Address Resolution Protocol yani ARP Nedir? Arp olarak Türkçe karşılığına gelmektedir. Bilgisayar’da İnternet ortamına çıkmak için kullanılan donanıma Ethernet Kartı denmektedir aynı zamanda İnternet ortamında ve yerel ağlar arasında iletişimi bu kartlar üzerinde sağlamaktayız.
wi-fi kartlar ve kablolu ağ bağlantılarında üretim aşamasında verilen ve evrensel birer kimliğe sahip olan Mac adreslerine sahiptir. Bu Mac adresleri 48 bitlik veriler yollamaktadır.
Yerel Ağ bağlantılarında veri paketlerin alış verişlerinin yapılabilmesi için birer yerel ağ adresleri yan ip adreslerine ihtiyaç duyarlar bu ip adresleri 192.168.2.10 gibi adreslerden oluşmaktadır .
Veri transferlerinde ip adresi 192.168.1.xx ile Mac adresi 48-aa-58-65-xx gib mac adresleri öğrenmek için çözümleme yapabilmesine Arp denir.
Win + R tuşları yardımı ile Çalıştır Penceresini açıyoruz , Cmd komutu yazarak Dos penceresini aççalım ve buraya yazacağımız komut arp -a bunu yazarak entere basalım.
İnternet Adresi ve Bunun karşılığında birer Fiziksel Adres vardır. Fiziksel Adres yani Mac Adresi , Ethernet kartları , Wifi adaptörlerinin üretimleri sırasında salt okunur olarak yani , okunur ama değiştirilemez bir şekilde yazılır .12 haneli karakterlerden oluşur ve 48 bit den oluşmaktadır.
İnternet adresi ise , Dhcp veya el ile verilen bilgisayar iç ip adresidir , bunlarda bilgisayarların bir birleri ile görüşmeleri için gereken ip adresidir.
Arp istek paketi , bir veri paketinin bir bilgisayara gönderilmesi için bir ip adresine birde bununla birlikte fiziksel adrese ihtiyaç duyacaktır. Ağda birden fazla bilgisayar ise bu veri paketi bunlara teker teker soracaktır bu bilgi senin mi diye daha sonra bu isteği hangi bilgisayar istedi ise o bilgisayara teslim edecektir işte bu verileri teslim edebilmesi için yukarıda tabloda olduğu gibi ip adresi ve mac adresinin olması gerektiğini belirtelim.
Arama Tags Etiket ;
arp komutu , cmd arp komutu , arp nedir , arp ne işe yarar , cmd arp -a , dos komutu , arp cmd , arp dos komutu