Altın, doğada nadir olarak bulunur. Bu sebeple değeri yüksek metallerden biridir. Tarih boyunca ışıltısıyla göz kamaştırmıştır. Saf hâliyle keşfedilmeyi bekleyen altın, yumuşak ve kolay işlenebilir bir yapıya sahiptir.
Geçmişte daha çok para birimi, takı ve süs eşyası şeklinde kullanılırken; günümüzde teknoloji, mühendislik ve tıp alanlarında yer edinmeye başlamıştır. Ayrıca üretilen tüm altın çeşitleri, güvenli yatırım araçları arasında sayılır.
Altın emtia piyasalarının her daim gözdesidir. Finansal varlıklar içerisinde ise riski düşüktür. Özellikle uzun vadede getirdiği kazançla yüzleri güldüren ve sıkça tercih edilen altın ile ilgili bilinmesi gerekenleri senin için derledik.
Birikimlerini kazançlı bir yatırıma dönüştürmek istersen, altın çeşitleri ve isimleri hakkında hazırladığımız bu yazı tam sana göre!
Peki, altın çeşitleri nelerdir? Altın boyutları ve isimleri nelerdir? Altın türleri kaça ayrılır? Altın yatırımı nasıl yapılır? Altın sıralaması nasıldır? gibi kafa karışıklığı yaratan birçok sorunun cevabına gelin birlikte bakalım.
Altın Çeşitleri Nelerdir?
Altın çeşitleri renkleri ve boyutları bakımından iki sınıfa ayrılarak incelenebilir. Öncelikle altın boyutları piyasada 8 ayrı şekilde bulunur.
Bunlar hangileri merak ediyorsan aşağıda ayrıntılarına değinilen altın boyutları ve isimleri analizine hemen göz atabilirsin.
- Gram Altın: Altın türleri arasında en ekonomik olanıdır. 1 gramdan 50 grama kadar farklı ağırlıklarda piyasaya sürülür. Ayrıca altının işlenmemiş en saf hâlidir. 22 ve 24 ayar olmak üzere iki şekilde bulunur. Çokça tercih edilen bir altın türüdür.
- Çeyrek Altın: Birçok kişinin düğün ve nişan gibi özel günlerde hediyeleşme aracı olarak yöneldiği çeyrek altın 22 ayardır. Ayrıca 1,75 gram ağırlığında üretilir. Çeyrek altın, kulplu ve kulpsuz olmak üzere iki şekilde satışa sunulur. Çeyrek altın da gram altın gibi talebi yüksek bir üründür.
- Yarım Altın: 22 ayar olarak üretilir. Ağırlığı yaklaşık 3,50 gramdır. Dolayısıyla yarım altın, çeyrek altının iki katıdır. Tam altının ise neredeyse yarısına eşittir.
- Tam Altın: Tam altın, 22 ayardır. Ağırlığı ise yaklaşık 7,016 gramdır. Çapı ise cumhuriyet altından daha büyüktür. Özel günlerde sıkça tercih edilebildiği gibi önemli bir yatırım aracı olarak da kullanılır.
- Cumhuriyet Altın (Ata Altın): Cumhuriyet altını ya da diğer adıyla ata altın, 22 ayardır. Ağırlığı ise 7,216 gramdır. Tam altın ile gramajları birbirine yakın olsa da cumhuriyet altını, tam altından çap olarak daha küçüktür.
- Reşat Altın: 22 ayar ve 7,2 gram ağırlığındadır. Osmanlı Sultanı Beşinci Mehmet Reşat adına basılmıştır. Bu sebeple bulunması zor olan altın çeşitleri arasında yer alır.
- Hamit Altın: Hamit altın da tıpkı reşat altın gibi 22 ayar ve 7,2 gram ağırlığındadır. Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid adına basılan hamit altını piyasada bulmak kolay değildir.
- Gremse Altın: 5 yarım altın veya 10 çeyrek altına denk gelen gremse altın, piyasada 22 ayar olarak satılır. Onluk veya yarımlık şeklinde de isimlendirilir.
Ziynet eşyası olarak kullanılmak istendiğinde ise farklı renklerde altın çeşitleri bulunmaktadır. Altın türleri renklerine göre kaça ayrılır ve altın ayarı nedir, sorularının cevabı için yazımızı okumaya devam edebilirsin.
Altın Türleri Renklerine Göre Kaça Ayrılır? Altın Ayarı Nedir?
Altın çeşitleri ve isimleri hakkında artık daha fazla bilgiye sahipsin. Şimdi ise dikkat çekilmesi gereken diğer bir konu, piyasada bulunan altınların renklerine göre nasıl sınıflandırıldıkları. 4 sınıfa ayrılan altın renklerini senin için aşağıda sıraladık:
- Sarı Altın: Doğadan çıkarıldığı hâliyle saf altın, parlak ve sarı renktedir. Altından yapılan ziynet eşyalarda en çok kullanılan renktir. Modası hiçbir zaman geçmediği için de rahatlıkla tercih edilir.
