Çoğu İnternet sitelerinde görmüş olduğunuz bir forum’da yorum yazdıktan sonra captcha ( ben robot değilim ) yazan kutucuğu onayladığınızda ya bir karakter ve rakamları kutucuğa yazarak doğrulama yaparsınız veya fotoğrafta istenilen kutucukları doğrulayarak işlemi bitirmeye yarayan özelliği görmüşünüzdür.
İşte bu kutucuğa yanında da yazdığı gibi reCaptcha denilmektedir. Bu konuyu biraz daha açacak olursak ;
yukarıda örnek resimde olduğu gibi “Spam Koruması” olarak reCaptcha bir güvenlik önlemidir. Bu özellik insan ile bilgisayar yani boot olup olmadığını kontrol eden sınama – yanıt kontrolünü yapmaya yaran güvenlik önlemidir.
(Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart ) uzun isminin kısaltılmış kelimeleridir. Captch özelliği sizden basit bir test çözmenizi isteyerek gerçek kullanıcı olup olmadığınızı anlar yani bu işler için hazırlanmış bootlardan kurtulmak için bir önlem almaktadır. Yukarıda örnek bir captch kullanımında bir soru sordunuz ve bu soruyu gerçek bir kullanıcı gönderiyor ise sizden “ben robot değilim” işaretlemenizi isteyecektir yada bir resim gelecek ve bu resim içinde bazı materyalleri soracak ve işaretlemenizi isteyecektir bu kontrolleri geçtiğinizde işleminiz başarılı ile sonuçlanacaktır.
Bir siteye , forum , blog sayfasına kayıt olduğunuzda hassas erişim noktalarında güvenliği artırmak için , spam yorumlar , spam üye kayıtlarını önlemek , yeni bir mail alımlarında için captch kullanabilirsiniz.
Arama Tags & Etiket ;
captcha nedir , captcha ne demek , captcha nerede kullanılır , captcha nasıl , captcha kullanımı , captcha kodu , captcha kullanma , captcha ne işe yarar , captcha kodu , recpatch resimli doğrulama