Ekranlar ( Mönitorler ) Nelerdir ?
Bilgisayarda işlenen verilerin çıktısını göstermek ve kullanıcı ile programların etkileşimini sağlayan donanım birimidir. Günümüzde çeşitleri olarak CRT ve Lcd Mönitörler mevcutdur.
Ekran Parametleri Nelerdir ?
Çözünürlük ; Ekran çıktılarını yani örnekleme yaparsak resim,video,program arayüzleri vb. bunları gösterilen nokta sayısını gösterir. bu noktalara ise piksel denir. Gösterilen resimlerin ekran çözünürlüğü ne kadar büyük olursa ayrılarda o kadar net olur. Çözünürlük değerleri 800×600,1024×768,1280×1024 değerleri arasındadır.Bu çözünürlük azaldıkça kalite ise düşer.
Çoklu Çözünürlük ; bu çoklu çözünürlüğü CRT ekranlar desteklerken diğerleri bunu desteklemez. Lcd ve Plazmalar geniş bir çözünürlük aralığına sahip değildir.
Ekran Boyutları ; Bu Ekran Boyutları Ekranın köşegen uzunluğunu gösterir. bu değerler inç olarak ifade edilir. 17,19,21,23,105 vb. gibi Lcd Ekranlarda kasa hariç , CTR monitörlerde ise kasa dahil edilir bu ölçüye. 1 İnç 2.54 cm değer
Piksel Arası uzaklık ( Dot Pitch ) ; Ekrandaki iki pikse arası en yakınlığı Dot Pitch yani piksel arası uzaklık denir. Bu uzaklık az olması keskin geçişlerin olduğu gösterir.
Ekran Tazeleme Oranı ( Refresh Rate ) ; Ekranın baştan aşağıya saniye taranma sayısını gösterir. Bu saniyelerin düşük olması ekranın titremesine sebeb olur kullanıcının gözlerini yorar
En – Boy Oranı ( Aspect Ratio ) : Ekranın en boy oranını gösterir. 1024×768 çözünürlüğe sahip bilgisayarın boy oranı 4:3 gibidir. WideScreen ( Geniş Ekran ) 16:9 oranına sahiptir. buna da geniş ekran denilmektedir.
Ölü Piksek : Ölü piksel görüntü değişikliği halinde rengi değişmeyen noktadır.
Çıkışlar : Ekranlar , ekran kartlarına göre bağladığına göre bağlantı arasında uyumluluk göstermesi gerekmektedir. çıkışlar DVI ve D-SUB tipi çıkışlar mevcut.
Tepki Süresi : Bu Süre LCD ekranların seçiminde kullanırlır. Bu süreye bir pikselin rengi alması için geçen süreye denir. Bu sürenin az olması maküldür.
Soldaki Plazma TV , Sağdaki ise LCD Farkıdır
Görüş Açısı : Ekrana belirli açıdan bakıldığında oluşan renk kaybı görüntü kaybıdır. Lcd ve Plazmalarda Görüntü açısı iyidir.
CRT ( Cathode Ray Tube ) Monitörler ;
Küçük boyutlarda binlerce kırmızı ,yeşil ve mavi fosfor kaplı tabakalardan oluşan bu monitörlerde elektronik demetlerinin çarmasıyla görüntü oluşur.
CRT Mönitör yapısı
Lcd ( Liquid Crstal Display )
Plastik tabaka içindeki sıvı kristalin ışığı yansıtması ilkesi ile çalışır. Lcd ekranlarında kullanılan sıvı kristaller gerilim uygulanınca düz biçimde sıralanır. Gerilim verilmediğinde ise sıvı kristalin en üst tabakası ile en alt tabaka 90 derece kıvrılmış şekilde dizilmiştir. Bu duruma twisted nematics ( Tn ) denir.
Plazma Ekranlar :
Bu monitörlerde CRT çalışma sistemine benzerler Bu sistemlerde iki cam arasında düzgün dağılmış,içinde xenon ve neon gazlarının bulunduğu binlerce fosfor kaplı hücreler bulunmaktadır.
Crt / Plazma / Lcd Ekran karşılaştırma Tablosu
ekran çeşitleri, ekran nedir, monitör ne demek gibi arama kelimeleri ile sitemizi ziyaret eden kullanıcılara cevap vermeye çalıştık, sizinde ekleyeceğiniz konularda yorumlar bölümünden bize iletebilirsiniz.
Thank you!