Bilgisayara yeni başlayanların veya biraz uzaktan yakından ilgisi olanların karşılaştığı bir terim olan sürücü veya diğer adıyla driver nedir? ne işe yarıyor? bununla ilgili yalın ve basit bir şekilde anlatmaya çalışacağım.
Bildiğimiz gibi bilgisayar parçalardan oluşmaktadır. Bu parçalar akla ilk gelen ekran kartı , ses kartı , ram bellek , sabitdisk , anakart , işlemci dvd / cd optik sürücü gibi aklımıza ilk gelen önemli parçalardır. Bir de bu parçaları birleştirdikten sonra bilgisayarı kullanmak için bir işletim sistemine ihtiyaç duyulur.
Windows , Linux gibi piyasada sıklıkla karşılaştığımız işletim sistemlerini görebilirsiniz. Şimdi yavaş yavaş sürücünün ne işe yaradığını anlatmaya başlayalım. Donanım Sürücüleri yani örnek verecek olursak ekran kartı ( grafik kartı ) işlemini stabil bir şekilde yapabilmesi , performans alabilmek için Windows işletim sistemi ile uyumlu olması gerekir. Yani donanım parçaları bilgisayarda bende varım benim görevim ekran kartı veya benim işlem yaptığım yer ses alıp vermek ses kartı diyebilmek için bunları tanıtmak gerekiyor. işte Windows veya diğer işletim sistemlerine donanım parçalarını tanıtma görevi sürücü – driver yazılımlarıdır.
Yeni bir Donanım aldığınız da bunu işletim sistemine tanıtmak için driverleri yüklemek gerekiyor. Bu yazılımlar donanım üreticileri tarafından geliştirilir ve parça ile birlikte cd şeklinde veya resmi siteleri üzerinden indirip kurulur .
Program Sürücüleri ise indirdiğiniz bir yazılımı programı Windows tanıtmak için kurulur , program diğer dll dosyaları ile uyumlu çalışması bir biri ile zincirleme çalışabilmesi için sürücüleri yüklemek gerekiyor aynen donanım parçalarında olduğu gibi işletim sistemine yüklenen programı tanıtmak amacı ile kullanılır.
Kısaca sürücünün görevi program veya donanım parçalarını işletim sistemine tanıtmak görevini yerine getirmek ve iyi performans elde etmek , donanımlar arasında iletişim sağlamak amaçlı olarak üretici firmalar tarafından geliştirilmiş bir arayüz yazılımıdır.
Sürücü Yüklerken neye Dikkat Edilir?
Bilgisayara sürücü & driver yüklerken neye dikkat edilir bunun için önemli husus işletim sisteminin bit yapısı yani 32 bit veya 64 bit olup olmadığı kontrol edilir , ayrıca işletim sisteminiz nedir? Windows 7 veya Windows 10 gibi bununla birlikte hangi sürümü olduğu önemlidir. Home , Ultimate gibi bu sürüme göre sürücüler bulunup yüklenmelidir.
Diğer bir önemli konu sürücülerin güncel olması gerekir en son sürümünün yüklenmesine dikkat ediniz , yanlış yüklenen sürücüler mavi ekran ( blue screen ) hatası verebilir ayrıca bilgisayar sık sık resetler bu konuda mümkün olduğu kadar dikkat ediniz.
Arama Tags & Etiket ;
sürücü nedir , sürücü ne işe yarar , driver nedir , driver ne işe yarar , sürücü ne , driver ne , sürücünün görevi nedir , driverin görevi nedir