İpUçları

Ram ve Rom arasında farklar nelerdir?

Ram ve Rom arasında farklar nelerdir?

Merhabalar, bu yazımızda ram ve rom arasında fark nedir, bunlar isim benzerliği olsa da ne işe yaramaktadır? Bununla ilgili olarak yeni kullanıcılardan gelen sorulara bu makalemizde cevap vermeye çalışacağız.

İlk önce konumuzda RAM Nedir? Bununla ilgili bilgi vereceğiz ardından ROM nedir bilgimizi aktardıktan sonra farkları sizler için sıralayacağız.

RAM NEDİR?

Uzun adıyla Rastgele erişimli hafıza İngilizce karşılığı ile Random Access Memory olarak karşınıza çıkmaktadır.

İlk önce şunu bilmekte fayda vardır bu bellek geçici bir bellektir. Bilgisayarın açılışından kapanışına kadar bu donanım parçası üzerinde tutulmaktadır. Enerji kesildiğinde bu ram’den tüm bilgilerde gitmektedir.

Diskinizde kayıtlı bir oyunu oynamak için işlemci tarafından gönderilen bilgiler harddisk de kayıtlı oyunlardan çekilir ve bu geçici bellekte tutulur buradan sırasıyla işlemciye gönderilerek işlenir ardından diğer donanım parçalarına işler gönderilir ( ekran kartı ) buradan da monitöre görüntü aktarılmaktadır.

Buna en iyi örneği bu şekilde verebiliriz. Ram de 1 ve 0 kanallar vardır. Bu kanallar eşsiz bir adrese sahiptir ve bu adresler üzerinden bilgiler iletilmektedir.

Kısaca konumuzu özetlersek işlemci çalışan programlardaki bilgileri bu geçici bellek olan ram üzerinde tutar ve verileri işlemek için buradan çekmektedir. Bu hafıza ne kadar geniş olursa bilgisayarın performansı da o kadar iyi olacaktır. Ram Anakart üzerinde bulunan slotlara takılarak çalışmaktadır. Günümüz piyasasında 2GB, 4GB, 8GB ve fazlası kapasite sahip bulunmaktadır.

ROM NEDİR?

Yukarıda konumuzda Ram nedir bununla ilgili olarak bilgi vermiştik. Sadece okunabilen bilgisayar veya diğer cihazlarda bulunabilen bir depolama alanıdır.

Uzun adıyla Read Only Memory olarak bilinen bu hafıza anakart üzerinde yer almaktadır. Ram gibi yazılabilen ve silinebilen bir hafıza yapısına sahip değildir. ROM içinde bilgiler üretim esnasında yazılır ve bu bilgiler sadece okunur.

Buna en iyi örnek bilgisayarın ana kartı üzerinde bulunan BİOS diyebiliriz. Bilgisayara örnek verdik ama buna bulaşık makinası da örnek verebiliriz. Mesela programlanabilir ayarlar bu ROM hafıza saklanabilir.

Şimdi konumuza geldiğimizde yukarıda verdiğimiz iki örnekte RAM ve ROM nedir bunlar üzerinde değindik. Peki ram ile rom arasında farklar nelerdir bununla ilgili olarak aşağıda sıralı bir şekilde vermeye çalıştık.

RAM VE ROM ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Ram bellekte silinip, yazılabilen hafızaya sahiptir. Rom bellekte de sadece önceden yazılmış veriler okunmaktadır.

TAVSİYE VİDEO;

 

Bunların ikisi de bellek tipidir. Ram geçici belleğe sahiptir, Rom kalıcı bellektir. Bu bellek türleri kullanım açısından farklılık göstermektedir.

Bu konumuzda rom ile ram arasında farklar nelerdir, hangi amaçla nerelerde kullanılır, konusunda bilgi vermeye çalıştık. Konumuzla ilgili olarak sorularınız için sayfamızın hemen altında yorumlar sekmesi üzerinden bizimle sorunlarınızı paylaşabilirsiniz. KOD: 2020 – 2021 – 2022 – 2023

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Küfür, hakaret, onur kırıcı cümleler veya imalar, dini inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL