Merhabalar, bu konumuzda bilgisayarla uğraşan kullanıcılar tarafından formatlama sırasında veya flash bellek biçimlendirme sırasında karşınıza sık sık çıkan dosya biçimlendirme tipi olan NTFS nedir, NTFS özelliği hakkında siz takipçilere bilgi vermeye çalışacağız.
NTFS NEDİR?
Disklerde, Harici disklerde, Flash bellekte dosya tipi olarak exFAT, FAT16, FAT32, NTFS tiplerini görebilirsiniz. Bunlardan en son teknoloji olan NTFS dosya biçimlendirme tipi olarak format açılım olarak “New Technology File System” baş harflerinin kısaltılması Türkçe karşılığı ise “yeni teknoloji dosya sistemi” anlamına gelmektedir.
Microsoft FAT dosya biçimi geliştirerek Windows 2000,Windows Xp, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10 varsayılan olarak NTFS dosya tipi kullanılmaya başlanmıştır.
NTFS ÖZELLİĞİ NELERDİR?
Disk biçimlendirmesi yapacağınızda FAT32 mi yoksa NTFS mi tercihinde kalanlar için bu dosya biçiminin özelliği aşağıda listeleyeceğiz.
- Dosya denetiminde tam yetkilendirme yapar
- Dosya adlarında 255 karaktere kadar izin verir.
- Dosya isimlerinde Unicode kullanımını destekler
- Gelişmiş dosya yetkileri ve izinler kullanılır.
- Disk birleştirme özelliği ( defrag ) az ihtiyaç duyulur
- Ani güç kesilmesi, elektrik kesilmelerinde tekrar kararlı hale getirmek için düzeltmeye çalışır.
- Log ( günlük ) tutmaktadır. ( eğer sistemde bir sıkıntı olursa bunu bu log kayıtlarına göre düzeltmeye çalışır. )
- 4 GB büyük dosyaları depolama özelliğine sahiptir.
- Dosya şifreleme özelliğine sahiptir.
- Diskten yer kazanmak için sıkıştırma özelliğine sahiptir.
- Bununla birlikte “disk kota” yapılabilir.
FAT32 den NTFS ÇEVİRME
Yukarıda başlıklar altında topladığımızda ntfs dosya özelliği temel olarak listelemiş oluyoruz. Bununla birlikte sizin de eklemek istediğiniz ntfs özelliklerine aşağıda sayfamızda yorumlar kısmından tarafımıza yazarak katkı sağlamış olursunuz.