Bilgisayar kendi başına bir şey ifade etmemektedir. Bilgisayarı, bilgisayar yapan üzerindeki donanımların birleşmesi ve her birinin ayrı ayrı görevleri olmasıdır. Bu görevleri üstlenen donanımlar, ekran kartı, ses kartı, ram, optik sürücü, ana kart, cip setler, tv kartı gibi donanımlardan faydalanarak işlev yapılmaktadır.
Bu donanımları bilgisayar işletim sistemi ile uyumlu çalışması, tanıtmak için sürücü yüklemek gerekmektedir. Bu sürücüler eğer eksik yüklenmiş veya hiç yüklenmemiş ise bilgisayarda o donanım görevini yerine getirmez, bunu tespit etmek için ise aygıt yönetici üzerinden kontrol edebiliriz.
win+r tuş takımına birlikte bastığınızda çalıştır penceresi üzerine devmgmt.msc komutunu yazarak kısaca aygıt yönetici paneline ulaşabiliriz.
“bilinmeyen aygıt” sarı ünlem işareti ile görünmektedir. Bu sarı ünlem işareti hangi donanıma aittir, Bilinmeyen Aygıt nasıl tespit edilir? bununla ilgili bu konumuzda sizlere ipucu vermeye çalışacağız.
Bilinmeyen Aygıt Nasıl Tespit Edilir?
bilinmeyen aygıt bulma konusunda sizlere farklı bir yöntem ile nasıl tespit edilir, nasıl bulunur bunu kısaca anlatmaya çalışacağım.
ilk önce aygıt yöneticisi üzerinde sarı ünlem bulunan bilinmeyen aygıt tespit etmek için üzerine gelerek fare ile sağ tuşu ile özellikler bölümüne giriyoruz.
Ayrıntılar > Özellikler > Aygıt Kopya Kimliği adımlarından yukarıda örnek fotoğraf’da olduğu gibi Vendor ID ve Device ID kodları sayesinde bilinmeyen aygıt tespitini gerçekleştireceğiz.
Vendor ID = Üretici Kimliği ve Device ID = Cihaz Kodu olarak bu kodlar aracılığı ise bilinmeyen donanım aygıtları bularak sürücü bulmada kolaylık sağlayacaktır. Bu kodları tespit ettikten sonra yapmanız gereken şey ise url adresi olan “http://pcidatabase.com/index.php” sitesine giderek bu sayfa’dan hangi aygıt hangi donanıma ait olduğunu bulacağız.
Bilinmeyen Aygıt Nasıl Bulunur?
bilinmeyen aygıt için bir örnek verelim “ACPI\VEN_INT&DEV_33A0” bilinmeye aygıt olarak hangi üretici firmaya aittir bunun sürücü bulmak için ilk önce bu aygıtın hangi donanım bileşenine ait olduğu bulacağız.
yukarıda kırmızı renk ile belirtilen aygıt kimliğini vendor search yerine yazdık ve search ( arama ) butonu basarak site veri tabanı üzerinde arama yapıyoruz.
aranan aygıtı bulduk, şimdi yapmamız gereken vendor name yazan yeri açıyoruz ve hangi donanım parçasına ait bir aygıt olduğunu ve bunun sürücüsü bulup yükleyerek sarı ünlemli aygıtları tespit ederek buluyoruz ve sürücü yükleme ile sorunu çözmüş oluyoruz.
yukarıda görüldüğü gibi sarı ünlemli aygıt bularak hangi donanım, aygıta ait olduğu tespit edilmiş oluyor, ayrıca size bu site donanım sürücü indirme link adresini bile vermektedir. Bilinmeyen Aygıt Bulma konusunda gayet başarılı bu site oldukça işe yaracaktır.
Bilinmeyen Aygıt Bulma ;
diğer ikinci yol ise buda farklı bir yok, sarı ünlem bulunan aygıt sürücüleri üzerine gelen fare sağ tuşu ile özellikler bölümüne giriyoruz .
Ayrıntılar > Özellikler ( Donanım Kimlikleri ) > bu adımı seçtiğimizde değer üzerine gelerek fare sağ tuşu ile kopyala yapıyoruz ve Google üzerinden arama yapıyoruz.
USB\VID_0B05&PID_1788&REV_0449 kimlik kodlarını google yazarak arattığınızda donanım hangi aygıta ait olduğu ve yükleme adreslerini bulacaksınız. Bu farklı bir yöntem olarak kullanabilirsiniz.