yavru kedi sahiplenme

sitemap { site haritası } nedir? / nasıl oluşturulur?

 sitemap { site haritası } nedir? / nasıl oluşturulur?

Web site sahipleri, internet sayfası olan webmaster için olmazsa olmazlardan biri olan site haritası nedir? Önemi nedir? ve site haritası nasıl oluşturulur? Bu konuda araştırma yapan kullanıcılara bilgiler vermeye çalışacağız.

Site haritası ne demek

Web sayfası olan kullanıcılar içerik paylaştığında yayınlanmış konu, makale link adreslerinin bulunduğu xml dosyaya site haritası denir.

Web sitenizde link ( url ) bir arada tarihe göre derlenmiş ve Google tarafından kolay indexlenmesi için hazırlanmış sayfa diyebiliriz.

Google örümcek botları sitenizi ziyaret ederek xml olarak oluşturulan site haritasını ziyaret ederek indexleme de yardımcı olmaktadır. Site haritası nedir? konusunda bu şekilde kısa bahsedebiliriz. Şimdi sizin de bir wordpress tabanlı bir siteniz var ve site haritası oluşturma işlemini yapacaksınız.

Sitemap nasıl oluşturulur?

Sitemap veya diğer adıyla site haritası nasıl oluşturulur? Bunun için en ideal eklenti kurmak olacaktır. Site haritasında başarılı bir şekilde bu işi yapabilen eklentimiz Google XML Sitemaps eklentisidir.

Bu eklentiyi https://tr.wordpress.org/plugins/google-sitemap-generator/  adresi üzerinden veya wordpress admin paneli içinde eklentiler kısmından kurulumu yapabilirsiniz.


Worpdress eklentisini kurduğunuzda site haritanızı kurduğunuzda bunu görüntülemek için “http://siteadı.com/sitemap.xml”  giriş yaparak kontrol ediniz. Artık sitenizde paylaştığınız tüm link { url } adreslerini tarih ve saat sıralamasına göre görebilirsiniz. Bu eklentiyi en iyi şekilde yapılandırmak için net üzerinden bu konuda videoları izleyebilirsiniz.

Sitemap oluşturma işlemi bu kadar ile kalmıyor bu oluşturduğumuz site haritasını Google bildirmek gerekecektir. Bunun için “https://www.google.com/webmasters/tools/”  adresi üzerinden giriş yapıyoruz.

  • Google site yöneticisi
  • Yeni Site Ekle

Yeni eklediğiniz site için dizin gönderimi Google başlayacaktır. Bu eklenti ile artık paylaşılan url adresleri haritada dizinde yer alacak ve Google tarafından indexleme’de yardımcı olacaktır. İleri ki zamanlarda sizde sitenizin tarihi geçmişinizi bu alandan gözlemleyebilirsiniz.

Bu konumuzda sitemap oluşturma, site haritası nasıl oluşturulur? Bu konuda yardımcı olmaya çalıştık. Bu konuda sorularınız için soru & cevap sayfamızdan veya yorumlar kısmından sorunları, soruları gönderebilirsiniz.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın