Merhabalar, bu yazımızda wp-content uploads klasörü nasıl gizlenir konusunda sizlere bilgi vermeye çalışacağız.
Bu sorunun yaşandığını Google Search Console de mobil uyumsuzluğunda “dizin kapsamı sorunu” olarak aldığınızda size verilen linklerde wp-content uploads de indexlendiğini görmüşünüzdür. BU sorun neden kaynaklanıyor olarak söylediğimizde dosya izinleriyle alakalı olduğunu söyleyebiliriz.
Buna örnek olarak verdiğimizde sitenizin “https://siteadi.com/uploads/2019” şeklinde yazdığınızda sitenizde yüklenmiş resimleri görebilirsiz. Bu şekilde hoş olmayan görüntüler çıkabilmektedir.
Bizde wp-content uploads gizleme konusunda sizlere öneriler vererek nasıl gizlenir, konusunda bu işlemin nasıl yapılacağınızı sizlere anlatacağız.
SİTE DİZİNLERİNİ GİZLEME WORDPRESS
Site dizinlerini gizlemek için farklı adımlarla bu işlemi yapabilirsiniz. Bunlardan en çok kullanılan yöntemi sizlerle paylaşacağız.
HTACCESS İLE DİZİN GİZLEME
Sitenizin kök dosyasında olan htaccess dosyasına FileZilla programı ile bağlanarak aşağıda vereceğimiz kodu yazarak engelleyebilirsiniz.
#Dizinlerin Listelenmesini Engellemek
Options All -Indexes
Yukarıda kodu htaccess dosyasının en altına yazdığınızda dizinleri gizleyebilirsiniz. Bu htaccess ile dizin gizleme yöntemidir.
İNDEX.PHP İLE DİZİN GİZLEME
Diğer bir yöntem ise dizin içinde bulunan dosyaları gizlemek için en sık kullanılan teknik listelen dizin klasörlerinin içine boş bir index.php dosyası oluşturmak olacaktır.
Böylece dizin listelenmesini engelleyeceğiniz dizinlerin içinde bulunan resimler, dosyaları artık görülmeyecektir. Bunu aynı zamanda /wp-content/plugins klasörü içinde attığınızda kullandığınız eklentileri de gizlemiş olursunuz.
WORDPRESS DİZİNLERİN LİSTELENMESİNİ ENGELLEME
Diğer bir teknik ise whm üzerinden dizinleri listelenmesini engellemek olacaktır. Bunun için whm.siteadi.com şeklinde size verilen kullanıcı adı ve şifrenizle whp paneline giriş yapıyoruz.
- Service Configuration
- Apache Configuration
- Global Configuration
- Indexes ( bunun önündeki onay işaretini kaldırın )
- Kaydet
Yukarıda adımlarla indexes önündeki onay işaretini kaldırdıktan sonra kaydettikten sonra dizin listelemesini engelleme işlemini başarıyla halletmiş oluyoruz.
Yukarıda adımlarla dizin listelenmesini engelleme konusunda nasıl yapılmış bunu öğrenmeye çalıştık. Bu konuyla alakalı olarak sorularınız için sayfamızdan yorumlar kısmından bize ulaşarak sorunuzu sorabilirsiniz.