Scottish Fold Kedi Cinsleri Nelerdir

 Scottish Fold Kedi Cinsleri Nelerdir

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de en çok tercih edilen evcil hayvanlardan biri olan Scottish Fold ırkına ait kediler hem görünüşleri hem de sahip oldukları karakterleri ile ön plana çıkmaktadır.

Satılık Scottish Fold araştırmalarının yanı sıra bu kedilerin sahip olduğu fiziksel ve karakteristik özellikleri de birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Nitekim kedi sahiplenmeden önce tercih edilecek ırka dair birçok bilginin de öğrenilmesi gerekmektedir.

Satılık Scottish Fold kedilerinin sahiplenilmeden önce gerekli sağlık kontrollerinin yaptırılması, safkan olup olmadığından emin olunması ve mümkün ise anne ve babasının sağlık öykülerinin öğrenilmesi son derece önemlidir.

Bu sayede sahiplenilecek olan Scottish Fold’un davranışları ve genel sağlığı hakkında daha fazla bilgi elde edilmiş olur. Satılık Scottish Fold araştırmaları, kedi sahiplenmek isteyen kişiler tarafından sıklıkla yapılmaktadır.

Scottish Fold Kedilerinin Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Scottish Fold kedilerinin vücutları yuvarlak kıvrımlara sahiptir. Sıska bir görünüme sahip olan Scottish Fold kedilerinin kalın kürkleri, katlı ve başa yapışık kulakları, geniş ve yuvarlak gözleri varır.

Genel görünümü orta boy, tıknaz ve son derece sevimli olan bu kedilerin kafa yapıları, vücutlarına oranla biraz küçüktür.

Boyun kısımları kalın ve yoğun tüylüdür. Kalın ve kısa bacaklara sahip olan Scottish Fold kedilerinin ayak parmakları ise son derece düzgün ve çok yönlüdür. Önde patilerde beş parmak yer alırken arka patilerinde ise dört parmakları vardır.

Scottish Fold kedilerinin kuyrukları ise orta ila uzun arasında değişiklik gösterebilir. Ancak bu kedilerin kuyrukları her haluklarda vücutları ile orantılıdır.

Scottish Fold Kedi Cinsleri Nelerdir?

Scottish Fold kedisinin spesifik olarak farklı alt cinsleri olmasa da renk, kulak yapıları ve tüy boyutları ile farklı görünümlere sahiptirler. Bu da Scottish Fold ırkının altı türünün olduğunu düşündürmektedir. Bu kediler; krem, beyaz, çikolata ya da gri – beyaz renk kombinasyonu ile karşımıza çıkabilir.

Göz renkleri ise ağırlıklı olarak kahverengi, bakır, mavi ya da yeşildir. Scottish Fold kedisi; orta boy ve yuvarlak yüz hatlarına sahiptir. Tüyleri uzun ve kısa olarak değişiklik göstermektedir. Scottish Fold Shorthair olarak anılan kediler kısa, yumuşak, parlak ve yoğun bir tüy yapısına sahiptir. Bu kedilerin tüyleri dik durabilecek kadar yoğundur.

Scottish Fold Longhair cinsinde ise özellikle kuyruk, kulak, ense ve patilerde uzun ve yoğun tüyler yer alır. Gözleri yuvarlak ve büyüktür. Göz rengi genel olarak bal köpüğüdür. Bunun yanı sıra bakır, mavi ve yeşil göz renkleri de sıklıkla karşımıza çıkar. Bu kedilerin burunları ise küçüktür.

Scottish Fold Kedilerinin Kulakları Doğuştan Mı Kıvrıktır?

Kıvrık kulak yapıları ile diğer kedi ırklarından kolayca ayrılan Scottish Fold kedileri, bu özellikleri ile dünya çapında bir popülerliğe sahiptir.

Yavru Scottish Fold kedileri düz kulaklara sahip olarak dünyaya gelir. Doğum sonrası ortalama olarak üç ila dört haftalık bir süre sonra kulak şekilleri ortaya çıkmaya başlar. Kulak kıvrımına neden olan fold geni tamamlanmamış otozomal baskın bir gendir.