- Beyaz Altın: Saf sarı altının platin gibi metallerle birleştirilmesiyle beyaz altın elde edilir. Günümüzde modern takıların tasarımında beyaz renk altına sıkça yer verilir.
- Rose Altın: Altının bakırla karıştırılmasıyla elde edilir. Hatta bazı pembe altınların rengi barındırdıkları bakır oranı sebebiyle kırmızı renge daha yakındır.
- Yeşil Altın: Altına gümüş eklenmesiyle elde edilir. Genellikle 14 ayar şeklinde hazırlanır.
Altın ayarları hakkında bilmen gerekenler ise şöyle:
Piyasaya sürülen altınların ayarları; 8,14,18,22 ve 24 ayar olmak üzere 5 çeşittir. Altın ayarı saflık oranını gösterir. 8 ayar altın %33.3 altın içerirken, 14 ayar altın %58.5 oranında has altın içerir. 22 ayar altının içinde %91.6 oranında has altın yer alır.
Ancak 24 ayar gram altında ise %99.9 oranında saf altın bulunur. Dolayısıyla saf altınların içlerine farklı oranlarda metaller karıştırılır.
Altın, içerisindeki bu saf altın oranı azaldıkça daha sert hâle gelir. Kullanım alanları ve fiyatları da farklılaşır. Altın ayarı artıp azaldıkça fiyatlarda nasıl bir değişiklik olduğunu merak ettiysen, Midas’ın altın fiyatları sayfasında tüm bilgilere ulaşabilirsin.
Altın Yatırımı Nasıl Yapılır? Altın Sıralaması Önemli mi?
Yıllardır en güvenilir yatırım araçlarından biri altındır. Altını hediyeleşme haricinde yatırım yapmak amacıyla almayı düşünenler için bazı önemli ipuçları var. Öncelikle altın yatırımında kullanabilecek birden fazla yol bulunmakta.
Buradaki temel nokta, hangisinin en uygun olduğuna karar vermek. Dolayısıyla ilk etapta alınacak riskler ve ortaya koyulacak bütçe öne çıkmakta. Altının getirisi bakımından bir altın sıralaması yapmak, yatırımları şekillendirebilir.
Yani kendine küçük birikimler yaratmak isteyenler için bütçeyi çok sarsmayacak altın türleri başlangıçta daha ideal olabilir. İşte bu noktada gram altın ve çeyrek altın isabetli birer seçenek olarak ilk sırada akla gelebilir.
Talepleri çok olduğu için piyasada alıp satmak hayli kolaydır. Bulması ve saklaması bir o kadar rahattır. Diğer yandan daha büyük düşünenler ve bu konuda ayırabilecekleri para nispeten fazla olanlar için ise cumhuriyet altını ve tam altın, mantıklı seçenekler olabilir. Çünkü bu altın türlerine yönelince, alım satım işlemlerinde daha az kayıp yaşanabilir.
Birikimlerin boşa gitmemesi için altını yalnızca güvenilir yerlerden almaya özen göstermek önemlidir. Ayrıca alınacak ufak önlemlerle altın alışverişini güvenli hâle getirmek çok kolay. Bunun için ilk olarak, satıcıdan fatura ve ürün sertifikaları talep etmek gerekir. Ek olarak TSE belgeli altınları satın alınması başka bir önemli husustur.
Kuyumculardan ziynet altını almanın yanı sıra bankalarda altın hesabı oluşturmak, altın biriktirmenin yollarından bir diğeridir. Başka bir alternatif de finansal hizmetler sunan uygulamalar aracılığıyla altın yatırımlarını gerçekleştirmek.
Bu doğrultuda sen de uzun vadede kazanç elde etmek için öncelikle hedefini ve stratejini belirleyebilirsin. Altın fiyatlarını da düzenli olarak takip etmelisin. Tam da bu noktada Midas’ın web sitesindeki “altın fiyatı hesaplama aracı”ndan faydalanabilirsin.
Böylece serbest piyasadaki tüm altın türlerinin güncel fiyatları hakkında detaylı bilgiye tek bir yerden ulaşabilirsin.
Ayrıca Midas uygulamasını indirerek altın çeşitlerini daha hızlı ve kolay bir şekilde analiz edebilirsin. Altın haberleri ve yorumları kısmından ise bu alandaki son gelişmeleri yakalayabilirsin. Böylece doğru zamanda doğru alışverişi gerçekleştirerek birikimlerini güvenle değerlendirebilirsin.
Eğer sen de maddi imkânlarını genişletmenin güvenilir bir yolunu arıyor ve altına yatırım yapmayı düşünüyorsan, App Store veya Play Store üzerinden Midas uygulamasını hemen indir. Oturduğun yerden tek tıkla hesabını açarak Midas ile yatırımlarının takibini zahmetsizce yap!
650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL
Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz
Bir hata oluştu