adreslerine dönüştürür. Varsayılan ayarların değiştirilmediği her bilgisayarda, bu iş için internet servis sağlayıcısının DNS sunucuları kullanılır.
Dolayısıyla, servis sağlayıcınız hangi siteleri ziyaret ettiğinizi kolaylıkla görebilir. Hatta bu bilgileri reklam şirketlerine pazarlayan servis sağlayıcıları dahi mevcuttur.
Bazen de “DNS Poisoning” (DNS zehirleme) denen bir yöntemle, baskıcı rejimler ziyaret etmek istediğiniz site yerine başka bir siteye bağlanmanıza neden olabilir. Tüm bunlar hem gizliliğiniz hem de güvenliğiniz için risk taşıyan durumlardır.
Güvenli bir DNS sağlayıcıya geçiş yaparak bu risklerin büyük bir bölümünden kurtulabilirsiniz. OpenDNS, Google Public DNS ve Cloudfare Secure DNS gibi servisler, bu hizmeti ücretsiz olarak sunmaktadır. Ancak Türkiye’deki internet kullanıcılarının Google DNS tercih etmemesi daha doğru olacaktır.
Bu servis Türkiye’de oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır ve ülkedeki en büyük internet servis sağlayıcı olan Türk Telekom, 2014 yılında Google DNS sunucularının bir “kopyasını” oluşturup 8.8.8.8 adresine giden tüm sorguları kendi sahte sunucularına yönlendirmiştir. Diğer bir deyişle, ülkedeki internet yasaklarının uygulanabilmesi için kullanıcılarını yanıltmıştır. Gelecekte de benzer sorunlar yaşanma ihtimali nedeniyle, daha az popüler bir DNS sağlayıcı tercih etmenizi tavsiye ederiz.
HTTPS Kullanmayı Tercih Edin
Tarayıcınızın adres çubuğunun sol tarafına bakın: Bir kilit simgesi görüyor musunuz? Eğer görüyorsanız, bu bağlantınızın HTTPS ile şifrelendiği anlamına gelir. Diğer bir deyişle, bilgisayarınız ile o web sitesi arasında güvenli bir tünel oluşturulmuştur.
Bu, veri trafiğinize göz atmanın (dolayısıyla hakkınızda bilgi toplamanın) neredeyse imkânsız olduğu anlamına gelir. HTTPS kullanmak hem güvenliğinizi hem de gizliliğinizi büyük ölçüde artıracak en basit yöntemlerden biridir.
HTTPS bağlantılar, sadece çevrimiçi bankacılık için değil, gündelik internet gezintileriniz için de tercih edilmelidir. Üstelik bunu sürekli olarak yapabilmenizi sağlayan bir tarayıcı eklentisi de vardır:
HTTPS Everywhere. Bu eklenti, web sitelerini HTTPS bağlantıya geçmeye zorlar. Yani bir şey yapmanıza gerek kalmadan otomatik olarak şifreli bir bağlantıdan yararlanmaya başlarsınız.
HTTPS Everywhere dâhil olmak üzere, bu makalede bahsettiğimiz eklentilerin tüm popüler tarayıcılarda çalışabilen sürümleri vardır. Yani onları Chrome, Firefox, Opera gibi farklı tarayıcılarda kullanmanız mümkündür.
%100 güvenlik ve gizlilik elde etmek hiçbir zaman mümkün değildir, ancak kişisel gizliliğinizi korumak için kendinizi mümkün olan en iyi şekilde korumanız şarttır.
Bu makalede bunu nasıl yapabileceğinizi anlatmaya çalıştık; İnternette daha güvenli bir şekilde dolaşmak için ipuçlarımızı kullanmayı unutmayın.
650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL
Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz
Bir hata oluştu