Merhabalar, bilgisayar bilimi konusunda bu yazımızda parola ne demek, şifre ne demek arasında fark nedir bunlar hakkında sorulara cevaplar vereceğiz. Kısaca kimlik ve parola yönetimi hakkında siz takipçilerimize ve bu konuda ziyaretçilerimiz için bilgi aktaracağız.
PAROLA NEDİR?
Günlük hayatımıza bankalarda, kredi kartlarında veya internet şubesini kullanırken veya herhangi bir siteye veya apartman dairesine girerken bile şifre ve parola kelimeleri karşımıza çıkan aşina olduğumuz bu iki terim yani şifre ile parola arasındaki fark nedir?
Bir siteye girdiğiniz de sizden parola isteyebilir. Şimdi bunlar arasında farkları hemen söyleyerek anlamanız bakımından yardımcı olacağız.
PAROLA; Bir hizmete ulaşabilmek için erişim sağlayabilmek için kullanılan karakter dizinidir. Yani bir üye olduğunuz web sayfasına girerken kullandığınız User1234! Gibi karakterler veya armut68 gibi oluşturduğunuz gizli karakterlerdir. Kişinin anlam verebileceği karakterler olarak söyleyebiliriz.
Kullanıcı adının olduğu yerlerde şifre değil de parola kullanılır. Buna örnek bir web sitesine girişte kullanılan giriş panellerinde.
Kullanıcı adı, e-posta sorulan yerde size giriş için “parola” sorulmaktadır. Kısaca parola nedir konusundan sonra şimdi de şifre nedir? Bunu izah etmeye geldi.
ŞİFRE NEDİR?
Sanal ortamda verilerin gizliliğini korumak amaçlı olarak veriyi belirli algoritmalara dönüştürmektir. Bu algoritmayı akıllarda tutamazsınız. sha-1, md5, base64, md4, rsa, idea olarak şifrelemek amaçlı olarak kullanılan algoritmalardır.
Size basit bir şekilde anlatmak gerekirse base64 algoritması ile işe şifrenmiş bir örnek olarak “YWRlbW9jdXQuY29t” örnek verebiliriz. Burada karışık bir algoritmanın karşılığı aslında “ademocut.com” olarak söyleyebiliriz.
İşte bunu şifre diyebiliriz. Bunu sizde “https://www.base64encode.org/” adresi üzerinden text mesajları veya parolayı tekrar base64 algoritması ile şifreleyebilirsiniz.
Bu konumuzda parola ile şifre arasındaki farklar konusunda bilgi vermeye çalıştık. Kimlik ve parola yönetiminde dikkat edilmesi gereken konuları ise aşağıda sizlere vermeye çalışacağız.
PAROLA YÖNETİMİ;
- Parolayı basit bir şekilde oluşturmayınız tahmin edilmesi, kırılması kolay parola verileriniz, bilgileriniz çalınmasına yol açacaktır.
- Bu nedenle güçlü parola oluşturma konusu ayrıca okuyunuz.
- Parola oluşturduktan sonra not almak için bir yerlere yazmayınız.
PAROLA ÇALINIRSA NE OLUR?
Eğer oluşturduğunuz parola kolay tahmin edilen türden ise ve parola kırılmış ise ne gibi zararlar doğurabilir?
- Şantaj amaçlı olarak kullanılabilir.
- Fidye istenebilir?
- Yasal yaptırım ile karşı karşıya kalınabilir.
- Kişisel saygınlığınız kaybolabilir.
Yukarıda parola ve kimlik yönetimi konusunda ve parola ile şifre arasında farklar nedir konusunda bilgi vermeye çalıştık sorularınız için sayfamızın hemen altında yorumlar kısmından tarafımıza gönderebilirsiniz.