British Shorthair Nasıl Eğitilir

 British Shorthair Nasıl Eğitilir

British Shorthair ırkına ait olan kediler son derece sevimli ve uysal bir karaktere sahiptir. Genel olarak bağımsız bir şekilde hareket etmekten hoşlanan bu kediler, sahiplerine karşı son derece sadıktır. Bu kedi ırkı en çok tercih edilen evcil hayvanlar arasında yer alır.

Genellikle sessiz ve sakin bir karaktere sahip olan bu kediler, apartman dairelerindeki yaşantıya rahatlıkla uyum sağlayabilir.

Çok fazla hareket etmekten hoşlanmadıkları gibi aynı zamanda çok fazla ses çıkartarak etrafı rahatsız da etmezler. Satılık british shorthair kedi ilanlarına bakarken mutlaka tuvalet eğitimi olan, anneden yeteri kadar süt almış yavruları incelemenizi tavsiye ederiz.

Çocuklarla arası iyi olan British Shorthair ırkına sahip kediler, evlerde bulunan diğer evcil hayvanlarla da iyi anlaşabilir. Satılık british shorthair almayı karar verdiğinizde evinizde köpeğiniz varsa yavaş yavaş alıştırarak başlamalısınız. Sabırlı ve uyumlu olmaları da yine bu kedilerin aileler tarafından tercih edilmesini sağlayan önemli özellikler arasında yer alır.

British Shorthair Eğitilirken Kişiliği Göz Önüne Alınmalı

British Shorthair kedileri; sakin, sessiz ve uysal bir karaktere sahiptir. Ev içerisinde sürekli olarak koşturan, perdelere ya da koltuklara tırmanan, sürekli olarak oyun oynayan bir kedi arayanlar için bu ırk pek de doğru bir seçim olmayacaktır.

Satılık British Shorthair kedileri de elbette oyun oynamaktan hoşlanır ancak sadece kendileri isterse onlarla oyun oynanabilir. Yerden alınmaktan kesinlikle hoşlanmayan bu kediler, durumdan rahatsız olduklarını bacak hareketleri ile ifade eder. Sahipleri tarafından ya da başka kişiler tarafından öpülmekten, kucağa alınmaktan ya da uzun uzun sevilmekten hoşlanmazlar.

Sahipleri ile arasında bir güven bağı kurabilen bu kediler, yaşam ortamlarına alıştıktan sonra sürekli olarak sahiplerini takip edebilir. Ancak yine de sahiplerinin kucağında oturmak yerine yanında oturmayı tercih ederler.

Başını sevdirmeye biraz daha tahammül edebilen British Shorthair ırkına sahip kediler, yavruyken sahiplenildiğinde ve doğru bir şekilde eğitildiğinde diğer evcil hayvanlarla da uyumlu bir şekilde yaşayabilir. Öte yandan çocuklarla da arası son derece iyidir. Sabırlı bir kedi olmalarından dolayı çocukların hareketlerine diğer kedilere nazaran daha fazla tahammül edebilirler.

British Shorthair Tarihi

British Shorthair kedileri, İngiltere’ye özgü bir ırktır. Bu kedilerin çok uzun zaman önce Kuzey Amerika’dan buraya getirildiği ve çiftleştirilerek üretildiği söylenmektedir. İngiliz kedilerinin atası olan British Shorthair, yüksek ihtimal ile Büyük Britanya’nın en eski doğal kedi türüydü ve yüzyıllar boyunca Büyük Britanya’da dolaşıyordu.

Ancak bu cindi kedilerin hakkında farklı bilgilerde araştırmacılar tarafından ortaya atılmıştır. Genel itibari ile British Shorthair kedilerinin tanınma mücadelesi Kuzey Amerika’daki Amerikan Shorthair kedilerine benzemektedir. Her ikisi de fareleri yakalamak için kullanılmıştır. Bu nedenle de uzun yıllar çok takdir ve ilgi görmemiştir.

British Shorthair cinsi kediler hakkınki bir diğer bilgi ise bu kedilerin bir zamanlar European Shorthair olarak adlandırılan sıradan bir sokak kedisinin soyundan gelmesidir. Görünüşleri itibari ile bugünkü İngiliz kedilerinden çok farklı olan bu cins, Büyük Britanya’ya yaklaşık olarak iki bin yıl önce Roma İmparatorluğu’nun izni ile gelmiştir.

