Merhabalar, bu konumuzda WHM üzerinden otomatik yedekleme alan kullanıcıların yaşamış olduğu aşırı disk kullanımı nedeniyle gereksiz eski yedeklemeleri silerek disk kapasitesinde yer açma işlemini sizlere anlatacağız.
Cpanel üzerinden manuel olarak yedek alabileceğiniz gibi WHM üzerinden de aylık, haftalık veya günlük olarak da otomatik yedek alabilirsiniz. Fakat burada tek dezavantajınız disk alanında yer sorunudur.
Bu nedenle Cpanel uyarı mesajları alabilirsiniz. Disk alanında yer açmak istiyorsanız bu yedekleme dosyalarını silmeniz gerekecektir. Bunun için nasıl silinir bu dosyalar nerededir bununla ilgili olarak aşağıda yönergeleri inceleyiniz.
WHM BACKUP KLASÖRÜ NEREDE
Whm üzerinden yedeklemeyi etkinleştirdiğinizde yedekleme klasörünün adını değiştirmediğiniz sürece otomatik olarak /backup klasörü adını alacaktır. Bazı kullanıcılar bunu /yedek veya kendine göre isim verebilmektedir.
Sitenizin Whm arayüzüne girmek için whm.siteadi.com şeklinde sitenizin isminin önüne whm gelecek şekilde yazarak girebilirsiniz.
Arama yerine Backup yazıyoruz ve gireceğiz yer Backup Configuration kısmına giriyoruz. Burada yedekleme klasörüne verdiğiniz ismini bulabilirsiniz.
Yukarıda yedeklemeyi yapılandırırken /backup klasörünü değiştirmediğiniz sürece yedekleriniz bu klasör içinde kalacaktır.
Şimdi sorumuza gelecek olursak /backup yedekleme klasörü nerededir? Evet bu klasör sunucunun kök dosyaları içindedir.
Bu kök dosyaları ulaşabilmek için SSH sunucularına bağlanmak için üçüncü parti programlar olacağı gibi WHM içinde Terminal menüsü içinden de ulaşabilirsiniz.
Bunun için PuTTY gibi programlar kullanarak sunucunuzun kök dosyalarına ulaşabilir bu dosyaları görüntüleyebilirsiniz.
WHM YEDEKLEME KLASÖRÜ NERE BULUNUR?
Şimdi bu klasörü bulmak için SSH komutlarını kullanarak nerede nasıl silineceğine dair bilgi vermeye başlayalım.
# ilk önce disk alanı kapasitesini öğrenmek için bir sorgulama yapalım. Bunun için kullanacağımız komut df –h komutudur.
Yukarıda boş alana df –h komutunu yazarak diskimizin kapasite alanını kullanılan alan ve boş alanı görebilirsiniz.
Yukarıda örnekte benim 100 GB alanımın %50 kadar yerini kullanıyorum bunun çoğunu da yedekleme dosyaları oluşturuyor. Daha önce eski yedekleme dosyalarım varken bu %85 kadardı sürekli uyarı alıyordum.
# Kök dosyamızda bulunan dosyaları listelemek için kullanacağımız komut dir komutudur. Bu dir komutunu yazarak enter tuşuna basın böylece kök dosyada ne kadar dosyalarınızın olduğunu görürsünüz.
WHM BACKUP KLASÖRÜ NASIL SİLİNİR
Gelelim yedekleme klasörü olan Backup klasörünü silmeye. Bu klasör içi dolu olduğu için tek seferde silinemiyor. Bunu adım adım sileceğiz.
# Kök dosyasında iken yedekleme klasörü içine gireceğiz. Bunun için kullanacağımız komut cd /backup komutunu yazınız.
# Cd /Backup komutunu yazdığımızda Backup klasörü içine giriyoruz. Bu klasör içinde almış olduğunuz yedekleri görmek için listeleme komutunu için dir komutunu yazarak kontrol edelim.
Yukarıda örnekte olduğu gibi cd /backup komutu ile backup klasörüne girdik. Ardından dir komutu çekerek backup klasörü içinde iki tane dosyamızın olduğunu gördük. Bu dosyalarımız 2021-12-22 dosyaları ve transports.db dosyasıdır.
Disk alanında yedekleme dosyasını ne kadar bırakacağınızı WHM Backup Configuration içinden ayarlayabilirsiniz. Ben 2 olarak ayarladım yani yedekleme dosyalarını 2 olarak tutuyor üçüncü yedekleme de eski olanı silmektedir.
Şimdi gelelim bu dosyaları silmek için kullanacağımız komuta bu dosyalar nasıl silinir, nasıl kaldırılır?
Kullanacağımız komut rm –r komutudur. Bu komutu kullanımı rm –r [ dosya adi ] olarak kullanılmaktadır. Yukarıda örnek görselde rm –r 2021-12-22 komutunu yazarak dosyası sileceğiz. Burada size silecek dosyaları tek tek soracağı için Y tuşuna basarak onay vermeniz gerekecektir.
Böylece hangi dosyanın silinip silinmeyeceğe kadar verebilirsiniz. 2021-12-22 içindeki dosyaları tek tek sildikten sonra şimdi 2021-12-22 klasörünü kaldırmak olacaktır.
TAVSİYE VİDEO;
21-12-22 klasörünün içindeki dosyaları sildikten sonra bu klasörü silmek için tek tarar cd /backup klasörüne girelim.
# Kullanacağımız komut rm komutudur. Bu komutu rm [ dosya adı ] şeklindedir. Bizim için boş klasörümüz 21-12-2022 olduğu için rm 21-12-2022 şeklinde kullanılacaktır.
Yani WHM backup dosyası silmek için Linux dosya silme komutları kullanılmaktadır. Bu konumuzda WHM Backup klasörü nerede bulunur, nasıl silinir konusunda bilgi vermeye çalıştık.
NOT; Doğabilecek zararlardan tarafımız sorumlu değildir. Bu sadece bilgilendirme olarak verilmiş bir konudur. Bu nedenle kontrollü dikkatli olarak işlemlerinizi yapınız.
Konumuzla ilgili olarak sorularınız için sayfamızın hemen altında yorumlar sekmesinden bizimle paylaşabilirsiniz. KOD: 2022-2023-2024-2025-2026