Scottish Fold kedileri, sahip oldukları kulak yapılarına göre de farklı isimler ile tanımlanmaktadır. Kulak kıvrımları olan Scottish Fold ve düz kulak yapısına sahip olan Scottish Straight olarak adlandırılır.

Kulakların şekil almasında etkili olan bir diğer durum ise hava koşullarıdır. Sıcak havalar ve bulunulan ortamın sıcak olması bu kedilerin kulaklarının dik olmasına neden olur. Soğuk havalar ve ortamlar ise kedilerin kulaklarının daha kıvrımlı olması üzerinde etkilidir.

Scottish Fold Kedilerinin Bakımı ve Beslenmesi

Scottish Fold kedilerinin bakımı genel olarak son derece kolaydır. Düzenli ve sağlıklı beslenme programlarına uyulması ve veteriner kontrollerinin aksatılmaması en önemli detaylardır. Bunların yanı sıra Scottish Fold kedilerinin bakımı ve beslenmesi için dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

  • Scottish Fold kedilerinin beslenmesi için et yoğunluklu bir diyete aşırı yüksek olmayan protein içerikli mamaların tercih edilmesi gerekir
  • Kedilerin mama dozlarının belirlenmesi için veteriner hekimlere danışılması ve kedilerin yaşına, cinsiyetine, kilosuna, vücut değerlerine, aktivite ağırlığına göre belirlenen programlarına uyulması gerekir
  • Haftada bir ya da iki kez olacak şekilde tüylerinin taranması, üç haftada bir olacak şekilde tırnaklarının kesilmesi gerekir
  • Haftada en az bir kez Scottish Fold kedilerinin dişlerinin fırçalanması gerekir
  • Göz yapılarının büyük ve açık olmasından dolayı göz temizliğine özen gösterilmelidir
  • Kulak enfeksiyonlarında karşı tedbirli olunmalıdır
  • Scottish Fold kedilerinin her gün düzenli olarak hareket ettirilmesi gerekir. Sevdiği oyuncaklar ile oynatılması, eğitim sürecine tabi tutulması bu kedilerin fazla kilo almaması için tercih edilecek etkinliklerdir
  • Scottish Fold kedilerinin yüksek bir zekaya sahip olmaları, bu kedilerin interaktif oyunlardan büyük bir keyif almasını sağlar. Bu oyunlar hem kedilerin keyifli vakit geçirmesi hem de eğitilmesi için tercih edilebilir

Scottish Fold Kedileri Eğitilebilir Mi?

Scottish Fold kedileri doğaları gereği son derece zeki canlılardır. Daha önceleri fare yakalamak için kullanılan bu kediler, üstün zekaları ile sahipleri tarafından kolaylıkla eğitilebilirler.

Özellikle yavru Scottish Fold sahiplenilmesi, eğitim sürecinin daha verimli olmasını sağlar. Tuvalet eğitiminden, diğer temel komutlara kadar birçok şeyi kolaylıkla kavrayabilen bu kediler, sahiplerinin verdiği komutları yerine getirmekten de mutlu olurlar. Ancak bu kedilerin eğitim sürecinde kişilerin sabırlı ve nazik olması son derece önemlidir.

Kedilerin yerine getirdiği her komut için ödül verilmesi, bu süreçte Scottish Fold kedilerinin motivasyonunun artmasını sağlayacaktır.

Ancak kedilerin komutları yerine getirmemesi ya da yanlış bir şekilde yerine getirmesi halinde kedilere bağırılmaması ve ceza verilmemesi gerekir. Eğitim sürecinde tercih edilecek motivasyon kaynakları arasında, kedilerin sevdiği oyuncaklar yer alabileceği gibi kediler için özel olarak üretilen ödül mamaları ya da kedilerin çok sevdiği bir yiyecekte yer alabilir.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu