Scottish Fold Kedilerini Diğer Kedilerden Ayıran Özellikleri

 Scottish Fold Kedilerini Diğer Kedilerden Ayıran Özellikleri

Scottish Fold yavru kediler, sevimlilikleri ve kendine has fiziksel görünümleri ile tüm dikkatleri üzerlerine çekmeyi başarır. Peluş bir oyuncağa ya da küçük bir baykuşa benzetilen bu kediler, diğer kedilere göre farklı bir fiziki görünüşe sahiptir.

Scottish Fold yavru kedileri, diğer kedilerden ayıran en belirgin özellik ise kulak yapılarıdır. Diğer kedilerin dik bir kulak yapısı varken Scottish Fold yavru kedilerinin kulakları kıvrık bir yapıya sahiptir.

Öne doğru kıvrılan kulakları ile Amerika’da en popüler ilk on kedi ırkı arasında yer alan Scottish Fold’lar, ülkemizde de birçok hayvan sever tarafından evde beslenmek için tercih edilmektedir.

Scottish Fold yavru kedilerin daha kolay eğitilebilmesi ve sahipleri ile daha güçlü bir şekilde bağ kurabilmesi, bu kedilerin yavruluk döneminde sahiplenilme oranını da arttırmaktadır.

Scottish Fold Kedilerini Diğer Kedilerden Ayıran Özellikleri Nelerdir?

Scottish Fold kedilerinin kökeni bilindiği gibi İskoçya’dır. William Rose tarafından İskoçya’da bulunan Scottish Fold annesi düz kulaklı, babası ise bilinmeyen bir kedi ırkına aittir. Bu kedilerin kulak kıkırdağında bir mutasyon nedeni ile öne ve aşağıya doğru kırılma meydana gelmektedir.

Bu kedinin babasının bilinmemesi, kökeni konusunda yapılan tüm araştırmaların net olarak sonuçlanamamasına neden olmuştur. Scottish Fold kedilerinin kulak yapısı, diğer kedilerin kulak yapısından farklı olması 1966 yılında Governing Council of the Cat Fany tarafından resmi kayıt altına alınmalarını sağlamıştır.

1970 yılında henüz tanımlama aşamaları devam ederken, ırkın kulak enfeksiyonlarının genetik bir bozukluk olduğu ve kulak hastalıklarına yatkın olduğundan resmi tanımlama ve kabul işlemleri durdurulmuştur. Sonrasında ise Amerika’ya götürülerek işlemlere devam edilmiştir.

Carnivor genetik araştırmacısı olan Dr. Nail Todd, üç farklı Scottish Fold yavrusunu değişik yetiştiricilere vererek üremelerini sağlamıştır. Pensilvanya’da bulunan bir yetiştirici olan Salle Wolfe Peters bu ırkın gelişimine büyük katkı sağlamıştır.

1973 yılında Cat Fanciers Association tarafından tanınan Scottish Fold ırkı, 1978 yılında şampiyonluk statüsüne alınmıştır. Scottish Fold ırkına ait kediler, görünüşleri ile benzerlik gösteren British Shorthair ırkına ait kediler ile çiftleştirilmektedir.

Scottish Fold Kedilerinin Olumlu Özellikleri Nelerdir?

Ülkemizde en çok sahiplenilen kedi ırklarının başında yer alan Scottish Fold kedileri, sevimli görünüşlerinin yanı sıra yüksek zeka seviyeleri ile de dikkatleri üzerlerine çekmektedir. Bu kedilerin son derece akıllı olması, kolay bir şekilde eğitilmelerini de sağlamaktadır.

