İpUçları

Asılsız haber başlıkları nasıl tespit edilir?

Asılsız haber başlıkları nasıl tespit edilir?

Merhabalar, bu konumuzda asılsız haber tespiti, aslı olmayan konu başlıkları nasıl tespit edilir? Konusunda sizlere bilgi vermeye çalışacağız.

Sosyal ağlarda, ziyaret ettiğiniz haber sizlerinde yada Facebook, Twitter gibi asılsız haberler’in dolaştığı aşikardır. Takip ettiğiniz Facebook Sayfaları , reklam içerikli yayınlar yapabileceği gibi haber sayfalarında işgüzar kullanıcılar kendi sitelerine hit çekebilmek için Son derece dikkat çeken konu başlıkları, xx kişi ölümle pençeleşiyor, falan kişiyle yolları ayırdı ve buna vb. Kullanıcıların dikkatini çekecek konu başlıkları ile siteye çektikleri hitler ile konu başlığı ile konu içeriği tamamen bir birini tutmamaktadır.

Bizde sizlere asılsız haber tespiti nasıl yapılır? bununla ilgili bazı ipuçları vermeye çalışacağız. Facebook’da asılsız haberlere kayıtsız kalmayarak bir savaş açmış durumdadır.

Facebook tarafından yayınlanmış asılsız haberleri tespit etmeye yarayan ipuçları, klavuzu bizde sizler için yayınlamaya çalışacağız.

Asılsız Haberler Nasıl Tespit Edilir?

1- Başlıklara şüpheli yaklaşın ;

Eğer haber başlığı büyük puntolar ile yazılmış sonunda ünlem işareti ile dikkatleri çekmeye çalışılıyorsa sarsıcı başlıklar ile inanılmaz gereken bir başlık varsa, bu tür haber sitelerini ziyaret etmemeye çalışınız.

2- İnternet adresine ( Url ) yakından inceleyin ;

Gerçek haber sitelerini taklit eden site isimleri, örnek çin markası gibi adidas’da kullandıkları bu örneklendirme hiç aklımdan çıkmaz bu nedenle veriyoruz  abibas gibi yanıltıcı site isimleri, kısaltılmış link başlıkları kullamak’da bir yanıltıcı olabilir.

3- Kaynak Siteler ;

Sarsıcı başlıklar atılmışsa bunu birde netten siz araştırın, haberin doğruluğunu bir başka site üzerinden araştırabilirsiniz. Haberler tanımadığınız bir kuruluştan geliyorsa sitenin “Hakkında” kısmını inceleyin.

4- Yazı biçiminin olağandışı olup olmadığını dikkat edin. 

Pek çok asılsız haber sitelerinde yazım hataları veya tuhaf sayfa sayfa düzenleri olur. Bunları görürseniz haberlere dikkat ediniz.

5-Fotoğraflara dikkat edin ;

Asılsız Haber tespiti için en önemli ipuçlarından biride kullanılan görseller fotoğraflardır. Çoğu zaman üzerinde oynanmış video veya fotoğraflar içerirler veya gerçek resimler bağlam dışı kullanılır.

6- Asılsız Haber Kaynak Tarihleri ;

Asılsız haberlerdeki tarih ve saat çizgisi mantıksız olabilir veya olayların tarihleri değiştirilmiş olabilir.

7- Kanıt Kontrolü ;

Adı belirtilmeyen yazarlara güvenilmemesi haberin asılsız olduğunu işaret edebilir.

8- Başka haber kaynakları inceleyin ;

Aynı haberi bir başka haber siteleri üzerinden inceleyebilirsiniz. Kaynak olmaması asparagas haber olduğunun işareti olabilir. 

9-Haber bir şaka mı? Bazen asılsız haberler ile mizahı veya hicvi ayırt etmek zor olabilir. Haber kaynağının parodi konusunda tanınmış olup olmadığını kontrol edin ve haberlerin detaylarından ve tonundan sadece eğlence amaçlı olup olmadığını anlamaya çalışınız.

yukarıda asılsız haberlerin tespiti, asparagas haber tespiti hakkında Facebook tarafından oluşturulmuş bir klavuz hakkında verilen ipuçlarıdır. 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Küfür, hakaret, onur kırıcı cümleler veya imalar, dini inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL