Merhabalar, bu konumuzda ram gecikme süresi nedir konusunda bilgi vermeye çalışacağız. Ram gecikme süresini kısa açıklarken gecikme süresini temsil eden CL terimi üzerinde de duracağız.
Bilgisayarınıza yeni bir ram alacaksınız veya bir bilgisayar toplayacaksınız. Bunun için Ram Bellek ( Random Access Memory ) teknik özelliklerini incelerken karşınıza CL2, CL2.5, CL3, CL4, CL5, CL6, CL7, CL8, CL9, CL10, CL11, CL12, CL13, CL14, CL15, CL16, CL17, CL18, CL19 ve CL20 gibi özelliğin olduğunun farkına varacaksınız.
Ram alma kriterlerin de MHZ dikkat edildiği kadar CL kavramının da dikkat edilmesi gerektiğinizi bu yazımızda öğreneceksiniz.
RAM GEÇİKME SÜRESİ ( COLUMN ADRESS STROBE LATENCY )
Yukarıda MHZ değerine dikkat edilmesi kadar CL ( Cas Latency )’de dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatalım. Buna şu şekilde örnek verebiliriz. Ekran yenileme süresi ne kadar düşük olursa görüntü kalitesi o kadar iyi olacak ayrıca gözleriniz de acımayacaktır.
Ram gecikme süresi ne kadar düşük olursa bellek o kadar hızlı olacaktır. Bir Ram bellek satın alacaksanız CL notu ne kadar düşük olursa o kadar iyi sonuçlar alacaksınız.
Fakat Ram bellekte şöyle bir gerçek vardır. MHZ değeri ne kadar artarsa CL de o kadar artacaktır. Yani 2133 MHZ olan bir Ram CL9 olarak veya 1333 MHZ hızındaki ram CL6 olarak işlev yapabilmektedir.
Bunun için bir Ram alacağınızda MHZ değeri aynı olan üründe CL düşük olan bir Ram satın alabilirsiniz. Yani 1333 MHZ Ram CL9 yerine CL7 gibi bir Ram tercih edebilirsiniz.
TAVSİYE VİDEO;
Konumuzu özetlersek Ram Bellek CL değeri ne kadar düşük olursa o kadar iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Bununla birlikte CL değeri düştükçe MHZ değeri de düşecektir. Bunun için Aynı MHZ değerine ait CL değeri düşük olan ram tercih ediniz.
Bu konumuzda Ram gecikme süresi ne demek, ne işe yarar bununla ilgili bilgi vermeye çalıştık. Konumuzla ilgili olarak sorularınız için sayfamızın hemen altında yorumlar sekmesini kullanarak bizim ile paylaşabilirsiniz. KOD: 2021-2022-2023-2024