Scottish Fold ırkına ait bir kedi sahiplenmek isteyenler, bu kedilerin olumlu özelliklerinin neler olduğunu da merak etmektedir. Scottish Fold kedilerinin ön plana çıkan olumlu özellikleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Scottish Fold kedileri kolay öğrenir ve sahibi tarafından belirlenen kurallara uyum sağlar
  • Diğer kediler gibi ev içerisinde sürekli olarak bir yerden diğer yere atlamaz, zıplamaz ve eşyaların kırılmasına neden olmaz
  • Scottish Fold kedileri genel olarak sakin bir yapıya sahiptir ve çok çabuk yoruldukları için günlük egzersiz ihtiyaçları kolay bir şekilde karşılanır. Bu kediler özellikle top getirme oyunlarından büyük bir keyif alır
  • Sessiz ve evcimen bir kedi ırkı olan Scottish Fold’ların dışarı çıkma ihtiyaçları yok denecek kadar azdır
  • İnsanlar ve diğer evcil hayvanlarla son derece iyi anlaşabilir
  • Bu kedilere ev içerisinde bakılabileceği gibi bahçe gibi alanlarda da rahatlıkla bakılabilir
  • Günün yarısını diğer kediler gibi uyuyarak geçirirler.

Scottish Fold Kedilerinin Tüy ve Göz Renkleri Nelerdir?

Scottish Fold ırkına ait kedilerin göz ve tüy renkleri birbiri ile bağımlıdır. Genel olarak bu kedilerin kürklerinin rengi, gözlerinin de rengini belirler.

Göz yapıları geniş ve yuvarlak uysal bir mizaca sahiptirler. Yuvarlak kafaları ve katlanmış kulakları ile birleşen gözleri, bu kedilerin yavru bir baykuşa benzemesine neden olur. Scottish Fold kedilerinin göz renkleri kürklerine göre değişiklik gösterse de genel olarak parlak altın rengidir.

Ancak yeşil ve mavi göz rengi de bu kedilerde sıklıkla görülmektedir. Scottish Fold ırkına ait olan kedilerin sahip olduğu yaygın kürk rengi ise mavi – gri ve beyazdır. Ancak bu renklerin haricinde; siyah, golden, silver ve kül rengi de Scottish Fold kedilerinde görülmektedir.

Scottish Fold Kedileri Saldırgan Mıdır?

Scottish Fold kedileri diğer kedilerden farklı fiziksel özelliklere sahiptir. Bunun yanı sıra Scottish Fold kedilerini diğer kedilerden ayıran başka özelliklerde vardır. İlk olarak bu kediler, diğer kedi ırklarına nazaran daha az hareket etmekten hoşlanırlar.

Gün içerisinde sağa, sola koşuşturmak yerine rahat bir alanda yatmayı, kendilerini temizlemeyi ve etrafı izlemeyi tercih ederler. Bunların haricisinde Scottish Fold kedileri, diğer kedilere göre daha sakin ve sabırlıdır. Özellikle çocuklarla arası son derece iyi olan Scottish Fold kedileri, damarlarına basılmadığı sürece kimseye saldırmaz.

Ancak çocukların kedileri sürekli kucaklarına almak istemesi ya da sevmek için temasta bulunması Scottish Fold kedilerini sinirlendirebilen davranışlar arasında yer alır. Nitekim bu kediler sahiplerine dahi kendilerini uzun süre sevdirmekten hoşlanmaz.

Bu kediler genel olarak sevdiği ve güvendiği kişilerin yanlarında oturmayı tercih eder. Scottish Fold kedilerinin özellikle çocuklara saldırmaması için çocuklara, kedilerin isteklerine saygı duyması gerektiğinin aşılanması gerekir.

Scottish Fold Kedilerinin Anavatanı Neresidir?

Scottish Fold kedilerinin anavatanı İskoçya’ya dayanır. İskoçya’nın Coupar Angus şehrinde bulunan beyaz renkli bir ahır kedisi olan Susie, bu kedi ırkının kökenini oluşturur.

Susie isimli kedinin kafa yapısı ve katlı kulakları, burada yaşamakta olan William Fold’un ilgisini çekmiş ve genetik bir uzan ile birlikte bu kedinin British Shorthair ile çiftleşmesi sağlanmıştır. Bu eşleme neticesinde ise dünya genelinde son derece sevilen ve popüler olan Scottish Fold ırkı ortaya çıkmıştır.

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın

650+ KİŞİ ARASINA SENDE KATIL

Yeni yazılarımız yayınlanır yayınlanmaz e-posta kutunuza gelmesini istiyorsanız ve e-posta abonelerimize göndereceğimiz fırsatlar için abone olabilirsiniz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bir hata oluştu