yavru kedi sahiplenme

Bir sitenin hangi dille kodla yazıldığını öğrenme

 Bir sitenin hangi dille kodla yazıldığını öğrenme

Merhabalar, bu konumuzda site hangi dille yazılmış nasıl bulunur? nasıl öğrenilir? bunu sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Bu konuya başlamadan önce ilk önce bir web sayfası, sitesi hangi kodlama ile yazılır? site ne üzerine inşaa edilmiş bunu öğrenelim.

web sitesi hangi dille yazılır?

Bir site sahibisiniz yada bu işlerle meraklısınız internet ortamında bir siteyi ziyaret ettiniz bu web site bir yazılımdır ve bir hosting içinde barındırılır. Peki bu site hangi dil yada yazılım kodlaması olarak hazırlanmıştır? 

Web siteleri genel olarak kullanılan kodlamalar wordpress, blogger, joomla, php, asp, c#, html, css gibi kodlama dili bilmeniz gerekebilir. Fakat bazı siteler hazır ve kolay olan wordpress, blogger yada joomla ile pek bu işleri bilmezseniz bile kolaylıkla bir siteye sahip olabilirsiniz.

Diğer yazılım dili olarak html, css, php, asp ya da c# dilleri üzerine bir eğitim almanız gerekebilir. Bir site hazırlamak isterseniz hazır bir site olarak wordpress alt yapısı üzerine inşaat edebilir, kurabilirsiniz. 

Konumuza geri dönecek olursak sitenin hangi dille yazıldığını nasıl öğrenebilir? Bununla ilgili şimdi nasıl öğrenilir? bu konuya geçelim.

Site Hangi Dille Yazılmış?

site hangi tabanlı bunun için farklı bir yollar, yöntemler mevcuttur. Bunun için aşağıdaki adımlar ile sitenin yazıldığı dili öğrenelim. 

  • Bir sitenin kullandığı kodlama dili öğrenmek için “https://builtwith.com/” adresi bu konuda yardımcı olacaktır. Bu site giriş yaparak gireceğiniz site hakkında size tüm bilgileri sunacaktır.
  • Kullandığı wordpress eklentileri, reklam modelleri , wordpress sürümüne kadar size tüm bilgileri verecektir.

 

Bu site üzerinden içerik yönetim sistemleri ( content management system ) alanından sitenin yazıldı dili bulmanız kolaylaşır.

  • Bunun dışında bir siteye girdiğiniz bir yazı linki sonunda  orneksayfa.html ya da orneksayfa.php uzantısından bulma şansınız vardır. 
  • Bunun dışında bazı ipuçları olarak http://siteadı.com/wp-login.php şeklinde site yönetci pneline giriş yapıyorsa wordpress yapısında http://www.sitreadi.com/administrator ile giriş paneline ulaşabiliyorsanız bu site tabanı joomla ile yazılmış olmaktadır. 

Fakat bazı eklentiler ile admin giriş panelinin yerini, yolunu değiştirebiliyorlar bu nedenle bu örnek bir sonuç vermeyebilir.

Son olarak bir sitenin kullandığı kodlama dili, alt yapısını öğrenmek, bulmak için siteye giriş yapıyoruz ve sitenin üzerinde CTRL+U ( Sayfanın Kaynağı Görüntüle ) tuşlarına birlikte basınız.

Sitenin kaynağı görüntüleme işleminde sizi farklı bir sayfa açılacaktır. Bu sayfada arayacağınız tüm kaynak bilgilerine ulaşabilirsiniz. Bu kaynak dosyalarını incelemek sureti ile dosyalar size sitenin kullandığı alt yapısı hakkında bilgi vererek kullandığı kodlama dilini gösterecektir.

  • Son olarak Chrome tarayıcıya wappalyzer eklentisi kurarak sitenin kullandığı dil hakkında bilgi verecektir. Bu eklenti işe yarayan bilgi veren bir plugin dir. 

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın