Merhabalar, bu konumuzda WordPress kullananlar için load average sorunu nasıl çözülür? Bununla ilgili bilgi vereceğiz. Bu sorun benimde başıma geldiği için aşağıda vereceğim yöntemlerle load average hatası çözümü sağlayacağız.
İlk başta bu sorun şu şekilde gerçekleştiğini sizlere açıklamak suretiyle başlayalım. Sitemin ziyaretçi sayısı anormal derecek düşüş görülmüştü bunun başlıca nedeni wordpress sitemin kurulu olduğu sunucunun geç cevap vermesi nedeniyle sayfanın açılmaması nedeniydi.
Sunucunun geç cevap vermesi nedeniyle hit kaybı yaşanması nedeniyle düşüş görülmüştür. Bununla birlikte dolasıyla gelir kayıplarına da yol açmaktadır. Sunucunun geç cevap vermesi işlemci yükününde fazla olması, bellek cache kalıntılar ve MySQL sorgusunun yüksek olması da bunların başlıca nedenleri arasında olması nedeniyle load average değerleri fazla çıkmasına neden olmaktadır.
Şimdi geldi load average sorunu nasıl çözülür ve hangi yöntemlerle düzeltildi bunu sizlere anlatmaya geldi.
LOAD AVERAGE DEĞERLERİ YÜKSEK ÇIKIYOR
Load average değerlerini SSH terminali üzerinden top komutu kullanarak ölçümleyebilirsiniz. Burada değerlerde işlemci yükü, Mysql değerlerini ve Load average ölçüm değerlerini görebilirsiniz.
Burada Load average değeri en fazla 3 olması gerekmektedir. Aşağıda resimde görüldüğü gibi çıkan değerler 103.84, 98.44, 67.67 olarak görülmektedir.
HATAYI DÜZELTME
- Sorunun kaynağı aslında sitenizde sorgulamanın fazla olması nedeniyle olmaktadır. Bunun için sitenizin içinde sorgulama yapan istatistik verileri sunan eklentileri iptal ediniz.
Buna en iyi örnek WordPress’dan Jetpack eklenti sorgulamayı fazla yaptığı için işlemciyi yormaktadır. Bende bu eklentiyi devre dışı bıraktık. Sizde bu tür MySQL sorgulamasını çok yapan eklentileri devre dışı bırakınız.
- Sunucunuzun kurulu olduğu hosting sitesi üzerinden veya SSH terminal ile bağlanarak sunucuyu yeniden başlayarak bilgisayarınızda Load average değerlerini düşürünüz.
- Bunun yanında ram cache kalıntılarını düşürmek, temizlemek için SSH terminal üzerinden sunucuya bağlanarak echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches komutunu yazarak belleği temizleyiniz.
- Sitenizde bir cache eklenti kullanın ben bunu Wp Super Cache eklentisi kurarak çözdüm bu bellek hakkında kurulumu, yapılandırılması hakkında internet üzerinden araştırma yaparak bilgi alabilirsiniz.
- Cpanel üzerinden GZİP özelliğini aktif ediniz. Dosyaları sıkıştırarak trafik yükünüzü rahatlatacaktır.
- Cpanel üzerinden phpmyadmin’den MySQL veritabanına girerek burada tabloları onar ile yeniden tabloları düzenleyin.
Yukarıda adımları yerine getirdiğinizde büyük ölçüde load averages optimize etmiş olacaksınız. Bunun yanında siteniz içinde optimize ederek yaşanan sorunu düzenlemiş olacaksınız.
TAVSİYE VİDEO;
Yukarıda adımları yerine getirdiğimde siteme ait load averages problemi çözülmüş oldu. Sizin deneyimleriniz varsa konumuzun altında yorumlar sekmesinden paylaşarak diğer kullanıcılara yardımcı olursunuz.