Merhabalar, bu konumuzda bilgisayarda depolama alanı olarak kullandığımız harddisk kaç gb olduğunu nasıl öğreniriz? Bununla ilgili siz takipçilerimize bilgiler vermeye çalışacağız.
Daha önceki konularımızda bilgisayarın teknik özelliklerini öğrenmek konusunda sizler için yazdığımız konularımızda daha geniş bilgiler ve donanım bilgilerinin nasıl bulunduğuna dair bilgiler aktarmıştık. Bu konumuzda harddisk kapasitesini öğrenme konusunda yazımızı sizler için hazırladık.
Bu konumuzla sizlere sabit disk kapasiteni bulma yöntemleri ayrı ayrı yöntemlerle anlatarak hangisinin daha işe yarayacağınızı kendiniz tercih ederek kullanabilirsiniz.
HARDDİSK NEDİR?
Bu konuda yeni başlayan bilgisayar kullanıcıları için harddisk nedir, harddisk ne işe yarar konularında bilgiler verdikten sonra harddisk kapasite öğrenme ile ilgili konumuza geçeceğiz.
Bilgisayar depolama alanı olarak kullanılan donanım parçasıdır. Bilgisayarda işletim sisteminin kurulmasından, bilgisayara kayıt edeceğimiz tüm program, müzik, resim, video ve diğer belgelerin, dosyaların saklandığı alana harddisk denir. Bilgiler sabit disk’te kalıcı olarak depolanmaktadır. Siz silmediğiniz ya da hdd çökmediği bilgileriniz uçmadığı sürece kalıcıdır.
Harddisk diğer kullanıcıların adıyla hdd, sabit disk, sabit disket olarak da adlanmaktadır. Bilgisayarda işletim sistemi bilgi güvenliği nedeniyle bu diskin ikiye partition yani bölümlere ayrılmasıyla genelde kullanılmaktadır. Diski bölmeden kullanırsanız sistemin çökmesi nedeniyle diğer tüm bilgileriniz de dâhil olmak üzere kaybolma silinme riski taşımaktadır.
Genel olarak disk ikiye, üçe katta kullandığınız diskin kapasitesine göre 3 ve 4 kadar ayrılabilir. İlk bölünen kısım C: olarak adlandırılır ve genel işletim sistemi bu bölümüne kurulur kötü bir bölünüm, veya yanlış işletim sistemi kurulumu nedeniyle D: veya diğer bölümlere de kurulur.
Bunu ayrıca bilgisayara nasıl format atılır konusunda ayrıca disk bölümlemesini okuyarak sizlerde konu anlatımında yapabilirsiniz.
Günümüzde 2.5 inçlik, 3.5 inçlik boyutunda disk boyutları vardır. Genelde 2.5 inçlik diskler dizüstü, laptop, ultrabook gibi portatif mobil bilgisayarlar için, 3.5 inçlik diskler ise masaüstü desktop bilgisayarlar için kullanılmaktadır.
Birde ayrıca SDD disk çeşitleri vardır. Bunlar diğer sabit hdd göre daha hızlı ve ücret olarak pahalı olmaktadırlar.
DİSK KAPASİTE BOYUTLARI
Sabit diskler GB ( Gigabytes ) olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bunun dışında artık TB ( Terabytes ) olarak da kullanılmaktadır.
Bunun dışında usb bellekler artık MB ( Megabyte ) dışında GB olarak kullanılmaktadır. Boyutlar ve kısakodları aşağıdaki gibidir.
8 Bit = 1 Bayt
1024 Bayt = 1 Kilobayt
1024 Kilobayt = 1 Megabayt
1024 Megabayt = 1 Gigabayt
1024 GigaBayt = 1 Terabayt
1024 TeraBayt = 1 Petabayt
1024 PetaBayt = 1 Exabayt
Disk ölçü birimlerini kullanmaktadırlar. Diskin ne işe yaradığını anlattıktan sonra sabit disk kapasitesi kaç gb olduğunu veya tb olduğunu bulmaya geldi.
Bilgisayarın depolama alanına nereden bakılır
Bilgisayar depolama alanı boyutunu öğrenmek için aşağıdaki adımları kullanarak nasıl olduğunu öğrenebilirsiniz.
1- YÖNTEM
Bu yöntemde bilgisayar disk kapasiteni öğrenmek için kullanılan en sık yöntemdir. “Bilgisayar Yönetimi” kısmından bunu rahatlıkla bulabilirsiniz.
- Bilgisayarım
- Sağ fare tuşu “Yönet” kısmına giriniz.
- Depolama
- Yönetim Panosunda “disk yönetimi” kısmından “disk 0” yazan yer sabit diskin total boyutunu görebilirsiniz.
Burada kapasite biraz daha düşük gösterecektir. 1 TB disk örnek resimde 931,51 GB olarak gösterilmektedir. Buradan bölümlere ayrılmış diskleri toplamak suretiyle de kapasiteyi bulabilirsiniz.
Bilgisayar yönetimi açmak için win+r tuşlarına birlikte basınız ve “compmgmt.msc” komutuyla da açabilirsiniz.
DİSK YÖNETİCİSİ ÇALIŞTIR KOMUTU
Yada direk olarak disk yönetimi açmak için kullanacağınız “diskmgmt.msc” komutunu çalıştır penceresine yazarak çalıştırabilirsiniz.
2- YÖNTEM
Harddisk kapasitesini bulma yöntemlerinden biride dos komutu ile öğrenmek olacaktır. Bunun için şu yöntemi kullanabilirsiniz.
- Win+R ile çalıştır penceresini açıyoruz.
- Cmd komutunu yazarak entere basınız.
Örnek 1 de olduğu gibi “diskpart” komutunu yazınca ikinci bir pencere açılacaktır. 2 pencereye “list volüme” komutunu yazınız ve enter basınız. Son 3 numaralı alanda diskin kapasitesini göreceksiniz.
boş disk alanına nerden bakılır sorusuna cevabımızı bir kez de bu şekilde verdik. Şimdi diğer yöntemimiz.
3- YÖNTEM
Bilgisayarımdan işletim sistemi ve ayrılmış disk alanlarını olduğu kısma giriyoruz ve disk boş alanlarını ve kapasite alanlarını bu kısımdan da görebiliriz.
Turuncu renkli alanda diskin ayrılmış bölümlerini toplamak suretiyle toplam disk kapasitesi öğrenebilirsiniz. Geriye kalan diskteki boşluk saten kullanılan alan dışında 231 GB boş gibi görebilirsiniz. Bunu işletim sistemi ve diğer ayrılan disk alanları için geçerlidir.
harddisk kapasitesi öğrenme öğrenmede son yöntem program kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Kullanacağımız yazılım ile bunu öğrenme imkânı vardır.
4- YÖNTEM
Son olarak bilgisayarımıza yükleyeceğimiz “Everest Ultimate Edition” yazılımı ile bilgisayarın tüm teknik donanım özelliklerini ortaya çıkarabilirsiniz.
sabit disk kapasitesi öğrenme programsız veya programlı olarak size kalan seçenekler arasında sunulmaktadır.
Bu konumuzda sabit disk kaç gb olduğunu öğrenmek için sizlere farklı alternatifler sunmaya çalıştık. Bu konuyla alakalı olarak harddisk kapasitesi nedir, sabit disk ne kadar kapasiteye sahip bunları bu şekilde öğrenme, bulma imkânımız vardır.
Bu konuyla alakalı olarak sorularınız için sayfamızın yorumlar kısmından tarafımıza sorularınızı gönderebilir veya diğer tüm sorular için soru & cevap sayfamızı kullanabilirsiniz.