Bilgisayar konusunda merakı olan bu işlerle uğraşmaya yeni başlıyanlar için Bir bilgisayar Kasası Nasıl toplanır bunun hakkında biraz bilgi vermek istedim. Bilgisayar kasası toplamak için ilk önce kriteriniz bütçeniz olmasıdır. Bütçenize göre donanımlar seçeceğiniz için piyasayı iyi incelemeniz gerekmektedir.
Piyasayı büyük teknoloji mağazalarını gezerek yada web sitelerini ziyaret ederek ve diğer online alış veriş sitelerini inceleyerek marka modelleri araştıra bilir fiyatları inceler ve fikir sahibi olursunuz. Şimdi bilgisayar toplamaya başlayalım ;
Bilgisayar toplama ;
1-ANA KART ;
Bilgisayarımı toplamadan önce ilk önce Ana Kartımızı belirlemeyeliyiz çünkü diğer donanımları bunun üzerinde toplayacağımız için bununla uyumlu olması gerekmektedir. Ana Kart Seçerken AMD – İNTEL markalar genelde piyasada yaygın olduğu için birinin üzerinde yoğunlaşmak gerekir. Fiyat performans olarak Bu Üretici firmaları tercih ediniz.
Örnek Vererek bir Marka Seçiyoruz ;
Marka : GIGABYTE B75M-D3V
İşlemci : INTEL B75 SOKET 1155
Ram : DDR3 1600MHZ
Harddisk Desteği : SATA 3.0 USB 3.0
Ekran Kartı : DVI&VGA ANAKART
2-İŞLEMCİ :
Eğer bir işlemciyi ilk önce seçtiyseniz anakartın soket kontrolu yaparak seçebilirsiniz bunun için Soket pin sayısı birbirini tutmasıdır.
Örnek Ana kart seçimimizde İşlemci Intel marka Seçmiştik Soket Sayımız 1155 bu Kriterlere göre işlemcimizi belirliyoruz.
1155 soket arayışına giriyoruz fiyat konusunda ve işinizi görecek Cach 32/64 mimarisini ve modellerini seçiyoruz. Buna Göre INTEL markasının 1155 soketli i5,i3 işlemcilerini görebiliriz.
Ben örnek olarak bir seçim yapıyorum.
INTEL CORE İ3 3240 SOKET 1155 3.4GHZ 3MB CACHE 22NM İŞLEMCI
Bu seçtiğiniz işlemcilerde Anakartın Soket Sayısı ve işlemci Soket sayısı Tutmazı lazım . Cache Bellek ,Mhz Hızı ve Mimarini göz önünde bulundurur.
3-BELLEK ( RAM )
Bellek Seçiminde Ana kartımızda Bellek için Bir kriter vardır. AnaKart Başlığımızda Bellek yazan kısımda DDR3 1600MHZ yazdığını görürsünüz yani Anartımız DD3 ve 1600 MHZ kadar desteklemektedir. Bunu göz önünde bulundurunuz. Anakart’da Kaç tane ram slot var ona göre ve en fazla Gb kadar destekliyor bunu Anakartı Tam özelliklerinden Öğrenebilirsiniz.
Örnek Seçenek
CORSAIR 8GB (2X4GB) XMS3 DDR3 1600MHZ CL9 DUAL KIT RAM
Gördüğünüz gibi Koyu renk’de işaretlediğim DDR3 1600 Mhz anakartımızda destekliyor , eğer fazla olursa anakartımız 1600 mhz kadar desteklediği için sizin ram mhz ne kadar fazla olsada 1600 mhz görecektir.
iki ramınız var 1333 diğeri 1600 ise bunlar arasında uyumsuzluk olabilir Bunları Seçerken ikisinde bir olduğuna dikkat ediniz.
4-HARDDİSK
Bilgisayarınızı ne Amaçla kullanacaksınız bu önemli Eğerki Arşiv amaçlı kullanacaksanız harddisk boyutunu yüksek tutabilirsiniz. muzik ,resim ,video ,flim arşiniz varsa piyasada muhtelif Boyutlarda ( Gb ) olarak kapasitesini fazla alabilirsiniz. Bizim Seçtiğimiz Anakart özelliğinde USB 3.o bağlantı destek özelliği mevcut bununla ilgili USB 2.0 desteklemektedir.
Yeni Bilgisayarınıza Anakart üzerinde SATA bağlantısı kadar disk bağlayabilirsiniz.
5400 rpm-7200 rpm gibi özellikleri görmüşünüzdür bunlar (RPM ) dakikadaki dönüş hızını belirliyor . Ne kadar fazla ise o kadar iyidir. Ön Bellek boyutlarınıda fazla tutabilirsiniz. 8m-16mb-32mb gibi.
Disk Boyutları 2.5 inç genelde diz üstü bilgisayarda ,3.5 inç disklerde masa üstü bilgisayarlarda kullanır bu diskin boyutudur.
5-EKRAN KARTI :
Ekran kartı seçeneği tamamen özgün bir seçenektir. Ekran kartı hastaları vardır bir çok özellikli ekran kartları mevcuttur su soğutmalı,pasif soğutmalı gibi boyutları ve anakarta bağlantı tipleri farklı farklıdır.
Ekran kartının fiyat ve özellikleri değişkendir,bunu iyi inceleekte fayda vardır. eğerki iş görsünde ne olursa olsun işimi görsün diyorsanız Anakart üzerinde gelen Onboard ekran kartları vardır bunlarda işinizi görebilir.
Grafik Çizim işlerine göre yüksek performanslı kartları seçebilirsiniz.
Ankarta Bağlantı tipine Göre seçiminizi yani PCI-Express gibi bğlantı seçenekleri AGP eskilerde kaldı bu tür seçimler vardır.
Kısaca Ekran kartı seçerken Bütçenize ve Kullanım amacınıza oyun,grafik, gibi kriterleri göz önüne alınız.
6-KASA
Tüm bu parçaları seçtikden sonra bu donanımları Kasa içine toplamak lazımdır. Anakart ile uyumlu bir kasa seçimi yapmanız gerekmektesiniz. Anakartınız ATX veya Mini ATX desteklidir , Ana kartınız Mini Atx ise ATX kasa destekler, ama Ana kartınız ATX ise Mini Atx desteklemez . kısa mini büyük yapıyı destekler ama büyük mini desteklemez.
Birde Kasa üstünde powersupy olarak gelebilir.eğer bu yoksa hariçden bunu almanız gerekebilir.
7-GÜÇ KAYNAĞI
Güç Kaynağı seçimi Önemlidir,Bu kadar donanımı bir güç kaynağının çalıştırması gerektemekte lakin,bunları çalıştırırkende gerekli enerjiyi vermesi lazım,Düşük olursa çalıştırmaz tekrar değiştirmek yeniden almak gerekebilir
Piyasada 350-450 W gibi ve daha fazlası vardır.
8-MONİTÖR
Tamamen Tercihi kalmış bir şeydir.
9-KLAVYE VE MOUSE
Kablolu veya Kablosuz ,optik ve Lazerli piyasa’da çeşitleri vardır .
10-OPTİK SÜRÜCÜLER
CD / DVD RW Gibi piyasada optik sürücüler vardır. CD sadece sürücüleri okur Rw özelliği ise yazma özelliği demektir. yani cdlere dosyalarda yazabilirsiniz. DVD RW ise dvd ve cd okuyabilir ve yazabilir . sizin terciğiniz DVD olarak olsun şimdi BlueRay özellikleri geldi ama biraz pahalı olabilir. Bunları göz önünde bulundurunuz.
Not : Bu yazımda Sadece Kasa içinin Nasıl Toplandığından Bahsettim , Diğer Harici ve Extra donanımlar size kalmıştır.