Romalılar, sınırları dışındaki toprakları fethedip kolonileştirirken, evlerini de kemirgen hayvanlardan korumak için yanlarında bu kedileri getirmişler. Bu kediler, Mısır cindi bir kedi ile çiftleştirilmiş ve yeni bir tür olarak British Shorthair’lar üretilmiştir.

Ortaya çıkan bu yeni tür İngiltere’ye ilke kez Fenikeliler tanıtmış olsa da Roma, Britanya Adaları’nı ilk kez işgal ettiğinde kedilerin çoğunlukla kullanılmasında büyük olasılık ile Romalılar sorunludur. Ancak Romalılar adadan sürülünce kediler adada kalmıştır.

Araştırmacıların farklı açıklamalarının yanı sıra British Shorthair kedileri Büyük Britanya’nın sokaklarından ve depolarından gelse de bu toprakların en zarif kedisi olarak kabul edildiği bir gerçektir. Bu cinsin babası ise profesyonel kedi yetiştiricisi olarak kabul edilen Harrison Wier’dir.

Harrison Wier sadece ilk profesyonel kedi yetiştiricisi değil aynı zamanda 1871 yılında İngiltere’de düzenlenen ilk kedi şovunun da kurallarını belirleyicisidir. Wier, British Shorthair kedilerini bu şova dahil etmiş ve kedilerin bugünkü ününü almasının ilk adımlarını atmıştır.

British Shorthair Nasıl Eğitilir?

British Shorthair ırkına sahip olan kedilerin zeka seviyeleri son derece yüksektir. Bu da British Shorthair’ların eğitilmesini kolay bir hale getirir. İnsanlara ve diğer evcil hayvanlara karşı dostça bir yaklaşım sergileyebilen bu kediler son derece girişken ve sosyal bir karaktere sahiptir.

Ancak British Shorthair’ların bu seviyeye gelebilmesi için ilk olarak sahibine güvenmesi ve yaşam ortamına alışması gerekir.

Fiziksel aktiviteye yatkın olan bu kediler, kendi başlarına oyun oynama yetisine de sahiptir. Düzenli bir eğitim programı ve düzenli fiziksel aktiviteler ile British Shorthair’lerin sahiplerinden aldıkları komutları yerine getirmesi sağlanabilir. Bu konuda son derece istekli olan British Shorthair’lar sahipleri ile birlikte uzun ve huzurlu bir ömür yaşayabilir.

British Shorthair Sağlık Sorunları Nelerdir?

Yaşam süreleri yaklaşık yirmi yıla yakın bir süre olurken British Shorthair’lar kaslı vücut yapılarının yanı sıra son derece güçlü bir bağışıklık sistemi vardır. Ancak diğer kedi ırklarında da olduğu gibi British Shorthair’larda da bazı genetik sağlık sorunları riski bulunmaktadır.

British Shorthair cindi kedi yavruları, kalp kası duvarlarının kalınlaşması olarak açıklanan hipertrofik kardiyomiyopati hastalığına yatkındır. Yaşlı British Shorthair’lar ise bu hastalık nedeni ile zor nefes alırken aynı zamanda uyuşukluk ve iştah kaybı da yaşar.

Bunun yanı sıra British Shorthair’larda görülebilecek diğer sağlık sorunları arasında idrar yolu ve böbrek hastalıkları da yer alır. Düzenli olarak sağlık kontrollerinin yaptırılması, fiziksel aktivitelere gerekli önemin verilmesi ile British Shorthair’ların genel sağlık sistemi korunabilir. Özellikle bu kedilerin düzenli olarak hareket ettirilmesi ile obezite sorunun da önüne geçilebilir.

British Shorthair Her Şeyi Yer mi?

British Shorthair sahiplenmek isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken önemli unsurlardan biri de bu kedilerin beslenmesidir.

British Shorthair kedilerinin genel sağlığının, dirençli vücut yapısının ve güçlü bağışıklığının korunması için mutlaka veteriner hekimlerin önerdiği mamaların tercih edilmesi gerekir. Kediler için tercih edilen mamalar, kedilerin tüy yapılarından enerjik bir bedene sahip olmalarına kadar a’dan z’ye her şeylerini etkiler. Bu kedilerin vücut yapılarının kısa olmasından dolayı ve çok fazla hareket etmemelerinden dolayı tükettikleri mamaların besin değerleri de son derece önemlidir.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu