Merhabalar, bu yazımızda sizlere Windows disk yönetimi nedir, disk yönetimi ne işe yarar konusunda detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. Bu konumuzda disk yönetimi nedir ile resimli anlatım ile fazla uzatmadan başlayacağız.
WİNDOWS DİSK YÖNETİMİ NEDİR?
Bilgisayarda depolama alanlarını yönetmek { harddisk, flash bellek, harici disk, sdd } ve diğer sanal diskleri yönetmek için kullanılan Windows özelliğidir.
Windows disk yönetimi üzerinden yeni satın aldığınız hdd tanıtmak, biçimlendirmek, sürücü harfi ve yolunu değiştirmek, dinamik diske dönüştürmek, raid yapmak, kapasite alanını küçültmek, silmek için bu alan üzerinden disk yapısını değiştirebilir, düzenleyebilirsiniz.
WİNDOWS DİSK YÖNETİMİ NE İŞE YARAR?
Windows disk yönetimi açmak için kullanılan çalıştır komutunu “diskmgmt.msc” komutudur. Bu komutu Windows + R tuşlarına basarak çalıştır penceresini açın ve bu komutu yazarak hızlı, kolay yollara “disk yönetimi konsolu” açabilirsiniz.
Bunun dışında diğer disk yönetim konsolunu “bilgisayarım” üzerine fare ile girdiğiniz de “yönet” kısmı üzerinden açabileceğiniz gibi yine compmgmt.msc komutu ile erişim sağlayabilirsiniz.
Buraya kadar disk yönetimi konsolu nasıl açılır? Bunu gördük şimdi disk yönetimi üzerinde kısaca neler yapılabileceği üzerinde ayrı ayrı olarak duralım.
Disk yönetiminde bilgisayar da takılı, bağlı diskleri görebilirsiniz. Yukarıda örnek resimde olduğu gibi 1 numaralı alanda “Disk 0” yazan kısımda disk yani sabit disk olarak görülmektedir. Bu alanda sistem ayrıldı, OS ( C: ), DATA ( D: ) alanlarını görebiliyorsunuz.
Sistem Ayrıldı kısmı kurulum esnasında kurulum dosyalarının atıldı kısımdır bu alan sonradan birleştirebilir fakat böyle kalması tavsiye edilmektedir. OS [ C: ] bu alan Operating System kısaltması yani işletim sisteminin kurulduğu alandır.
DATA [ D: ] kısmı arşiv için kullanabileceğiniz format esnasında ayrılan veya küçültme sonrasında boşta kalan kısmı arşiv için ayıracağınız alandır.
2 numaradaki alan disk üzerinde ayrılmış alan üzerine gelerek farenin sağ tuşu ile açtığınız da yapacağınız işlemleri göstermektedir.
3 numaralı alan harici olarak takılı olan Flash bellek veya USB ile bağladığınız diskleri görebilirsiniz. Bunun yanında siyah alanlar “ayrılmamış ham alan” mavi alanla “birincil bölüm” olarak belirtilmektedir.
İşletim sistemi birincil alanda temel disk ve birincil disk olarak geçer. İşletim sistemini NTFS formatı ile biçimlendirilmiş disk alanına yükleyin. NTFS özellikleri kısmını ayrıca inceleyebilirsiniz.
Disk yönetimi ne işe yarar konusunda yukarıda gördüğünüz menüler vardır. Bu menülerde yer alan kısımlar;
Dosya; disk alanı temizleme yani çöp dosyaları temizlemek için kullanabilirsiniz.
Eylem; SSD oluşturma, SSD Ekleme yapabilirsiniz.
Tavsiye Yazı; sürücü harfi değiştirme
Yukarıda etkin olarak kullanılabilecek menüleri görmüş oldunuz. Bu alandan disk alanlarını iptal edebilirsiniz.
Yeni bir harddisk satın aldınız ve yeni sabit disk tanıtma işlemini yapmak istiyorsunuz o zaman yazımızı okuyabilirsiniz.
TAVSİYE VİDEO;
Kısaca özetlemek gerekirse disk alanlarını yönetmek için kullanılan konsola disk yönetimi adı verilmektedir. Bu konumuzda disk yönetimi nedir konusunda bilgi vermeye çalıştık. Bu konuyla alakalı olarak sorularınız için sayfamızın hemen altında yorumlardan bize ulaşabilirsiniz.