Bilgisayar Donanımda neler vardır ;
Bilgisayar donanım teknolojisi çok hızlı gelişmektedir bugun yazdığım donanım parçaları belki birkaç sene sonra yok olacak yerine başka yeni nesil donanımlar çıkacakdır ama belli başka donanım parçalarını yeni başlıyanlar için başlıklar altında topluyacağım. Marka bilgisayarların yanında birde toplama bilgisayar vardır. Marka bilgisayarın avantajlarını teknik desteğinin iyi olması olarak düşünüyorum sonuçda marka bilgisayarda bir toplama bilgisayardır, Toplama bilgisayarlar ise işi bilen teknik elemanlar tarafından toplandığı için en iyi işlem gören ve performans sağlıyan parçaları bir araya getirecekleri için benim tavsiyem toplama bilgisayarlardır. bu parçalar nelerdir.?
1 – Anakart (Main Board ) ;
Bilgisayarın Kaburgası Bel kemiğidir , tüm parçalar bunlar üzerinde toplanır Ekran kartları, işlemci,Ram,Hardiskler,optik sürücüler,Tv kartları, radyo kartları ,ses kartları,modem kartları ve diğer isteğe bağlı yazılar ,taracılar ,scannerler klavye,mouse anakarta bağlanır . Anakartın kalitesi ne kadar iyi olursa hızıda o kadar etkiler. Donanımlar arasında iletişimi sağlar . Anakart seçimi işlemcinize göre seçmeniz gerekmektedir.
İntel ve Amd işlemciler için Anakartlar ayrı ayrı seçilmelidir.
2-İşlemci ( CPU – Central Process Unit )
İşlemcinizin Modelini Bilgisayarım Üzerine Sağa gelin Özellikler Bölümünden Görebilirsiniz.
Bilgisayarın Beyni demek yerindedir. Bilgisayar verilerini işleyip Gerekli yerlere gönderen donanımdır. Temel Bileşenleri ise ;
Alu ( aritmetik mantıksal işlem birimi )
Komut Çözücü
Kaydedici ( Register )
Veri Yolu ( Bus )
Günümüzde Öne çıkan iki marka vardır AMD – İNTEL bunlar pin sayısına göre , MHZ hızına göre,Çekirdek sayısına öne çıkmaktadirlar.
3-Ram – Rastgele Erişimli Hafıza ( Random Access Memory ) ;
İşlemcinizin Modelini Bilgisayarım Üzerine Sağa gelin Özellikler Bölümünden Görebilirsiniz.
Geçici bir Veri Deposudur, Bilgisayar kapandımı Hafızasında hiç bir şey kalmaz , yani bir cd-dvd,harddisk gibi kalıcı bir veri depolamaz ,örnek vermek gerekirse bir oyun oynacağınız zaman oyunu açtığınızda oyun bilgileri Ram hafızasına yerleşir ve burdan okumaya başlar Ram’in Hafızası ve Mhz hızı ne kadar fazla olursa performansı ve hızı okadar etkili olacaktır.
SD-DDR-DDR1-DDR2-DDR3 Ram Çeşitleri ve bunlarında 256 Mb-512 Mb- 1 GB -2 GB – 3GB – 4 GB vb. Hafıza sahiptir. Veri hız Ne kadar fazla olursa o kadar iyi olurlar . Günümüzde ve gelecekde Devamlı güncellenmedirler. Ramler Anakartın Slot ve Desteklediği MHZ göre seçilmelidir.
4- HarDisk
Sabit manyetik Veri Depolayıcıdır, Ana Karta Sata yada İde Bağlantısı olarak bağlanır. Muzik , video , Görüntüler , Veri tabanı bunlar üzerine depolanır. veriler işlemci tarafından işlendiğinde Gereksinim duyulan veri kısımı RAM’a sığmayacak kadar büyükse, bilgisayar sabit diskin bir bölümünü RAM bellek gibi kullanır. piyasada bir çok markalar vardır. Arşiv amaçlı kullanacaksanız Veri depolama boyutunu yüksek seçmekte fayda vardır 500 Gb ve yukarı dönüş hızı RPM 5400 veya 7200 dur. Ne kadar fazla olur iyi olur.
Harddisk kapasitesi ;
Bit : 8 Bit 1 kb
Kb Kilobyte : 1024 bayt
Mb Mega bayt : 1024 Bayt
Gb Gigabayt : 1024 Mb
Tb Tera Bayt : 1024 Gb
Sata ( Seri Ata ) Bağlantısı ;
Harddisk ile anakart arasında veri taşıyan bağlantı şeklidir. Harddisk bağlacağı gibi optik Sürücülerde bağlanır. ( CD-DVD )
İde Bağlantı Kablosu ;
Sata Kablosu gibi Harddisk ve Cd – DVD okucuların Anakarta veri akışını sağlamaktadır.
5- Ekran Kartı ( Grafik Kartı ) ;
Ekran Kartı Diğer Adıyla Grafik Kartı , işlenen bilgileri Mönitöre yansıtmasıdır. Grafik Kartınız Ne kadar iyi olursa Görüntü çözünürlüğü kalitesi iyi çıkar. MHZ ve Grafik Kartı Boyutları ve işlemcisinin yüksek olması performansı etkileyecektir. AGP – PCI slotları mevcutdur.
Ekran Kartınızın Özellikleri öğrenmek istiyorsanız ; Win Tuşu ile birlikte R tuşuna basınca Çalıştır penceresi gelecektir. bu pencereye dxdiag yazdığınızda sistem bilgileri gözükecektir.
6-Ses Kartı ;
Anakart üzerinde onbord olarak gelsede , Ses kalitesine Önem verenler için Harici olarakda Takılır 5.1 veya 7.1 ses kalitesi olarak bir çok modeli mevcutdur. çevre birimi olarakda geçer.
7-Tv Kartları ;
Bilgisayarınızı Televizyona çevirebilirsiniz Bunun için ise Tv kartı almanız yeterlidir aynı zamanda Radyo kanallarınıda dinliyebilirsiniz.
Tv kartı pcı slot ile Anakarta bağlanacağı gibi Usb ilede Bağlanabilir , Blgisayarınızı Eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.
8-Optik Okuyucu – CD – DVD Okuyucu
Ses , Görüntülü Medya Videoları ,Flimleri oynatmaya yada işletim sistemlerini kurmaya yarıyan Optik sürücülerdir. CD , CD-RW,CD-R,DVD-R
gibi çeşitler vardır bunlar sadece cd okur ( CD-R ) , Cd yazmak ve okumak için (CD-RW ) gibi bunlara dikkaet edilmelidir. Anakarta sata yada ide yoluyla bağlanır.
9-Disket Okuyucu ;
Cd ve Dvd okucuların atası diyebiliriz önceden 3.5 boyutunda 1.44 Mb lik disketler mevcutdu . bunlarla program yüklenir yada usb nin yaptıığı işi yani veriyi başka bir yere aşıma işi yaparlardı . çabuk bozulan manyetik ortamlardır. disketi manyetik ortamlarda tv,teyp yada hoarlör gibi manyetik alanların yanında bulundurmayın. şimdi artık disket sürücüler yavaş yavaş tarih oluyor ,aynı zamanda bios güncellemesi içinde kullanılıyordu.
10 – Hoparlör :
Bilgisayardan Ses , video , muzik dinlemeye yarayan bir çevre birimidir. power kablosuyla güç alır Bilgisayardan ses kartından bağlantıyla ses çıkışı sağlanır.
Ses kartının şemasını görmektesiniz. Mikrofon Giriş ünitesi , ve Hoparlör çıkış ünitesinin renkleri standartdır bu renkler uygun olan jaklar takılmalıdır.
11-Mikrofon ;
Bilgisayarın Çevre birimi olarak geçer , bir giriş birimidir , Dışarıdaki sesleri Ses kartları sayesinde uzak dan kişilere ulaştırmak amacı vardır.
12- Yazıcılar ( printer) ;
Bilgisayar ortamında üretilen Grafik , Yazıları Kağıda dökme işlemidir. Mevcut piyasada çok modelleri vardır.
Papatya çarklı yazılar, nokta vuruşlu yazıcılar,püskürtmeli yazıcılar,lazer yazılar mevcutdur.
13- Tarayıcılar ( Scanner ) ;
Dış ortamdaki bir yazılı metni , bir grafiği yada bir resmi bilgisayar ortamına aktaran cihazlardır. giriş birimi olarak geçer.
14 – Fax – Modem Kartları ;
Bunlar günümüzde demode olmaktan öteye gidemediler, internete bağlanmak için kullanılırdı ,buna birde telefon hattı bağlanır. şimdi yerini geliş modemler almıştır.
