Merhabalar, bu yazımızda WordPress de karşınıza çıkabilecek sorunlardan biri olan 500 dahili sunucu hatası çözümü hakkında bilgilendirme yapmaya çalışacağız.
Bu sorun yaşanıyorsa web siteniz de yanlış giden hatalar var demektir. Bizde bu yazımızda bu hatalar nasıl çözülür? Bunu sizlere bu konumuzda tavsiye niteliğinde anlatmaya çalışacağız. Bu konu farklı kaynaklardan da yaşanabileceğiniz unutmayın. Temel çözüm yöntemleri aşağıda vereceğimiz adımlarla deneyerek çözüm sağlayalım.
Bu sorun genel olarak çıkış yeri .htaccess dosyasının yanlış yapılandırılması nedeniyle oluştuğunu belirterek çözüm adımlarını vermeye çalışacağız.
500 internal server Error nasıl çözülür?
Sorunların nereden kaynaklı olduğunu hataları öğrenebilmek için Error_Log dosyasında son satırı size bu konuda ipucu verecektir. Bu dosya ana dizinde yer almaktadır. Bu alandan kontrol edebilirsiniz.
HTACCESS KAYNAKLI İSE;
Eğer htaccess kaynaklı 500 internal server Error hatası alınıyorsa bunun için aşağıda vereceğimiz çözüm yolunu deneyin.
Dosya yöneticisi ve FileZilla ile FTP bağlanın ve htaccess dosyasının adını değiştirin htaccess-eski gibi olarak değiştirin.
WordPress Admin panelinden Ayarlar > Kalıcı bağlantı ayarları sekmesine girin ve hiçbir değişiklik yapmadan “kaydet” dediğinizde yeni bir htaccess dosyası oluşturacaktır.
Eğer sorun htaccess den kaynaklı ise bu sorun düzelecektir. Fakat 500 interner server sorunu bu dosya kaynaklı değilse hatayı almaya devam edeceksiniz.
EKLENTİLER { PLUGİNS } KAYNAKLI;
Eğer ki 500 internal server problemi yukarıda bahsettiğimiz gibi dosya kaynaklı değilse eklentilerde bu sorunun kaynağını teşkil edebilir.
Bunun için yine ftp ile kök dosyalara bağlanarak wordpress kurulu dosyaların olduğu kısmından plugins klasörünün adını değiştirin.
Sonra wordpress eklentiler paneline girin ardından ftp programı ile yine plugins klasörünün ismini eski haline geri getirdiğiniz de eklentiler pasif olarak tekrar gelecektir. Bunları teker teker aktif ederek deneyin hangi eklenti bozuk mu kontrol ediniz.
Bozuk eklenti denk geldiğiniz de sorun yaşamaya başlayacaksınız. Bu sefer o eklentiyi iptal edebilir kaldırarak yeniden yükleyebilirsiniz.
MEMORY LİMİT
32 mb olan wordpress memory limit 500 internal server sorunu yaşatabilir bu nedenle wordpress memory limit nasıl artırılır yazımızı okuyabilirsiniz.
Son olarak 500 internal server sorunsalı konusunda çözüm yolu wp-config-php dosyasından kaynaklı olabileceğini söyleyerek sonlandıralım.
PHP KAYNAKLI
Notepad++ dosyası ile wp-config-php dosyasını açalım ve “define(‘WP_DEBUG’, false);” tırnak işaretleri olmadan yukarıda dosyayı aratarak bulalım.
define(‘WP_DEBUG’, true);
define(‘WP_DEBUG_LOG’, true);
define(‘WP_DEBUG_DISPLAY’, false);
@ini_set(‘display_errors’,0);
Yukarıda dosya ile değiştirin veya yoksa yukarıda komutu ekleyiniz. Hatalı sayfaları kontrol ederek tekrar test ediniz.
Yukarıda sizlere verdiğimiz çözüm yolları ile 500 internal server hatası nasıl çözülür bunu bu yazımızda sizlerle paylaşmaya çalıştık. Bu konumuzla alakalı sorularınız için sayfamızın hemen altında yorumlar kısmından tarafımıza sorularınızı gönderebilirsiniz.