Merhabalar, bu konumuzda 404 hata sayfası hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Aslında bu sayfa seo içinde önemli bir sayfa diyebiliriz. Özelleştirilmiş bir hata sayfası kullanıcı deneyimini artıracaktır. Yeni başlayanlar ve bilmeyen yemi kullanıcılar için 404 hata sayfası nedir? Bununla ilgili bilgi vermeye çalışacağız.
404 HATA SAYFASI NEDİR?
İnternette bir arama yaparak ziyaret ettiğiniz sitelerde bazen açtığınız sayfaya ulaşamazsınız silinmiş ve kaldırılmış olabilir, hatalı olan bu bağlantı sayfalarına 404 hata sayfası denilmektedir. Ulaşılamayan bu sayfaları özelleştirme yapılabilmektedir.
Bu sayfayı özelleştirebileceğiniz gibi farklı bir sayfaya da yönlendirerek kullanıcı deneyimi artıracaktır. Eğer hazır temalar kullanıyorsanız bu hatalı sayfalar genelde anasayfa’ya yönlendirilir.
Eğer hatalı bir sayfaya gelen kullanıcı artık o sayfaya kolay kolay gelmeyecektir. Bu nedenle eğer hatalı ve olmayan bir linkle açılan 404 hata sayfası için özelleştirme yapıldığında veya yönlendirme yapıldığında kullanıcı farklı bir sayfayı da ziyaret edecektir.
Bunun için yaratıcı bir 404 sayfası olarak kendinize has özelleştirmeler yapabilir veya 404 hata sayfasını hiç görmeden farklı sayfalara yönlendirmeler yaparak 404 hata sayfasını özelleştirmesini yapınız. Bu hatalı sayfayı Google Web Yönetici Araçından faydalanarak tespit ederek tedbirinizi alabilirsiniz.
- Sayfa kaldırılmış olması nedeniyle
- Kullanıcı tarafından yanlış link girilmesi
- Dosyanın yeniden isimlendirilmiş olması
- Başka sitelerden yanlış link verilmesi
Bu yukarıda belli başlı 404 hatasını alma nedenleridir. Böylece sayfa bulunamaması nedeniyle oluşan hata sayfasıdır. Google web tools üzerinden hatalı taramalar kısmından tespit ederek gerekli yönlendirmeleri yapabilirsiniz.
Eğer linkler kalıcı olarak silinmiş ise o kaldırılmış linkleri 301 yönlendirmesi ile farklı bir sayfaya kalıcı yönlendirme yapabilirsiniz. Kaldırıp tekrar yayınlamayı düşündüğünüz sayfaları 302 yönlendirmesi yapabilirsiniz.