yavru kedi sahiplenme

JavaScript Nedir?

 JavaScript Nedir?

Merhabalar, bu konumuzda JavaScript nedir sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Merak eden kullanıcılar için bilgilere yazımızda bulabilirsiniz.

 

JAVASCRİPT NEDİR NE İŞE YARAR

 

JavaScript, web tarayıcılarındaki web sayfalarında dinamik olarak etkileşimli ve kullanıcı dostu deneyimler oluşturmak için kullanılan bir programlama dilidir.

JavaScript, 1995 yılında Netscape Communications tarafından geliştirilmiştir ve daha sonra web tarayıcılarının temel bir özelliği haline gelmiştir.

Bu nedenle, JavaScript genellikle web geliştirme için kullanılır, ancak son yıllarda Node.js gibi platformlar sayesinde sunucu taraflı uygulamalar geliştirmek için de kullanılmaktadır.

JavaScript, nesne tabanlı bir programlama dilidir ve web sayfalarındaki etkileşimleri yönetmek için birçok farklı API ve kütüphane ile birlikte kullanılabilir.

Örneğin, jQuery, React ve AngularJS gibi kütüphaneler, JavaScript kodunun daha verimli ve kolay bir şekilde yazılmasını sağlamak için tasarlanmıştır.

JavaScript, HTML ve CSS ile birlikte web geliştirme için temel bir bileşendir ve modern web tarayıcılarının neredeyse tümü tarafından desteklenmektedir.

JAVASCRİPT ÖRNEK;

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
	<title>JavaScript Örneği</title>
</head>
<body>

<h1 id="baslik">Merhaba Nasılsın</h1>

<button onclick="degistirBaslik()">Başlığı Değiştir</button>

<script>
function degistirBaslik() {
  document.getElementById("baslik").innerHTML = "Teşekkürler Sen Nasılsın?";
}
</script>

</body>
</html>

Yukarıda kodları net defterinde metin belgesini açın yapıştırın ve farklı kayıtla sonu html ile kaydedin ve test edin.

Bu örnek, bir HTML sayfası içindeki bir başlık etiketini değiştirmek için JavaScript kullanır. Sayfada bir buton bulunur ve butona tıklandığında degistirBaslik adlı bir fonksiyon çağrılır.

Bu fonksiyon, document.getElementById fonksiyonu kullanarak HTML sayfasındaki belirli bir elementi seçer ve innerHTML özelliği aracılığıyla içeriğini değiştirir.

 Bu sayede butona tıklandığında başlık etiketi “Merhaba Nasılsın?” yerine “Teşekkürler Sen Nasılsın” olarak değiştirilir.

Bu konumuzda JavaScript nedir, JavaScript işe yarar konusunda bilgi vermeye çalıştık. JavaScript küçük örnek vererek website yapımında nasıl kullanılır bunu sizlere açıklamaya çalıştık. Konumuzla ilgili sorular için sayfamızın hemen altında yorumlar sekmesinden bizimle paylaşabilirsiniz. GPT: 2023-2024-2025-2026-2027

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın