Bu anlatımımızda en çok yaşanan bilgisayar hata & sorunlar hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Bilgisayarımızda sıkça rastlanan temel sorunlar genelde kullanıcı hataları nedeniyle ve virüsler nedeni ile kaynaklıdır.
Bilgisayar kullanmasına yeni başlıyorsanız bu işlerde biraz acemi iseniz kişisel hatalar nedeni ile sorunlar yaşayabilirsiniz. Buna önemli bir örnek verecek olursak benim başıma gelen şey , Arkadaşım bilgisayarı Bilgisayarı Kapat düğmesi yerine elektrik fişinden prizi çekerek kapatmasıydı.
yeni format attığım bilgisayara bir hafta sonra yeniden formatlamam gerektiği idi. Bu tamamen kullanıcı hatası kaynaklı idi . Diğer bir durum indirdiğiniz programlar aracılığı ile virüslerin bulaşması ve bilgisayara zarar vermesi nedeni ile yaşanan problemler.
Bilgisayarda yaşanan belli başlı problemler nelerdir?
DLL Dosya Hatası : Dll dosyası programların çalışması için gerekli kütüphane dosyalarıdır. Programa bağdaş dll dosyaları eksik ise veya virüs nedeni ile silinmiş ise program çalışmaz ve dll eksik hatası verir.
Bu sorunun çözümü eksik olarak dll dosyalarını internet üzerinden indirip system32 klasörü içine atmak olacak böylece problemi çözmüş olacaksınız.
Mavi Ekran Hataları : Bilgisayarda oluşan mavi ekran diğer adı ile blue screen hataları genel olarak yanlış sürücü yüklemelerden veya donanım sorunlarından dolayı ekranda oluşan mavi ekran problemidir. Mavi ekran sorunlarının çözümü genelde yanlış sürücüleri güncellemek veya arızalı donanım parçasını bulup değiştirmek veya tamir etmek olacaktır.
Program Uyumsuzluğu ; Program uyumsuzluğu Genel olarak farklı bir işletim sistemi için yazılmış programları başka işletim sistemi üzerinde çalıştırmaktan dolayı oluşur. Windows XP işletim sistemi için hazırlanmış bir oyunu Windows 10 üzerinde çalıştırmak gibi . Bunun için program veya oyunları kullandığınız işletim sistemine göre 32 & 64 bit yapısına ve Windows işletim sistemine göre satın almak veya indirmek olacaktır.
Virüsler ; Bilgisayarımıza indirdiğimiz dosya , gelen e-posta , usb bellek veya ağlar üzerinden bulaşan virüsler bilgisayarımızın baş belasıdır. Bilgisayarımızın en çok etkilendiği programlar dll dosyaları , web tarayıcılar ve regedit kayıtlarıdır.
Bu yüzden bilgisayar yükleyeceğimiz programları , bilgisayarımıza bağladığımız harici hdd , usb bellek ve diğer aygıtları virüs kontrollerini sağlayın. İnternet üzerinden indirdiğiniz antivirüs programları gerçek olmayabilir bu nedenle orjinal antivirüs programları kullanın cracklivirüs yazılımları kullanmayın.
İnternet Bağlantı Hataları ; Bilgisayarınızda kablolu ( Ethernet Bağlantısı ) veya Kablosuz wifi bağlantı ile giriyorsanız ağ bağlantı göstergesi üzerinde sarı ünlem veya kırmızı çarpı işareti olabilir. Bunun başlıca nedeni İnternet sağlayıcı ile olan sorundur. tam olarak İnternet bağlantınızı alamıyor iseniz bu sorunu yaşayabilirsiniz.
Adsl Modem Işıkları Yanıp Sönüyor ; Adsl Modem ışıkları yanıp sönüyor ise bunun nedeni İnternet sağlayıcı ile olan sorunlardır bağlantınız bir neden ile kesilmiş veya kablo bağlantılarınız da sorun var ise bunu yaşayabilirsiniz.
Adsl Modem Işığı Yanıp Sönüyor Sorunu ve Çözümü
Bilgisayar Yavaşlaması & Donması ; Bilgisayarınız açılışta veya kapanışta aşırı derece yavaşladıysa bunun nedenlerinin başında virüsler ve program çakışmaları neden olabilir. Ayrıca donanım sorunları ,ısınma nedeni bilgisayarın performansını birinci derecede etkilemektedir.
Bilgisayarı Hızlandırmak için Disk Birleştirme Yapınız.!
Sürücü Çakışması ; Bilgisayarınızda donanım ile işletim sistemi arasında uyumlu çalışması için sürücülerin yüklü olması gerekir tabi ki bu sürücülerinde en doğru ve güncel olması gerekiyor eğer farklı sürücüler yüklenmiş veya eski sürücüler yüklü ise bilgisayar’da sürücü çakışmaları olabilir bununda sonucu mavi ekran hataları ve sık sık bilgisayarın yeniden başlaması olabilir.
Bunun için Eski Sürücüler Nasıl Kaldırılır? konusunu inceleyin bilgisayarda eski sürücüleri kaldırın ve en güncelliğini donanımın resmi sitesinden bilgisayar işletim sistemine göre 32 & 64 bit yapısına ve donanım marka ve modeline göre indirip yükleyin.
Donanım Sorunları ; Bilgisayarın çalışabilmesi için donanım bileşenlerinden oluşmaktadır . Ekran Kartı ( Gpu ) , Harddisk ( h.d.d ) işlemci ( cpu ) , Ram Bellek , Cd & Dvd Sürücüler , Anakart ( mainboard ) , Ses Kartı ve diğer çevre birimleri bilgisayarın kasası içine toplanarak temelini oluşturur.
Bu parçalardan biri çalışmayacak olursa , Ekran kartı çalışmaz ise ekrana görüntü gelmez , işlemci arızası bilgisayarın açılmamasına , hdd olmaz ise veya arızalı ise boot olmaz ve işletim sistemi açılmaz , Ram bellek arızalı ise bilgisayar reset atar açılmaz , Anakart arızası ise bilgisayarın temel bileşeni olduğu için hiç açılmaz, fanlar dönmez , Ses kartı arızalı olursa adından belli olduğu gibi ses gelmez , grafik kartı arızalı ise ekrana görüntü gelmez bunun gibi sorunlar önemlidir.
Arama Tags & Etiket ;
sıkça karşılaşılan sorunlar , bilgisayar genel sorunlar , bilgisayar arızaları , bilgisayar sorunları , bilgisayar sorunları çözümü , sıkça rastlanan sorunlar , bilgisayar donanım arızaları , Bilgisayar sorunsalı , genel bilgisayar arızaları