15- Modem ;
Fax ve Modem Kartının gelişmiş halidir, Asli görevi İnternet bağlanmayı sağlamaktır bunun yanında router ve swich görevide görmektedirler..
Ethernet kablo bağlantısı yanında Wriless şeklinde bağlantı sağlama imkanı da sunmaktadır.
16 – Access point ( Erişim Noktası )
Acces Point’ler birden fazla bilgisayarı kablosuz olarak birbirine bağlayabilen veya internet bağlantılarını sağlayan cihazlara verilen isimdir. şu şekilde örnek verirsek elimizde ethernet kablolu modemimiz var bunu wriless modeme çevirebiliyoruz bu cihazlar sayesinde.
17 – Kasa ;
Bilgisayarların parçalarının ( anakart,işlemci,ram,ekran kartı ) bu kasa içinde bulunur.
Slim Kasa ; Monitörün altına yatak olarak yerleştirilen bir kasa türüdür.
Mini Midi Kasa ; piyasada çok bulunan bir kasa türüdür, yan yada dik olarak kullanılabilir.
Tower Kasalar ;bu kasalar içinde fazla donanım parçası bulundurabilir , kabloları barında bilir.
Power Supply ( PSU ) ;
Bilgisayar kasasında bulunur Görevi Kasa içinde bulunan donanımlara , şehir elektriğini düşürerek donanımlara elektrik vermesidir.
18 – Web Cam ( Kamera ) ;
Görüntüleri tarayarak bilgisayara aktarmamızı sağlayarak , bilgisayarın görüntü kaydetmesini yada görüntülü sohbet etmemizi sağlayan çevre birimidir. Çözünürlüğü Zoom oranı alınırken dikkat edilmelidir kalite iyi ise çözünürlüğü de iyi olacaktır.
yukarıda bilgisayar donanım parçalarını, çevre birimlerini ve diğer girdi ve çıktı birimlerini saydık, bunu dışında zamanla teknoloji ilerledikçe yeni donanım aygıtlar listeye eklenecektir, sizinde bununla ilgili önerileriniz için yorum bölümüne yazarak tarafımıza iletebilirsiniz.
Bilgisayarın çevre birimleri bilgisayarın iç sistem, dışında onun çalışmasına yardım eden birimlerdir.Çevre birimlerinin çalışması için işletim sistemleri üzerinde
gerekli sürücü dosyalarına ihtiyaç duymaktadır. Bu sürücü yazılımlarını eski işletim sistemlerinde üretici firmaların sunmuş olduğu web sitelerinden indirilip
kurulmaktadır.Yeni işletim sistemlerinde ise işletim sistemi otomatik olarak uygun sürücüyü bulup yüklemektedir.
Disket sürücü( floopy) ve disket
DVD writer ve çeşitleri
Modem
Yazıcı(Printer)
Scanner(tarayıcı)
webkamerası
Fare
Klavye
Monitör
oyun kontrol cihazlarıdır.
Asus p68 vlx ana karta mi 2 gb 256 bit ddr5 erkan kartı uyumlu olurmu
abi sunum güzel olmuş da sunum indirilmiyo o kötü
kopyala yapıştır yap :) bir word dosyasına
harika olmuş ….sınav için baktım
Bilgisayarın çevre birimleri adından da anlaşıldığı gibi bilgisayarın iç sistem, dışında onun çalışmasına yardım eden birimlerdir. Bu birimler sırasıyla:
Disket sürücü — ( Floopy Drive)
Disket — (Floopy)
CD-Rom
Modem
Yazıcı — (Printer)
Tarayıcı — (Scanner)
Fare — (Mouse)
Klavye — (Keyboard)
Güç Kaynağı — (Power supply)
Monitör — (Monitors)
Cevre donanimlarinin adi nedir genel olarak ingilzce ve türkçe olarak tesekkurler
işime çk iyi yrdı
adamın kaymağısın lannnn :)
çok işime yaradı thanksssss :D :D
çokkkk güzel ve çok işime yaradı iyiki varsın google seni seviyorummmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm:D
çokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk güzel olllllllllllllmmmmmmmmmmuuuuuuuuuuuuuşşşşşşşşşşşşşşş.
çabukkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk çok acil bir ödev kimse yazmamış bulamadımmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm çabuk olun lütfennnnnnnnn
Mail olarak cevaplanmıştır
lüttfen çabuk olun harici donanım birimleri ne demektir ?