yavru kedi sahiplenme

jpg ile jpeg arasındaki farklar

 jpg ile jpeg arasındaki farklar

Merhabalar, bu yazımızda sıklıkla kullandığımız iki resim formatı olan .jpg ile .jpeg arasında fark nedir? Bunlar üzerinde duracağız. Bu konuya başlamadan önce bu iki resim uzantısı ne demek bunların birer açıklamasını yaptıktan sonra aralarında farklılıkları sizler elimizden geldiğince bahsetmeye çalışacağız.

JPEG UZANTISI NEDİR?

Bu uzantının İngilizce açılımı “Joint Photographic Experts Group” ve bunların baş harflerin kısaltılmasıdır. Kapasite alanlarında yani bellek kart veya harddisk gibi depolama alanlarında görüntülerde belirgin bir fark olmadan 10/1 oranında sıkıştırılma imkânı sumaktadır.

Günümüzde tüm dijital fotoğraf makina, cep telefonlarında tümünde bu format desteklenmekte ve kullanılmaktadır. Renk skalası’nı kapsaması nedeniyle bu format internete ve diğer cihazla kullanılmaktadır.

JPG UZANTISI NEDİR?

Diğer bir dosya türü olan .jpg uzantılı dosyalarda fotoğraflar için kullanılan ideal bir uzantı türü diyebiliriz. Bu dosyada %5 oranında sıkıştırma yapılabilmektedir. Bu sıkıştırma sonrasında küçük renk kayıpları yaşanmaktadır.

Yukarıda iki uzantı dosya türü karşılaştırmasını aşağıda sizlere listeli bir şekilde vererek daha iyi anlamınıza yardımcı olmaya çalışacağız.

JPG VE JPGE ARASINDA FARKLAR NELERDİR?

Yukarıda basit bir şekilde iki dosya türü hakkında bilgi vermeye çalıştık. Şimdi bu iki uzantılı dosyaların arasında farklılıkları sunmaya çalışacağız.

Yukarıda iki dosya arasında aslında pek farklılık görünmemesine rağmen Windows işletim sisteminde en çok yaygın olarak kullanılan dosya türü JPG olduğunu söyleyebiliriz.

Fakat grafik veya resim düzenleme araçlarında ( Photoshop ) gibi yazılımlarda JPEG uzantılı resimler, dosyaların kullanılması yaygındır. Tonlama, renk skalası bakımından en iyi performansı veren dosya türü JPEG dir.

Bu nedenle kısaca özetlemek gerekirse ikisi de aynı türden dosya uzantı olduğundan grafik editörlerince en çok tercih edilen JPEG formatıdır. Bunun dışında her iki resim uzantısı da kullanabilirsiniz.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın