WHM ( Web Host Manager ) , web site sahipseniz bir sunucu içinde barındırılma zorunluluğunuz vardır. Ftp Dosyalarınız , site temaları , site teması , SQL , yani kısaca bir web site bu sunucular sayesinde yayınlanmaktadır. Bu siteleri sunucu üzerinden kurulum yapmak , yedeğini almak ve kontrol etmek için bir lisans karşılığında WHM Panel üzerinden kontrol edilebilmektedir.
Bu konumuzda anlatacağımız sitenin yedeğini , sunucu üzerinden nasıl alınır , yani whm paneli kullanarak yedek nasıl alınır bunu anlatmaya çalışacağım.
Whm Sunucu Yedeği Nasıl Alınır?
Reseller veya Vps sunucularda barınıyorsa o zaman birde whm kontrol paneli ile hizmet vermektedir. site backup almak için whm.siteismi.com şeklinde sitenizin whm kontrol paneline giriş yapabilirsiniz.
kullanıcı paneli açıldığında , cpanele giriş yaptığınız kullanıcı adı veya root şeklinde şifre yine aynı cpanele giriş için yaptığınız parolayı kullanabilirsiniz.
WHM ile Sunucu Backup Nasıl Alınır?
whm’de sunucu yedeğini günlük, haftalık veya aylık olarak otomatik bir imajını alabilirsiniz. Şimdi Aşağıdaki adımları izleyerek nasıl yapılır? bunu öğrenelim.
- Backup > Configure Backup bu menüyü açıyoruz.
- Yedekleme yapabilmek için ilk önce aktif etmek gerekiyor Backup Status bu ayarı Enabled ( Etkinleştirme ) şeklinde aktif ediyoruz.
- Backup Type : Compressed ( sıkıştırma ) adımını işaretleyelim.
- Backup Retention ( daily – günlük ) , weekly ( haftalık ) , monthly ( aylık ) , şeklinde yedeği hangi zaman aralığında alınacağını belirtiyoruz.
- Aylık seçmenizi tavsiye ederim.
- Retain : { } burada yazan rakamı si belirleyebilirsiniz , eğer buraya 2 yazarsanız son iki yedeği saklayacaktır. Kayıt edeceğiniz yer kapasite için önemli olabilmektedir.
- Backup Accounts ; burada yedekleme alacağınız hesapları seçmeniz gerekiyor. Backups yazan yerdeki kullanıcıları on durumuna getirin.
- Backup Suspended Accounts : Askıya alınmış hesaplar
- Backup Access Logs : erişim logları yedeklensin mi?
- Backup Bandwidth Data : Bandwidth trafiği yedeklensin mi?
- Use Local Dns : local dns ayarları yedeklensin mi?
- Backup System Files : sistem dosyaları yedeklensin mi? ( gerekli )
1-2-3-4 şıkları disable seçebilirsiniz. 5 şık ise komple sistem yedeği alıyorsanız gerekmektedir.
Databases
Per Account Only ( hesap başına veritabanı anlamına gelmektedir. ) her sitenin veri tabanı kendi yedeği içine alınacak demektir.
Entire MySQL Directory ( sunucudaki tüm veri tabanı yedeğini alabilmek için seçilir )
Per Account and Entire MySQL Directory ( sunucuda bulunan veri tabanlarını yedeklerini hem hesap başına , hemde tüm yedekleri almak için kullanılır. )
Bu alana yedekleme yapılacak bir dizin adı yazılması gerekir. /yedek gibi fakat genelde bu alanda /backup şeklinde gelir. bu şekilde durursa bir mahsuru yoktur.
Şimdi buraya kadar whm üzerinden otomatik yedek alma yapılandırma ( configuration ) kısmını yaptık , peki bu yedek nereye alınacak? whm otomatik yedekleme ayarı hallettikten sonra aşağıdaki kısımdan ise bu ayarlar gerçekleştirebilirsiniz.
Additional Destinations
ben yedeği yandex disk üzerine almaktayım. bu yüzden sizde bir ftp sunucu üzerine , yandex üzerine bu kısımdan alabilirsiniz. Bunun için yedekleme nereye alınır şeklinde Google aratırsanız farklı adımlar ile yedekleme ayarını bulabilirsiniz .
Yandex Disk Üzerine Yedek Nasıl Alınır?
Destination Name : bir açıklama yazabilirsiniz. örnek ( YandexYedeğim ) gibi.
Backup Directory : yandex bir klasör oluşturun ve o klasör ismini yazınız ( backup ) gibi.
Remote Host : webdav.yandex.com
Port : 443
SSL Enabled : işaretleyin.
Remote Account Username : yandex kullanıcı adınız.
Remote Password : yandex şifrenizi yazın.
Remote Host : webdav.yandex.xom
com yerine xom diye yanlış yazılmış dikkat etmeden uğraşınca hata veriyor yinede açıklamanız için tesekkurler.
ilginiz için teşekkürler, hata düzeltildi.