Merhabalar, bu yazımızda Windows 10 işletimini kullananlar için ipucu konumuzda arızalı donanımlar nasıl tespit edilir hakkında her kullanıcın bilmesi gereken bilgiler vereceğiz.
Bilgisayarımız bazen stabil olarak çalışmayabilir, güncellemeler nedeniyle, virüslerin zarar verdiği dosyalar ve diğer nedenlerden dolayı yada donanım arızaları sebebiyle arıza verebilmektedir.
İyi bir bilgisayar kullanıcısının tespit edebildiği gibi yeni kullanıcılarında bu konuda bilgisinin olmasını istedik.
Şimdi bu yazımızda arızalı donanımları bulmak için yazılımsal olarak ne yapabiliriz. Aslında bu çok kolay eğer Windows 10 kullanıcısı iseniz aşağıda adımları takip ederek bulmaya çalışacağız.
WİNDOWS 10 ARIZALI DONANIMLAR
Hata aldığınız arızalı donanımları tespit etmek için arama penceresine ( Windows + S ) kullanarak “Tüm sorun raporlarını görüntüle” yazarak veya uzun yolu Denetim Masası > Tüm denetim masası öğeleri > güvenlik ve bakım > sorun raporları adımlarını kullanarak sorunlu yazılımları veya donanımları bu alandan görebilirsiniz.
Buradan karşı tarafa yani Microsoft tarafına bu sorunlu, arızalı yazılımları, donanımları geri bildirim olarak bildirmektedir.
Buradan bu raporları da görüntüleyebilirsiniz. Böylece Windows bileşenlerinin de, donanımlar veya program sorunlarını görebilir detaylarına bakabilirsiniz.
Yukarıda konumuzda yazılımsal olarak Windows 10 özelliğinde hatalı donanım bileşenlerini görebilme imkânı sunmaktadır. Birde üçünü parti yazılımlar ile donanım hatalarını ayıklayabilirsiniz.
WİNDOWS 10 ARIZALI DONANIMLARI BULMA
Windows 10 işletim sistemi olsun, Windows 8, Windows 7 işletim sistemlerinde de kullanabileceğiniz arızalı donanım tespit etme programı olarak aşağıda yazılımları kullanabilirsiniz.
- Memtest86
- CrystalDiskInfo
- Hwinfo
- RWEverything
- Hd Tune
Yukarıda kullanacağımız programlar yardımı ile donanım arızalarını bulmak için kullanılabilmektedir. Bunun dışında saten mavi ekran hataları genellikle ram arızaları, yazılım çakışmaları ekranda çizgiler varsa ekran kartından bunları gözle görünür sorunlardır.
Arızalı anakartlarda bilgisayar açılışında BİP sesleri size arızalı donanımlar hakkında ipucu verecektir. Bunun için BİP sesleri ne anlama gelir yazımızı okuyabilirsiniz.
Ekrana görüntü gelmiyorsa arızalı bir monitör veya ekran kartından kaynaklı olabilmektedir. Bunun için monitörü farklı bir ekran kartında test ederek arızanın nereden kaynaklı olduğunu araştırmak gerekebilir.
Kablolarda bir deforme var mı? Kopukluk bunları gözle görünür şekilde olup olmadığını kontrol ediniz. Bu şekilde test etmek ihtiyacı duyabilirsiniz.
Son olarak donanım parçalarının yerlerine tam oturduğundan emin olunuz eğer parçalar yerine oturmuyor, kablolar tam takılı değilse hatalar, arızalar alabilirsiniz.
TAVSİYE VİDEO;
Bu konumuzda arızalı donanımların tespiti nasıl yapılır, nasıl tespit edilir konusunda bilgi vermeye çalıştık. Konumuzla alakalı sorularınız için sayfamızın hemen altında yorumlar sekmesini kullanarak bizimle irtibata geçerek sorunlarınızı, hatalarınızı paylaşabilirsiniz.