Bilgisayarın En önemli parçalarından ve bilgi , verileri depolamak için kullanılan sabit disk , üzerinde bilgilerin kayıt edilmesi veya silinip tekrar kayıt edilmesi ile zaman ile harddisk üzerinde bazen hatalar oluşmaktadır.
Disk üzerine kayıt edilen dosyalar bu hatalı yerlerin üzerine yazıldığında , işlemci tarafından çekilen veriler tam bu bilgileri okuyamaz ve hatalara veya performansın yavaşlamasına sebep olurlar. hdd üzerinde bu hataları iyileştirmek , düzeltmek için iyileştirmeler yapmak gerekir. bununla ilgili adımları izleyecek olursak. Bilgisayar > Hata Denetimi Yapacağımız Disk üzerine geliyoruz ve Özellikler >> Araçlar >> Hata Denetimi ( Şimdi Denetle ) adımını ile bu disk üzerinde hataları ” Dosya sistemi Hatalarını otomatik olarak düzelt ” seçerek işlemi başlatabiliriz.
Birde Bu işlemi Dos üzerinden Komut ile yapabiliriz . Bu komut için Dos Penceresini açmak için Win + R çalıştır penceresini açalım buraya cmd komutu yazıp enter basalım.
Disk üzerinde Dosya sistemi türü NTFS ” Geçersiz Sürücü kilitlenemiyor.” yazını göreceksiniz. Hemen altında birin başka bir işlem tarafından kullanıldığından , chkdsk çalışmadığı için bunu bilgisayarın açılışında zamanlamak isteyip istemediğinizi soracaktır. E harfine bastığınızda bilgisayar yeniden başlattığınızda Açılışta Disk Taraması yapacak ve disk üzerinde hataları denetleyecek ve bozuk yerleri düzeltmeye çalışacaktır.
Disk Denetlemesinde 0 Kb üzerinde çıkan kısımlar var ise sabit disk bad sektör olma ihtimali fazladır. Genelde bad sektör olan yer 4 ve üstü kb dir. Bad Sektör kısmını buradan inceleye bilirsiniz.
[ayirac]Mavi Ekran Sorunlarında Bu Komut Dosyası Kullanılarak Disk üzerinde oluşan sorunları çözmek için kullanılır.[ayirac]
chkdsk ile birlikte Kullanılan Komutlar Nelerdir ?
chkdsk /f : disk üzerinde hataların düzeltilmesi için gereken komuttur. Diskin kilitlenmesi durumunda bilgisayar yeniden başlatıldığında diskin taranması sağlar.
chkdsk /r : diskte bozuk kısımları tespit ederek okunabilir bilgilerin kurtarılmasını sağlar.
chkdsk /v : diskin denetlenmesi sırasında dosyaların adını gösterir.
chkdsk /x : f fonsiyon görevi yapar.
chkdsk /i : Nfts formatındaki disklerin chkdsk çalışma süresini azaltır. daha düşük düzeylerde denetlemeye yarar.
chkdsk /c : Ntfs formatında kullanılan formattır. Klasör içinde var olan döngü denetimini sağlar.
chkdsk /l : günlük dosya boyutunu yazdığı boyuta değiştirir.
Bunlardan işinize yarayacak en çok kullanacağınız . Komut chkdsk /f /r komutudur.
Tags & Etiket ;
harddisk hata denetimi , sabit disk hata denetleme , bozuk hard disk onarımı , chkdsk komutları nelerdir , chkdsk ne işe yarar , chkdsk nasıl kullanılır , chkdsk system , chkdsk disk denetimi